Thw-01

ramar4

Robert a czemu inne moduły w tym czasie co thw jest rozłączony to inne są połączone
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ramar4 wrote: Mon Dec 19, 2022 9:42 am Robert a czemu inne moduły w tym czasie co thw jest rozłączony to inne są połączone
Sprawdź na tych modułach "czas ostatniego połączenia".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

ramar4 wrote: Mon Dec 19, 2022 9:42 am Robert a czemu inne moduły w tym czasie co thw jest rozłączony to inne są połączone
Jeśli inne moduły nie mają przerwy (czas ostatniego połączenia (i)) to faktycznie Internet działa prawidłowo. Więc może tu być problem z routerem Wi-Fi, że nie za każdym razem zestawiane jest połączenie z THW.
Pytanie do @klew, czy byłaby możliwość wyłączenia usypiania THW?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak @klew wyżej napisał możesz sprawdzić w pozostałych modułach czas od ostatniego połączenia. Ponadto
wystarczy, że gdzieś po drodze jakiś firewall ma limit zestawionych połączeń (pakiety nie zawsze też idą tą samą drogą) i THW się nie połączy pomimo, że to co już zestawiło połączenia jest online. Taki limit może też mieć Twój router.

"Internet" nie działa tak samo dla wszystkiego z czym masz do czynienia i obserwowanie telewizora niekoniecznie jest diagnostyczne, a wręcz może wprowadzać w błąd.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
ramar4

Spoko dziękuję za info pozostaje obserwować thw
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
klew

Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 19, 2022 10:04 am Pytanie do @klew, czy byłaby możliwość wyłączenia usypiania THW?
Nie ma takiej opcji. Bez tego tricku nie uda się zrobić porawnie pomiarów temperatury przez wewnętrzny sensor.
3DPiCiU

pzygmunt wrote: Mon Dec 19, 2022 10:07 am
Jak @klew wyżej napisał możesz sprawdzić w pozostałych modułach czas od ostatniego połączenia. Ponadto
wystarczy, że gdzieś po drodze jakiś firewall ma limit zestawionych połączeń (pakiety nie zawsze też idą tą samą drogą) i THW się nie połączy pomimo, że to co już zestawiło połączenia jest online. Taki limit może też mieć Twój router.

"Internet" nie działa tak samo dla wszystkiego z czym masz do czynienia i obserwowanie telewizora niekoniecznie jest diagnostyczne, a wręcz może wprowadzać w błąd.
Ok dobrze a jak wytłumaczyć, że mam pięć czujników i losowo się wyłączają ?
Znaczy nie wysyłają nic ?. w tym czasie inne działają normalnie?.
A gdy się tak zatnie że np przez całą noc brak jakikolwiek pomiarów nic nie pomoże tylko restart ręczny.

@klew Czy można wprowadzić jakieś modyfikacje, aby same się restartowały o zadanej minucie, godzinie tak jak to jest w routerach i rejestratorach, kamerach IP? .
Czy jest tam taka opcja? Mi tylko zależy na tym, aby raz na godzinę odczytać pomiar
Czy da się taki interwał ustawić? Było by to dla mnie bardzo dobrym "na razie" rozwiązaniem.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

3DPiCiU wrote: Mon Dec 19, 2022 11:45 am Ok dobrze a jak wytłumaczyć, że mam pięć czujników i losowo się wyłączają ?
Tłumaczyć i teoretyzować możemy w nieskończoność i nic nam to nie da. Przyczyn może być wiele. Niektóre problemy są tak rzadkie i trudne do zreprodukowania, że konieczne jest wykonanie testów tam gdzie one występują. Przykład viewtopic.php?p=134020#p134020

Być może i w tym przypadku będziemy musieli podejść do tematu podobnie czyli dostać się do sieci użytkownika i próbować namierzyć przyczynę problemu. Nie mamy tylko jeszcze pomysłu jak to ugryźć w przypadku THW.

Możesz spróbować wyłączyć weryfikację certyfikatu SSL. ESP32 miało problem z akceleracją sprzętową przy RSA ale może i bez akceleracji problem całkowicie się nie rozwiązuje.

PS. Próbowałeś zmieniać zasilacz ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

3DPiCiU wrote: Mon Dec 19, 2022 11:45 am Ok dobrze a jak wytłumaczyć, że mam pięć czujników i losowo się wyłączają ?
Znaczy nie wysyłają nic ?. w tym czasie inne działają normalnie?.
A gdy się tak zatnie że np przez całą noc brak jakikolwiek pomiarów nic nie pomoże tylko restart ręczny.

@klew Czy można wprowadzić jakieś modyfikacje, aby same się restartowały o zadanej minucie, godzinie tak jak to jest w routerach i rejestratorach, kamerach IP? .
Czy jest tam taka opcja? Mi tylko zależy na tym, aby raz na godzinę odczytać pomiar
Czy da się taki interwał ustawić? Było by to dla mnie bardzo dobrym "na razie" rozwiązaniem.
Nie odnoś komentarzy pisanych do ramar4 do siebie. U ramar4 zdecydowanie pomogła wymiana zasilacza. To że teraz raz na dobę trafi się jakiaś dziura w pomiarach to nieco inny temat.

U Ciebie z jakiegoś powodu THW mają czasem problem z połączeniem się z Wi-Fi lub z serwerem Supli. Spróbuj przełączyć kilka modułów w tryb konfiguracyjny (przytrzymując przycisk z tyłu obudowy, lub z poziomu Clouda), połącz się z siecią emitowaną przez THW i wejdź na http://192.168.4.1. Zrób screena albo skopiuj co jest w polu "Last reset".
Tylko najpierw upewnij się, że na wszystkich THW masz najnowszy soft (aktualnie to 22.11.03). We wcześniejszych softach było trochę ograniczone logowanie problemów w tym polu. Jeśli nie masz 22.11.03, to najpierw zaktualizuj te moduły, następnie poczekaj kilka godzin/dni, tak aby było trochę przerw widocznych i wtedy sprawdź co jest w last state.
3DPiCiU

@pzygmunt
Tak wymieniłem zasilacz. Problem powraca.
Jeżeli będzie tak możliwość możemy się umówić zdalnie.

@klew
Tak zrobię. Tak mam najnowsze
Zrzut ekranu 2022-12-19 151916.jpg
Szukam też i obserwuje na własna rękę co się dzieje.

W jednym zauważyłem taki komunikat
320172088_492077042803659_7308282886845548816_n.jpg
Musze tez przyznać, że po niedzielnej aktualizacji serwerów waszych problem zszedł do minimum i jest lepiej od poniedziałku na tą chwilę.

Zastanawiam się co jest przyczyną też jak widać na poniższym zdjęciu tam w prostokącie czerwonym różnica pływającego zasięgu sygnału WiFi czujnik jest na ścianie dzieli go od wifi nadajnika może z 100 cm ma też daleko do kolejnego nadajnika a także jest w pomieszczeniu jakby klatce Faradaya sieć komórkowa ma problem, aby się przebić.
cala-1.jpg

@pzygmunt
Tłumaczyć i teoretyzować ... wiem można :(
Chcę, aby problem był rozwiązany dla kolejnych co spotkają takie problemy
mi scuza :oops:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL THW-01”