[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
nie maja zasiegu czy masz odczyty -- ?Jacaxx1 wrote: Mon Sep 11, 2023 12:15 pm Hej,mam u siebie taki problem ze nagle na dwóch termometrach w miejscach gdzie stały miały zasięg i dane zostawały z nich zaczytane a teraz nagle już w dwóch pokojach nie łapią zasięgu,myślę gdzie jest problem i nic mi nie przychodziło do głowy ? Macie jakieś pomysły?
ja u siebie w pliku yaml dalem czas po jakim pliki sa czytane jako nieaktualne na 10 min. u mnie jak wszedlem w folder w ktoym sa wrzucane pliki z adresami MAC to się przeżegnałem
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
Jacaxx1
Generalnie sprawa wygląda tak że jeśli blisko jest ten termometr jest odczyt jeśli go zabiorę w to miejsce jak kiedyś łapał zasięg no to już się nie łączy aktualnie na przykład drugi dzień nie zrobiło żadnego odczytu. Teraz co do softu i zwiększenie siły sygnału to niestety jak brałem alternatywny soft to w ogóle nie było połączenia z termometrem musiałem wrócić do softu oryginalnego i połączenie wróciło
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Jeśli kiedyś działało teraz nie to może jak Robert pisał bateria tudzież wyrzuć z konfiguracji ta opcje timeoutu odczytu nie wiem jak to się nazywa że po określonym czasie daje odczyt -- i sprawdzJacaxx1 wrote: Mon Sep 11, 2023 2:18 pm Generalnie sprawa wygląda tak że jeśli blisko jest ten termometr jest odczyt jeśli go zabiorę w to miejsce jak kiedyś łapał zasięg no to już się nie łączy aktualnie na przykład drugi dzień nie zrobiło żadnego odczytu. Teraz co do softu i zwiększenie siły sygnału to niestety jak brałem alternatywny soft to w ogóle nie było połączenia z termometrem musiałem wrócić do softu oryginalnego i połączenie wróciło
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Może być tak, że pojawiło się w okolicy jakieś inne urządzenie na 2.4 GHz i wprowadza zakłócenia. To jest radio i tu jest duża losowość.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zamień czujniki miejscami. Jaki masz metraż i z czego ściany?Jacaxx1 wrote: Mon Sep 11, 2023 12:15 pm Hej,mam u siebie taki problem ze nagle na dwóch termometrach w miejscach gdzie stały miały zasięg i dane zostawały z nich zaczytane a teraz nagle już w dwóch pokojach nie łapią zasięgu,myślę gdzie jest problem i nic mi nie przychodziło do głowy ? Macie jakieś pomysły?
Temat tego wątku traktuje o odczycie danych z czujników w trybie pasywnym przez BLE i transporcie tego do Supli poprzez SD. Przy takim odczycie nie potrzeba utrzymywać połączenia.Jacaxx1 wrote: Mon Sep 11, 2023 2:18 pm Generalnie sprawa wygląda tak że jeśli blisko jest ten termometr jest odczyt jeśli go zabiorę w to miejsce jak kiedyś łapał zasięg no to już się nie łączy aktualnie na przykład drugi dzień nie zrobiło żadnego odczytu. Teraz co do softu i zwiększenie siły sygnału to niestety jak brałem alternatywny soft to w ogóle nie było połączenia z termometrem musiałem wrócić do softu oryginalnego i połączenie wróciło
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Jacaxx1
Też myślałem że to wina baterii więc zamieniłem baterie na nowe również to samo zamieniłem termometry miejscami również to samo. Mieszkam w domku , termometry są rozmieszczone na parterze jak I piętrze w różnych pokojach i co dziwne w tych oddalonych dalej to jest zasięg nie dokładałem żadnych dodatkowych urządzeń które mogłyby spowodować jakieś zakłócenia. Bramka jest na terminal dell karta WiFi z BT.na dwóch antenach.lesny8 wrote: Mon Sep 11, 2023 5:17 pmZamień czujniki miejscami. Jaki masz metraż i z czego ściany?Jacaxx1 wrote: Mon Sep 11, 2023 12:15 pm Hej,mam u siebie taki problem ze nagle na dwóch termometrach w miejscach gdzie stały miały zasięg i dane zostawały z nich zaczytane a teraz nagle już w dwóch pokojach nie łapią zasięgu,myślę gdzie jest problem i nic mi nie przychodziło do głowy ? Macie jakieś pomysły?Temat tego wątku traktuje o odczycie danych z czujników w trybie pasywnym przez BLE i transporcie tego do Supli poprzez SD. Przy takim odczycie nie potrzeba utrzymywać połączenia.Jacaxx1 wrote: Mon Sep 11, 2023 2:18 pm Generalnie sprawa wygląda tak że jeśli blisko jest ten termometr jest odczyt jeśli go zabiorę w to miejsce jak kiedyś łapał zasięg no to już się nie łączy aktualnie na przykład drugi dzień nie zrobiło żadnego odczytu. Teraz co do softu i zwiększenie siły sygnału to niestety jak brałem alternatywny soft to w ogóle nie było połączenia z termometrem musiałem wrócić do softu oryginalnego i połączenie wróciło
Koledzy jak macie jakieś pomysły sugestie dajcie znać co zrobić bo nie ukrywam że stoję w miejscu pomysłów braka by rozwiązać ten problem...
