Dzięki. Czyli oświadczenie do Ciebie.
Pozdrawiam
Firmware Multiboard
-
vadatajs
Odkopuję temat bo umarł, czy jest jakieś rozwiązanie aby ustawiać stałe IP ?maroko wrote: Tue Oct 30, 2018 10:52 am Cześć,
Czy istnieje możliwość nadania poprzez soft stałego adresu IP? Jeśli nie, to czy jest możliwość dodania takiej funkcji podczas np. drugiego okna konfiguracji (z wyborem trybów bistabilny/mono itd.)?
Na routerze ustaw rezerwację adresu IP dla konkretnego adresu MAC. Dzięki temu bez ingerowania w soft masz dla konkretnego urządzenia, przez serwer DHCP, rozdawany zawsze jeden i ten sam adres IP. Nie mówiąc już o tym, że nie dojdzie do konfliktu adresów w sieci, co przy wpisaniu adresu na sztywno byłoby możliwe.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
vadatajs
Nie wszyscy na Świecie korzystaja z dhcp... w domu owszem dhcp to standard ale w wiekszej sieci dhcp nie jest idealnym rozwiazaniem. Dlatego pytam jeszcze raz czy jest jakas opcja konfiguracji stałego IP na urzadzeniu?
Nie ma takiej opcji, chyba że czujesz się na siłach poczytać kod i znaleźć miejsce gdzie ustalany jest adres IP i zmodyfikować ten fragment pod swoje potrzeby, by skompilować wersje dla siebie.
Co do DHCP, to jestem odmiennego zdania. Nie wiem o jakiej dużej sieci piszesz, ale przy 2tyś. urządzeń osobiście nie spotkałem się z problemami po stronie serwera DHCP. Nie wyobrażam sobie zarządzać siecią bez ww usługi.
Co do DHCP, to jestem odmiennego zdania. Nie wiem o jakiej dużej sieci piszesz, ale przy 2tyś. urządzeń osobiście nie spotkałem się z problemami po stronie serwera DHCP. Nie wyobrażam sobie zarządzać siecią bez ww usługi.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024