To tak jak mnie w WebAR. Tak mnie wciągnęło, że od pomysłu, przez wybór silnika, składanie, kodowanie, doszło aż do wdrożenia (komercjalizacji). Zupełnie nie moja bajka i baaardzo daleko od moich spraw i zainteresowań zawodowych. Pewnie rzecz jednorazowa, ale tyle co się nauczyłem i zapewniłem gimnastykę mózgowinie, to mojevajera wrote: Thu Jan 22, 2026 11:05 pmPowiem tak - gdyby ro była tylko kwestia podmiany pliku, to pewnie bym się nie spieszył. Natomiast okazało się, że to wymaga grzebania w JavaScript, zabawy z minify, g-zip itd....no i mnie wciągnęłozzrr wrote: Thu Jan 22, 2026 8:06 pma mówiłem "nie rób UPDATE"vajera wrote: Thu Jan 22, 2026 7:58 pm Dziękuję, naprawdę się wzruszyłem a jednocześnie zrobiło mi się smutno, bo to zabrzmiało jak pożegnanie.
Przypominam Ci jednak, że przyjąłeś funkcję honorowego wiceprezesa Klubu Promila, więc tak do końca zniknąć nie możesz![]()
![]()
![]()
Tak jak pisałem (trochę literacko). Dla mnie projekt bramki Z2S jest w zasadzie ukończony. Rewolucja się skończyła. Teraz jeśli będzie, to raczej powolna ewolucja (która jak najbardziej jest potrzebna). Bramka wygląda (i działa) dokładnie tak, jak wyobraziłem sobie rok temu. W pełni komplementarny produkt łączący sprzęt z oprogramowaniem, który spokojnie mógłby zostać skomercjalizowany i żaden z wiodących producentów rozwiązań Smart Home by się go nie powstydził.
Kiedyś to bramka Z2S goniła SD, a teraz robi się powoli na odwrót. Reakcje bezpośrednie, zaawansowana logika, wirtualizacja urządzeń, to tylko niektóre rzeczy na jakie czekamy w SD. Uważam, jest to moje zdanie, z którym można się nie zgadzać, że projekt Z2S uświadomił dużej części z nas, jaki potencjał drzemie w SD, ale też dobitnie pokazał, czego najbardziej brakuje i na czym należy się skupić w najbliższym czasie.
Miałem to pisać w wątku urodzinowym Supli, ale pozwolę sobie teraz. Dla mnie ten ostatni (2025) rok był wyjątkowy. Nie dość, że projekt Supli rozwijał się prężnie (doszedł ogrom nowych funkcji i urządzeń we współpracy ze starymi nowymi partnerami), to przy okazji w ciągu zaledwie roku dostaliśmy bramkę, która otwiera nieograniczone (a w każdym razie ogromne) możliwości używania nowych (wcześniej niedostępnych) urządzeń.