Witam, mam taki mały problemie. W garażu mam podłączonego sonoff basic z czujnikiem otwarcia (zwykły kontraktor) i czujnikiem temperatury, soonoff steruję oświetleniem w garażu. Wszystko działa jeszcze na sofcie zibiego już od dłuższego czasu i w sumie było ok, ale ostatnio zaczął swirowac mi kontrakton, mimo że drzwi są zamknięte i nikt ich nie otwiera ten sygnalizuje otwarcie i przez to włącza mi światło. Po otwarciu i zamknięciu drzwi wszystko wraca do normy.
Często dzieje mi się to właśnie w nocy gdy wszyscy śpią a przez to światło pali się nie potrzebnie. Ktoś wie w czym może być problem?
Kontrakton w sonoff basic świruje.
-
maffiu
kontaktrony lubią łapać zakłócenia z tego co zauważyłem u mnie przy bramie strasznie świrowały
-
elmaya
Prawdopodobnie kondensatory elektrolityczne zasilacza ulegają degradacji. 
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
A zobacz czy magnes Ci sie nie rozmagnesował. Niskie temperatury źle wpływają na sam magnes, przez co traci on swoje wlaściwości. Ew. futryna stalowa zmienia rozkład sił pola magnetycznego. Dodatkowo zbyt duza odległość pomiedzy magnesem, a kontaktronem, albo źle zamocowany czujnik (oznaczenia kierunkowe).
-
Krzychup
Podpowiedzcie mi proszę co stosujecie jako czujniki otwarcia, zamknięcia?
Założyłem do bramy garażowej kontaktron z magnesem. Pochodziło 3 dni i już czujnik nie zwiera.
Przeniosłem magnes 1 cm niżej. Działał do wczoraj, dopóki nie zmieniłem oprogramowania (dodałem w oprogramowaniu sensor).
Teraz raz działa, a za chwilę nie...
Czy zmuszony będę stosować mikrostyki?
Założyłem do bramy garażowej kontaktron z magnesem. Pochodziło 3 dni i już czujnik nie zwiera.
Przeniosłem magnes 1 cm niżej. Działał do wczoraj, dopóki nie zmieniłem oprogramowania (dodałem w oprogramowaniu sensor).
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
-
ktsurma
Ja zastosowalem rozwiazanie jak na zdjeciachKrzychup wrote: Sun Feb 02, 2020 10:14 am Podpowiedzcie mi proszę co stosujecie jako czujniki otwarcia, zamknięcia?
https://photos.app.goo.gl/Chm67tHTffcb9bjY8
-
piomar2
Ja mam czujkę ruchu z powiadamianiem Pushover. (włamania na szczęście nie było) i zdublowane załączanie światła (ręcznie też jest).
Można oczywiście wykorzystać projekt @elmaya z czujką.
Można oczywiście wykorzystać projekt @elmaya z czujką.