SBW-02 - integracja przez MQTT z Home Assistant

pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
marith

Cześć,

Mam pytanie.

Czy jeśli zakupię SBW-02 do sterownia bramą wjazdową, zintegruje ją przez MQTT to będę mógł np. w Suplu udostępnić urządzenie dla sąsiadów? Mamy wspólną bramę i myślimy na jej usmartnieniu. Ja na pewno bym chciał ją spiąć z HA ale chciałbym, aby oni też mieli możliwość sterowania np. z aplikacji.
pzygmunt

HA spinasz przez chmurowego brokera, a sąsiadom możesz udostępnić na kilka sposobów.

1. Poprzez aplikacje Supla
2. Udostępniając linki bezpośrednie
3. Poprzez call.supla.io
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dodam tylko, że moduły SBW nie mają jeszcze wsparcia dla "lokalnego MQTT". Tzn. nie da się tutaj pominąć chmury Supli (prywatnej lub publicznej).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
grumar

Może się komuś przydać: Skoro HA nie obsługuje furtek zmieniłem na cloud.supla.org rolę furtki na "brama" i pojawiła się! Także zamiast brama + furtka mam w HA 2x brama ;⁠-⁠)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zlomar
Has thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Mon Apr 11, 2022 6:12 pm viewtopic.php?p=89176#p89176
Czy w HA po wdrożeniu wersji 12.2022 oraz nowego formatu MQTT ,
który od wersji 12.2022 pokazuje błąd dla cover - "moja udawana furtka" - jest inna metoda obejścia aby zobaczyć furtkę w HA ?

czy tylko zmianę jej w cloud supla z furtka na brama ??

może jakiś "pomocnik" ktoś coś próbował ?
pzygmunt

Rozumiem, że dzieje się tylko tak przy Twojej customowej encji ? Podrzuć dokładny log.
zlomar
Has thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Fri Dec 23, 2022 2:30 pm Rozumiem, że dzieje się tylko tak przy Twojej customowej encji ? Podrzuć dokładny log.
Już znalazłem odpowiedź - trzeba zmienić format:
w configurationr.yaml trzeba dodać nowy wpis który teraz powinien wyglądać tak: (i wszystko działa jak poprzednio - oczywiście zachowując wcięcia, przepraszam nie wiem jak tutaj je wstawić)

mqtt:
cover:
- name: "Moja udawana brama"
qos: 0
retain: false
optimistic: false
command_topic: "supla/{username}/devices/{deviceid}/channels/{channelid}/execute_action"
payload_open: "OPEN"
payload_close: "CLOSE"
state_topic: "supla/{username}/devices/{deviceid}/channels/{channelid}/state/hi"
state_open: "false"
state_closed: "true"
availability_topic: "supla/{username}/devices/{deviceid}/channels/{channelid}/state/connected"
payload_available: "true"
payload_not_available: "false"
meceo

klew wrote: Tue Nov 08, 2022 10:44 am Dodam tylko, że moduły SBW nie mają jeszcze wsparcia dla "lokalnego MQTT". Tzn. nie da się tutaj pominąć chmury Supli (prywatnej lub publicznej).
Czy nadal tak jest?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

meceo wrote: Mon Oct 30, 2023 8:13 pm
klew wrote: Tue Nov 08, 2022 10:44 am Dodam tylko, że moduły SBW nie mają jeszcze wsparcia dla "lokalnego MQTT". Tzn. nie da się tutaj pominąć chmury Supli (prywatnej lub publicznej).
Czy nadal tak jest?
Tak
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL SBW-02”