Kontrakton w sonoff basic świruje.

PuteR

Witam, mam taki mały problemie. W garażu mam podłączonego sonoff basic z czujnikiem otwarcia (zwykły kontraktor) i czujnikiem temperatury, soonoff steruję oświetleniem w garażu. Wszystko działa jeszcze na sofcie zibiego już od dłuższego czasu i w sumie było ok, ale ostatnio zaczął swirowac mi kontrakton, mimo że drzwi są zamknięte i nikt ich nie otwiera ten sygnalizuje otwarcie i przez to włącza mi światło. Po otwarciu i zamknięciu drzwi wszystko wraca do normy.

Często dzieje mi się to właśnie w nocy gdy wszyscy śpią a przez to światło pali się nie potrzebnie. Ktoś wie w czym może być problem?
maffiu

kontaktrony lubią łapać zakłócenia z tego co zauważyłem u mnie przy bramie strasznie świrowały
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Możesz spróbować zastosować coś takiego viewtopic.php?t=3916
elmaya

Prawdopodobnie kondensatory elektrolityczne zasilacza ulegają degradacji. ;)
Duch__
Been thanked: 6 times

A zobacz czy magnes Ci sie nie rozmagnesował. Niskie temperatury źle wpływają na sam magnes, przez co traci on swoje wlaściwości. Ew. futryna stalowa zmienia rozkład sił pola magnetycznego. Dodatkowo zbyt duza odległość pomiedzy magnesem, a kontaktronem, albo źle zamocowany czujnik (oznaczenia kierunkowe).
Krzychup

Podpowiedzcie mi proszę co stosujecie jako czujniki otwarcia, zamknięcia?
Założyłem do bramy garażowej kontaktron z magnesem. Pochodziło 3 dni i już czujnik nie zwiera.
Przeniosłem magnes 1 cm niżej. Działał do wczoraj, dopóki nie zmieniłem oprogramowania (dodałem w oprogramowaniu sensor).
Teraz raz działa, a za chwilę nie...

Czy zmuszony będę stosować mikrostyki?
byniom
Been thanked: 1 time

Podciągnąłeś rezystorem wejście do masy lub plusa ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
ktsurma

Krzychup wrote: Sun Feb 02, 2020 10:14 am Podpowiedzcie mi proszę co stosujecie jako czujniki otwarcia, zamknięcia?
Założyłem do bramy garażowej kontaktron z magnesem. Pochodziło 3 dni i już czujnik nie zwiera.
Przeniosłem magnes 1 cm niżej. Działał do wczoraj, dopóki nie zmieniłem oprogramowania (dodałem w oprogramowaniu sensor).
Teraz raz działa, a za chwilę nie...

Czy zmuszony będę stosować mikrostyki?
Ja zastosowalem rozwiazanie jak na zdjeciach
https://photos.app.goo.gl/Chm67tHTffcb9bjY8
piomar2

Ja mam czujkę ruchu z powiadamianiem Pushover. (włamania na szczęście nie było) i zdublowane załączanie światła (ręcznie też jest).
Można oczywiście wykorzystać projekt @elmaya z czujką.

Return to “Pomoc”