Moduł bramowy

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Problemem szczelnych obudów są gabaryty/cena/brak mocowań. Ta jest mała i można ją schować w obudowie sterownika bramy wjazdowej. Jest na tyle "wygodna" w użyciu, że przy zastosowaniu cienkiej warstwy bezbarwnego silikonu na krawędziach pokrywki można ją spokojnie montować pod chmurką. Dodatkowo elektronika pokrywana jest specjalnym lakierem chroniącym przed warunkami atmosferycznymi. Nie wiem jak z UV, ale jest też wersja czarna. Układ zasilany jest zasilaczem 12V i można sterować potencjałowo i bezpotencjałowo w zależności od ustawienia zworek.aaa i jest też termometr.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
shimano73
Been thanked: 1 time

Oczywiście że dałoby się zamontować kontatron, ale wiązało by się to z dodatkowymi pracami instalacyjnymi, odkopywanie przelotów kablowych, wiercenie w słupkach . Jak dla mnie za dużo roboty wolałem to obejść "elektroniką", bedzie pewniejszy bo info o zamknięciu jest z enkodera silnika. Montaż solidnego kontaktronu podniosłaby zbytnio koszty.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
shimano73
Been thanked: 1 time

Odczyt temperatury z pudełka wystawionego na słońce tak jak w moim przypadku (strona południowa) wiąże się z przekłamaniem - nagrzewaniem się obudowy, schowanie go też do sterownika będzie zaniżał - przerabiałem to na swoim próbnym modelu.
Wydaje mi sie iż najlepszym rozwiązaniem pomiaru zewnętrznej temperatury były np moduł esp-01 jakimś przewiewnym opakowaniu na północnej ścianie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
slawek

wystarczy wystawić sam czujnik na kabelku... znaleźć mu troszkę cienia.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt

Jest na płytce przewidziane miejsce na czujnik zewnętrzny podłączany na kablu, jak wewnętrzny z wiadomych przyczyn się nie sprawdzi.
Mr. Sanders

Witam.
Nie widzę nigdzie schematu a interesuje mnie kwestia zasilania. Płytka będzie zasilana bezpośrednio z 230V czy z zewnętrznego zasilacza? Jeśli z sieci to na jakiej przetwornicy oparty jest układ?

Pozdrawiam
pzygmunt

Mr. Sanders wrote:Witam.
Nie widzę nigdzie schematu a interesuje mnie kwestia zasilania. Płytka będzie zasilana bezpośrednio z 230V czy z zewnętrznego zasilacza? Jeśli z sieci to na jakiej przetwornicy oparty jest układ?

Pozdrawiam
Zasilanie z zewnętrznego zasilacza 12V
Mr. Sanders

Trafiłem w internecie na ciekawy schemat zasilacza 230V / 5V 300mA:

http://electronics.stackexchange.com/qu ... 6-5v-300ma

Jedynym minusem jest brak separacji galwanicznej zasilacza, jednak przy odpowiedniej obudowie nie powinno być problemów z bezpieczeństwem użytkowania. W zamian zyskujemy zasilacz o dosyć małych wymiarach. Plusem tego zasilacza jest także to, że możemy go w dowolny sposób ułożyć na płytce PCB. W przypadku gotowych zasilaczy musimy znaleźć miejsce na upakowanie całkiem sporej wielkości kostki.
pzygmunt

Nie jestem pewien czy to się łapie na normy CE.
Mr. Sanders

Z opisu na stronie wynika że tego typu układ często występuje w urządzeniach AGD (pralkach, zmywarkach). Kiedyś odpalałem zasilacz bez separacji galwanicznej, tylko w oparciu o element firmy ST. Przeszedł badania w komorze EMC ze sporym zapasem i to zarówno w przypadku zakłóceń przewodzonych jak i promieniowanych. Niestety dysponował odrobinę mniejszym prądem niż jest wymagany do zasilania ESP. Jedynie pozostają kwestie bezpieczeństwa, ale tak jak mówiłem izolowana obudowa powinna rozwiązać problem.

Return to “Ogólna dyskusja”