Firmware Multiboard

maroko

Cześć,
Czy istnieje możliwość nadania poprzez soft stałego adresu IP? Jeśli nie, to czy jest możliwość dodania takiej funkcji podczas np. drugiego okna konfiguracji (z wyborem trybów bistabilny/mono itd.)?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

maroko wrote: Tue Oct 30, 2018 10:52 am Cześć,
Czy istnieje możliwość nadania poprzez soft stałego adresu IP? Jeśli nie, to czy jest możliwość dodania takiej funkcji podczas np. drugiego okna konfiguracji (z wyborem trybów bistabilny/mono itd.)?
Nie lepiej odpowiednio skonfigurować serwer DHCP aby zawsze temu urządzeniu przypisywał ten sam IP ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
michnikos

Espablo,
czy byłby problem, żeby przygotować firmware pod czujnik temperatury i wilgotności Si7021 dla Sonoff Basic?
https://www.itead.cc/wiki/File:Sonoff_T ... 021_02.jpg
maroko

pzygmunt wrote: Tue Oct 30, 2018 11:47 am
maroko wrote: Tue Oct 30, 2018 10:52 am Cześć,
Nie lepiej odpowiednio skonfigurować serwer DHCP aby zawsze temu urządzeniu przypisywał ten sam IP ?
Przy bardzo rozbudowanych instalacjach serwer DHCP skonfigurowany w ten sposób może utrudniać szybką wymianę modułu.
W przypadku skonfigurowania jednego VLANu (3 oktet) tylko i wyłącznie dla Supli łatwiej jest przypisać daną adresację z poziomu firmware ESP.

Przykład z głowy - mam oddzielną sieć a w niej 254 urządzenia w jednym VLANie. Szybka wymiana danego modułu z powodu awarii jest możliwa tylko przy podmianie modułu i ustawieniu IP w firmware. Przy zmianach na serwerze wydłuża się ten czas + bardzo często przy zmianie z jego poziomu następuje chwilowe zerwanie połączenia na całym VLANie co skutkuje wieloma różnymi zachowaniami danych modułów.

Mam na myśli dużą instalację z dużym prawdopodobieństwem uszkodzenia mechanicznego modułu.
Daruś

Właśnie odkryłem ten temat. Świetna sprawa ten multiboard. Espablo - dobra robota!
Ja chciałbym tylko takie swoje 3 grosze w tej litanii przeróżnych życzeń dopisać. Mianowicie, czy jest możliwe zliczanie impusów wpadających na wejście czujnika otwarcia bramy? Tak, żeby po osiągnięciu wcześniej ustalonej liczby impulsów zasymulować informację o stanie bramy (otwarta/zamknięta)? Chciałbym jakoś wykorzystać impulsatory wybudowane w siłowniki, pisałem o tym w którymś temacie, ale póki co w cloudzie nie ma szans na to... To może jakoś od tej strony?
Przy sofcie roletowym odczytywany jest jakoś stan pośredni rolet? Czy jest informacja o % otwarcia/zamknięcia rolet? No i teraz, czy jest taka informacja wyliczana z czasu otwierania? Jeśli by jednakowoż taka roleta posiadała impulsator, wtedy informacja o% byłaby rzeczywista i miarodajna 😁
Ryrzy

kolejny mega soft :) dzięki ;)
btw. już kiedyś w jakimś temacie o to pytałem, ale zapytam raz jeszcze, mam wemosa + plytke z 2 i 4 przekaźnikami i sterowanie nimi jest odwrotne do tego co pokazuje supla. teoretycznie mozna plytki te przerobic, ale moze jest opcja dodania plytki wemos (czyli takiej zupelnie uniwersalnej) z opcja wyboru sposobu sterowania przekaznikiem?
dzieki i pozdrawiam
Filo301

Ryrzy wrote: Wed Oct 31, 2018 4:06 pm kolejny mega soft :) dzięki ;)
btw. już kiedyś w jakimś temacie o to pytałem, ale zapytam raz jeszcze, mam wemosa + plytke z 2 i 4 przekaźnikami i sterowanie nimi jest odwrotne do tego co pokazuje supla. teoretycznie mozna plytki te przerobic, ale moze jest opcja dodania plytki wemos (czyli takiej zupelnie uniwersalnej) z opcja wyboru sposobu sterowania przekaznikiem?
dzieki i pozdrawiam
Espablo wrote: Fri Oct 26, 2018 10:33 pm Dodałem opcję wyboru LOW LEVEL do wszystkich modułów.
piotrh94

Wybaczcie że znów wrócę do tematu użycia czujnika DHT22. A więc użyłem Sonoff BASIC jako Gate+DHT22 i wczoraj pięknie ładnie wszystko działało jednak dzisiaj rano już brak odczytu z czujnika DHT22. Czytałem że pomaga podłączenie go pod GPIO3, ale niestety do tego portu mam podłączony czujnik otwarcia bramy.
dawidd
Been thanked: 1 time

Espablo sprawdziłem soft z 9 przekaźnikami ze sterowaniem niskim stanem. Ogólnie działa, nie działa tylko poprawnie pamieć przekaźników na lini TX i RX. Po utracie zasilanie na tych pinach jest zawsze stan niski i przekaźniki się załączają. Da się coś z tym zrobić?
Espablo

Te 2 piny żądzą się swoimi prawami ;) i na razie nie da się z tym nic zrobić.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:

Return to “Nowości”