Cześć,
Czy istnieje możliwość nadania poprzez soft stałego adresu IP? Jeśli nie, to czy jest możliwość dodania takiej funkcji podczas np. drugiego okna konfiguracji (z wyborem trybów bistabilny/mono itd.)?
Firmware Multiboard
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie lepiej odpowiednio skonfigurować serwer DHCP aby zawsze temu urządzeniu przypisywał ten sam IP ?maroko wrote: Tue Oct 30, 2018 10:52 am Cześć,
Czy istnieje możliwość nadania poprzez soft stałego adresu IP? Jeśli nie, to czy jest możliwość dodania takiej funkcji podczas np. drugiego okna konfiguracji (z wyborem trybów bistabilny/mono itd.)?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
michnikos
Espablo,
czy byłby problem, żeby przygotować firmware pod czujnik temperatury i wilgotności Si7021 dla Sonoff Basic?
https://www.itead.cc/wiki/File:Sonoff_T ... 021_02.jpg
czy byłby problem, żeby przygotować firmware pod czujnik temperatury i wilgotności Si7021 dla Sonoff Basic?
https://www.itead.cc/wiki/File:Sonoff_T ... 021_02.jpg
-
maroko
Przy bardzo rozbudowanych instalacjach serwer DHCP skonfigurowany w ten sposób może utrudniać szybką wymianę modułu.pzygmunt wrote: Tue Oct 30, 2018 11:47 amNie lepiej odpowiednio skonfigurować serwer DHCP aby zawsze temu urządzeniu przypisywał ten sam IP ?maroko wrote: Tue Oct 30, 2018 10:52 am Cześć,
W przypadku skonfigurowania jednego VLANu (3 oktet) tylko i wyłącznie dla Supli łatwiej jest przypisać daną adresację z poziomu firmware ESP.
Przykład z głowy - mam oddzielną sieć a w niej 254 urządzenia w jednym VLANie. Szybka wymiana danego modułu z powodu awarii jest możliwa tylko przy podmianie modułu i ustawieniu IP w firmware. Przy zmianach na serwerze wydłuża się ten czas + bardzo często przy zmianie z jego poziomu następuje chwilowe zerwanie połączenia na całym VLANie co skutkuje wieloma różnymi zachowaniami danych modułów.
Mam na myśli dużą instalację z dużym prawdopodobieństwem uszkodzenia mechanicznego modułu.
-
Daruś
Właśnie odkryłem ten temat. Świetna sprawa ten multiboard. Espablo - dobra robota!
Ja chciałbym tylko takie swoje 3 grosze w tej litanii przeróżnych życzeń dopisać. Mianowicie, czy jest możliwe zliczanie impusów wpadających na wejście czujnika otwarcia bramy? Tak, żeby po osiągnięciu wcześniej ustalonej liczby impulsów zasymulować informację o stanie bramy (otwarta/zamknięta)? Chciałbym jakoś wykorzystać impulsatory wybudowane w siłowniki, pisałem o tym w którymś temacie, ale póki co w cloudzie nie ma szans na to... To może jakoś od tej strony?
Przy sofcie roletowym odczytywany jest jakoś stan pośredni rolet? Czy jest informacja o % otwarcia/zamknięcia rolet? No i teraz, czy jest taka informacja wyliczana z czasu otwierania? Jeśli by jednakowoż taka roleta posiadała impulsator, wtedy informacja o% byłaby rzeczywista i miarodajna
Ja chciałbym tylko takie swoje 3 grosze w tej litanii przeróżnych życzeń dopisać. Mianowicie, czy jest możliwe zliczanie impusów wpadających na wejście czujnika otwarcia bramy? Tak, żeby po osiągnięciu wcześniej ustalonej liczby impulsów zasymulować informację o stanie bramy (otwarta/zamknięta)? Chciałbym jakoś wykorzystać impulsatory wybudowane w siłowniki, pisałem o tym w którymś temacie, ale póki co w cloudzie nie ma szans na to... To może jakoś od tej strony?
Przy sofcie roletowym odczytywany jest jakoś stan pośredni rolet? Czy jest informacja o % otwarcia/zamknięcia rolet? No i teraz, czy jest taka informacja wyliczana z czasu otwierania? Jeśli by jednakowoż taka roleta posiadała impulsator, wtedy informacja o% byłaby rzeczywista i miarodajna
-
Ryrzy
kolejny mega soft
dzięki 
btw. już kiedyś w jakimś temacie o to pytałem, ale zapytam raz jeszcze, mam wemosa + plytke z 2 i 4 przekaźnikami i sterowanie nimi jest odwrotne do tego co pokazuje supla. teoretycznie mozna plytki te przerobic, ale moze jest opcja dodania plytki wemos (czyli takiej zupelnie uniwersalnej) z opcja wyboru sposobu sterowania przekaznikiem?
dzieki i pozdrawiam
btw. już kiedyś w jakimś temacie o to pytałem, ale zapytam raz jeszcze, mam wemosa + plytke z 2 i 4 przekaźnikami i sterowanie nimi jest odwrotne do tego co pokazuje supla. teoretycznie mozna plytki te przerobic, ale moze jest opcja dodania plytki wemos (czyli takiej zupelnie uniwersalnej) z opcja wyboru sposobu sterowania przekaznikiem?
dzieki i pozdrawiam
-
Filo301
Ryrzy wrote: Wed Oct 31, 2018 4:06 pm kolejny mega softdzięki
dzieki i pozdrawiam
-
piotrh94
Wybaczcie że znów wrócę do tematu użycia czujnika DHT22. A więc użyłem Sonoff BASIC jako Gate+DHT22 i wczoraj pięknie ładnie wszystko działało jednak dzisiaj rano już brak odczytu z czujnika DHT22. Czytałem że pomaga podłączenie go pod GPIO3, ale niestety do tego portu mam podłączony czujnik otwarcia bramy.
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Espablo sprawdziłem soft z 9 przekaźnikami ze sterowaniem niskim stanem. Ogólnie działa, nie działa tylko poprawnie pamieć przekaźników na lini TX i RX. Po utracie zasilanie na tych pinach jest zawsze stan niski i przekaźniki się załączają. Da się coś z tym zrobić?
-
Espablo
Te 2 piny żądzą się swoimi prawami
i na razie nie da się z tym nic zrobić.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.