Proszę zobaczcie moje sugestie poniżej:
W miarę możliwośći zaproponował bym wprowadzenie synchronizacji czasu z serwerem czasu poprzez protokół NTP (Network Time Protocol). Adres serwera czasu podawany przy konfiguracji (gdyby ktoś chciał się synchronizować do zegara lokalnego z jakiegoś powodu).klew wrote: Wed Jun 09, 2021 11:01 am
Ma to być urządzenie w miarę niezależne od Clouda i Internetu, więc zalecane jest dodawanie do układów jakiegoś zegara z podtrzymaniem bateryjnym (będzie dodany jakiś model do biblioteki).
Jak rozumiem tryb wakacji będzie ustawiany manualnie co w mojej ocenie jest za mało elastyczne. Mam nieoficjalną wersję termostatu w której mogę poprzez suplę włączyć/wyłączyć funkcję termostatu - jest to mega opcja dzięki której mam redundantny termostat (jeden pilnuje drugiego aby temperatura nie wyszla poza zakres). Ponadto systemy geolokalizacji dają nam możliwość wykrycia przez system, czy domownicy są na tyle daleko że w domu nie pojawią się w najbliższych godzinach i przy sterowaniu automatycznym funkcji "wakacje" jesteśmy w stanie zautomatyzować dobór odpowiednich temperatur (a o automatyzację tak na prawdę chodzi w systemach IoT).klew wrote: Wed Jun 09, 2021 11:01 am
[*] Tryb "wakacje" - ustawienie niższej temperatury na czas dłuższej nieobecności. Po ustawieniu końca "wakacji" urządzenie samo przełącza się w tryb "auto" (np. możemy ustawić aby na jeden dzień przed naszym powrotem, termostat nagrzał dom/mieszkanie).
Ponadto z moich obserwacji - jak część z nas wie na rynku jest sporo czujników DS18B20 które nie koniecznie są oryginalne. Zaobserwowałem, że czujniki te potrafią mocno zachwiać prawidłową pracą termostatu. Proponuję wprowadzić filtry na odczyty i np zebrać próbki 5-10 pomiarów, odrzucić te które są błędne i wyliczyć średnią, na bazie której termostat będzie sterował przekaźnikiem.
Jest planowany termostat z wyjściem analogowym?