ESP8266 v1.8 BETA

besix

Zybi wrote:Cały czas coś "dopracowuję".
Obecnie do oficjalnych źródeł w v1.8 mam dołożone dwie dodatkowe płytki wnoszące zmiany w kodzie i coś może mi "bruździć", bo jeżeli chodzi o samego sonoff-a, to nic w nim nie zmieniałem, tylko po prostu skompilowałem kod w v1.8.

Przemek, a czy ty robiłeś jakieś zmiany w kodzie w stosunku do źródeł na Github-ie przy swojej kompilacji sonoff-a ?

P.S.
Napotykane problemy, tylko nas rozwijają.
Ja nie krytykowałem Twojej pracy bo nie ma do tego podstaw a problemy szczególnie te rozwiązane nas umacniają i motywują
Dopracowywuj dalej Zybi
slawek

Pytanie z innej beczki - Zybi - czy próbowałeś wgrywać kompilacje z upgrade 1024 do ESP07?
W ESP12F działają bez najmniejszych problemów, natomiast w "siódemce" mam ciągły restart jakby coś z pamięcią było nie halo... łączy się z siecią, potem próbuje wejść w konfig, wali błędami i znowu restart i tak w kółko...
One mają zdaje się 1MB pamięci, więc chyba powinny hulać ?
3 moduły zachowują się identycznie.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zybi

slawek wrote:Pytanie z innej beczki - Zybi - czy próbowałeś wgrywać kompilacje z upgrade 1024 do ESP07?
W ESP12F działają bez najmniejszych problemów, natomiast w "siódemce" mam ciągły restart jakby coś z pamięcią było nie halo... łączy się z siecią, potem próbuje wejść w konfig, wali błędami i znowu restart i tak w kółko...
One mają zdaje się 1MB pamięci, więc chyba powinny hulać ?
3 moduły zachowują się identycznie.
Nie mam jeszcze ESP-07. Chciałem kupić w Elty.pl , ale obecnie nie mają, a dzisiaj dostałem właśnie od niech przesyłkę z sonoff-ami.
Ale powiem tak. Na początku miałem problemy z kompilacjami, a to rozmiar przekroczony, a to bez SSL, a to flash nieodpowiedni, CFG_SECTOR, a to error przy zapisie konfiga, etc. Trochę sobie poczytałem i opracowałem własny build.sh i przystosowałem odpowiednio SDK do kompilacji. Obecnie zmieniam/ustawiam tylko jeden parametr dla danej płytki i dalej idzie wszystko z automatu, a odpowiednie dane o kompilacji zapisują się w nazwie pliku binarki (oprócz adresów do wgrywania). Od tego czasu, nie mam żadnych problemów. Najważniejsze, to należy wiedzieć jaka jest właśnie pamięć flash modułu i czy kompilujesz z FOTA czy non FOTA (memory map), a później oczywiście ustawienie odpowiednich parametrów wgrywania softu. Polecam dokumentację espressif-a do analizy, a i trochę już wspomniałem o tym na forum, w tym przystosowanie pliku eagle.app.v6.ld w SDK. Przy gotowcach brakuje mi właśnie takiej podstawowej informacji, dlatego jak wystawiam swoje kompilacje, to szczegółowo to opisuję.

Zrobiłem sobie ćwiczenie - taki sam soft skompilowałem dla modułów z pamięcią flash: 512k, 1MB i 4MB z FOTA i non FOTA. Wgrywał się i działał bez problemów.

A wracając do tematu, to z jakim softem masz problem? Mogę wygenerować binarkę i sprawdzimy.

ESP-07 ma flash 1MByte
ESP-12F ma flash 4MByte
Last edited by Zybi on Fri Dec 16, 2016 9:51 pm, edited 1 time in total.
slawek

Mam problem z własnym dualsocket... ale tylko z ESP07, z 12-tkami śmiga, używam oryginalnego builda z 1.8 BETA z ustawieniami jak do socket i socket_x4- spróbuję skompilować go "po staremu" i zobaczymy... ale na razie chroniczny brak czasu :-( próbnie możesz podrzucić mi np. twój lightswitch_x2 jak znajdziesz chwilę to potestuję, bo to moduły warte uwagi ze względu na zasięg).
Niestety mój angielski jest prawie żaden - (jestem z pokolenia z obowiązkowym rosyjskim, informatyki uczyłem się rok na IBM 14 a języki to FORTRAN i AUTOKODER potem BASIC, w wojsku ODRA 1310 - obecne pokolenie nie słyszało pewnie o tym sprzęcie i językach...) więc jestem internetowym samoukiem w tej dziedzinie, więc niewiele da mi studiowanie dokumentacji Espressif-a...
Zybi

slawek wrote:... próbnie możesz podrzucić mi np. twój lightswitch_x2
Proszę bardzo - kompilacja 1MB do ESP-07
Adresy to 0x00000 oraz 0x40000

EDIT : załączniki usunięto z powodu wykorzystania dostępnej przestrzeni na forum
Last edited by Zybi on Wed Nov 09, 2016 7:28 pm, edited 1 time in total.
slawek

Niestety twoje pliki startują tak:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

A tak moje (i tak w kółko restarty...):
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Wszystko wskazuje jednak, że mam uszkodzone moduły, bo nawet kompilacje z githuba nie startują... ale czemu wszystkie 3szt ? Nie mam pojęcia co mogłoby je zabić... A flaszują się normalnie.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Masz ustawiony jakiś parametr niepoprawnie. Sprawdź jaki rzeczywiście mają flash (odczytaj z układu jak jest możliwość)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
slawek

25Q40BV - i chyba wszystko jasne... to jest bodajże 4Mbit czyli 512kB.
A kupiłem jako "jedynki"...

Return to “supla-dev”