-
Hobo
Witajcie Forumowicze,
przejdę od razu do konkretów:
- @lesny8 - super poradnik!
- @klew - mam pytania a może też do innych użytkowników-poszukiwaczy-modyfikatorów
:
udało mi się zainstalować i skompilować SD ale wg mnie (albo na moje potrzeby) nie podoba mi się jedno urządzenie typu RPi i "sto" kanałów więc zacząłem szukać...
Udało się to zrobić tak że mam 2 konfiguracje, w każdej wartości z konkretnego urządzenia, dołączają się (tworzą) urządzenia do cloud ale... rotacyjnie zamienia się w nich opis, tzn. id urządzenia jest ten sam a jego nazwa (opis) jest zmienny.
1. czy każda kompilacja SD musi być użyta tylko raz i chcąc uzyskać ww działanie powinna być tyle razy skompilowana ile ma być urządzeń?
2. jeżeli ad.1 jest twierdzące to jak to zrobić żeby uzyskać różne foldery dla różnych urządzeń (wystarczy główna kompilację skopiować i dodać kolejną zmienną PATH)?
3. czy SD może też symulować włącznik i sterować jego stanem?
pozdrowienia.
przejdę od razu do konkretów:
- @lesny8 - super poradnik!
- @klew - mam pytania a może też do innych użytkowników-poszukiwaczy-modyfikatorów
udało mi się zainstalować i skompilować SD ale wg mnie (albo na moje potrzeby) nie podoba mi się jedno urządzenie typu RPi i "sto" kanałów więc zacząłem szukać...
Udało się to zrobić tak że mam 2 konfiguracje, w każdej wartości z konkretnego urządzenia, dołączają się (tworzą) urządzenia do cloud ale... rotacyjnie zamienia się w nich opis, tzn. id urządzenia jest ten sam a jego nazwa (opis) jest zmienny.
1. czy każda kompilacja SD musi być użyta tylko raz i chcąc uzyskać ww działanie powinna być tyle razy skompilowana ile ma być urządzeń?
2. jeżeli ad.1 jest twierdzące to jak to zrobić żeby uzyskać różne foldery dla różnych urządzeń (wystarczy główna kompilację skopiować i dodać kolejną zmienną PATH)?
pozdrowienia.
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dla każdego pliku konfiguracyjnego musisz utworzyć osobny folder, gdzie "urządzenie" będzie trzymało swoje dane, w stylu GUID, AUTHKEY, stany itp.Hobo wrote: Wed Sep 20, 2023 1:37 pm - @klew - mam pytania a może też do innych użytkowników-poszukiwaczy-modyfikatorów:
Następnie w każdym z tych plików ustaw odpowiednio parametr state_files_path (https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... files_path).
Wtedy każda instancja aplikacji, nie będzie się gryzła z innymi
Binarka może być jedna.
ad 3. Zerknij sobie w powyższym readme na CmdRelay i VirtualRelay
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krzys4m
Panowie, instalacja i konfiguracja bezproblemowa.
Mam natomiast problem z zasięgiem.
Orange Pi 3
Czujnik temperatury ten kwadratowy.
1 ściana 12 cm cegła i 5 mb w linii prostej - brak komunikacji.
Piszecie, że sygnał przechodzi Wam przez stropy - zdradźcie ten sekret. Jak podnieść moc nadajnika / odbiornika?
Mam natomiast problem z zasięgiem.
Orange Pi 3
Czujnik temperatury ten kwadratowy.
1 ściana 12 cm cegła i 5 mb w linii prostej - brak komunikacji.
Piszecie, że sygnał przechodzi Wam przez stropy - zdradźcie ten sekret. Jak podnieść moc nadajnika / odbiornika?