Wgrywam do NodeMcu , ale niestety zmiana na All Flash Contents też nie pomaga
zasilam mocnym zasilaczem i dalej to samo , widocznie coś z modułem ale dziwne bo inny wgrany program działa normalnie
nie mam teraz innego modułu żeby porównać . Myślę że przyczyną jest że nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac adresu
8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Taki komunikat pojawia mi się, gdy przed wgrywaniem mam uruchomiony putty. warning: espcomm_sync failed
error: espcomm_open failed
error: espcomm_upload_mem failed
error: espcomm_upload_mem failed
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Boże... GUID i MAC zostaną przeliczone dopiero po połączeniu z właściwym WIFI. A u Ciebie ewidentnie coś gdzieś blokuje i wywala program. Coraz bardziej stawiam na router. Spróbuj jeszcze wgrać blanka przez nodemcu żeby go wyczyścić, a dopiero potem mój program. Odepnij też czujniki DS18b20. Powinno pokazywać -127 st przy każdym zadeklarowanym, ale niepodłączonym czujniku.
Shimano. Wyłącz putty na czas wgrywania. Zajmuje port Com i Arduino IDE nie może się dobić do procesora. Korzystaj z wbudowanego w Arduino IDE serial monitora.
Shimano. Wyłącz putty na czas wgrywania. Zajmuje port Com i Arduino IDE nie może się dobić do procesora. Korzystaj z wbudowanego w Arduino IDE serial monitora.
-
slawek
Chciałbym pogratulować tego softu - jak dotąd sprawuje się super.Duch__ wrote: Thu Dec 06, 2018 8:42 am Chciałbym podpytać jak się kolegom sprawuje mój soft. Czy występują błędy w odczycie DS18b20 czy jednak ponowny odczyt DSów skutecznie eliminuje problem błędów na długich przewodach?
Testuję kilka dni jedną płytkę z 4 termometrami na kablach 10-15m z rezystorem 2.2k i błędy zdarzają się sporadycznie. W supli ich nie widać, tylko na stronie konfiguracyjnej.
Druga płytka - dorobiłem jej następne 8 kanałów termometrów i 9 (a nawet 10) przekaźników (w sumie 26 kanałów na jednym ESP) i działa testowo na stole z 7 DS-ami na 40cm kablu z 5k rezystorem - w tym 2 szt. w trybie parasite i błędy sporadycznie zgłasza tylko jeden (ale nie ten parasite), przypuszczam, że to wina raczej samego czujnika. Obie płytki na NodeMcu V2. Jako ciekawostkę dodam, że jednym z przekaźników steruje GPIO10. Przekaźnik na GPIO15 z mojego modułu pracuje, jeśli dopnę go po starcie modułu - bo do startu potrzebuje stanu niskiego na tym pinie, a mój moduł niestety wymusza mu chyba wysoki... ale przy zastosowaniu innego modułu jest do użycia.
Teraz pozostaje doczepić do tego OLED i będzie kombajn...
@Duch__ - wielkie dzięki - a przy okazji trochę się nauczyłem...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Udostępnij twój plik INO na forum, napewno wielu osobą się przyda. Ja już w sumie mam pomysł na kolejny softslawek wrote: Sun Dec 09, 2018 7:57 pmChciałbym pogratulować tego softu - jak dotąd sprawuje się super.Duch__ wrote: Thu Dec 06, 2018 8:42 am Chciałbym podpytać jak się kolegom sprawuje mój soft. Czy występują błędy w odczycie DS18b20 czy jednak ponowny odczyt DSów skutecznie eliminuje problem błędów na długich przewodach?
Testuję kilka dni jedną płytkę z 4 termometrami na kablach 10-15m z rezystorem 2.2k i błędy zdarzają się sporadycznie. W supli ich nie widać, tylko na stronie konfiguracyjnej.
Druga płytka - dorobiłem jej następne 8 kanałów termometrów i 9 (a nawet 10) przekaźników (w sumie 26 kanałów na jednym ESP) i działa testowo na stole z 7 DS-ami na 40cm kablu z 5k rezystorem - w tym 2 szt. w trybie parasite i błędy sporadycznie zgłasza tylko jeden (ale nie ten parasite), przypuszczam, że to wina raczej samego czujnika. Obie płytki na NodeMcu V2. Jako ciekawostkę dodam, że jednym z przekaźników steruje GPIO10. Przekaźnik na GPIO15 z mojego modułu pracuje, jeśli dopnę go po starcie modułu - bo do startu potrzebuje stanu niskiego na tym pinie, a mój moduł niestety wymusza mu chyba wysoki... ale przy zastosowaniu innego modułu jest do użycia.
Teraz pozostaje doczepić do tego OLED i będzie kombajn...![]()
@Duch__ - wielkie dzięki - a przy okazji trochę się nauczyłem...![]()
-
Espablo
@Duch__ tak mi się spodobało Twoje GUI, że trochę je pomęczyłem i podrasowałem
Nie ma śmieci przy pierwszym uruchomieniu.
Teraz można na stronie zmieniać login i hasło. Na starcie jest LOGIN -> admin, PASSWORD -> password.
Jeśli nie ma danych WI-FI to moduł przechodzi w stan konfiguracji.
Różne są kolory dla trybu konfiguracji i dla normalnej pracy.
Tryb konfiguracji pod http://192.168.4.1 otwieramy bez hasła i nie widać także zapisanych wcześniej haseł.
W trybie normalnej pracy po zalogowaniu na moduł hasła już są widoczne.
Przed wgraniem zalecane erase flash
Nie ma śmieci przy pierwszym uruchomieniu.
Teraz można na stronie zmieniać login i hasło. Na starcie jest LOGIN -> admin, PASSWORD -> password.
Jeśli nie ma danych WI-FI to moduł przechodzi w stan konfiguracji.
Różne są kolory dla trybu konfiguracji i dla normalnej pracy.
Tryb konfiguracji pod http://192.168.4.1 otwieramy bez hasła i nie widać także zapisanych wcześniej haseł.
W trybie normalnej pracy po zalogowaniu na moduł hasła już są widoczne.
Przed wgraniem zalecane erase flash
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
slawek
W załączniku, bo za duży aby dołączyć jako kod.Duch__ wrote: Mon Dec 10, 2018 5:41 am Udostępnij twój plik INO na forum, napewno wielu osobą się przyda. Ja już w sumie mam pomysł na kolejny soft![]()
I tu mam prośbę kolego @Duch__ , abyś naprawił to, co popsułem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa