Ustawienia Boxa

am1410

SUPLA Cloud 25.03www.supla.org

Co to znaczy publiczny / prywatny (svr131.supla.org) ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

am1410 wrote: Thu Apr 17, 2025 8:13 pm SUPLA Cloud 25.03www.supla.org
Przełącz Boxa w tryb konfiguracyjny (przyrzymaj przycisk Supli około 5s aż dioda zacznie szybko migać - wtedy puść przycisk). Następnie połącz się telefonem z WiFi Boxa (AURATON-BOX-....) i wejdź przeglądarką na http://192.168.4.1
Na górze jest pole "LAST STATE" - najlepiej zrób zrzut ekranu/zdjęcie i wrzuć tutaj na forum.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
am1410

Tam mu włączyłem "update-yes"
state.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
am1410

Cześć;
Box się zarejestrował. Czujniki się podpięły ale zawór nie - mam komunikat : "Nie można wykonywać akcji, gdy kanał jest niedostępny. "
Wymusiłem zalanie - czujnik zadziałał i zawór się zamknął. Otworzyłem ręcznie i nic...

Czy trzeba go usunąć z Supli i wszystko pozostałe i raz jeszcze dodać czy jest jakiś sposób inny?
klew

am1410 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:12 am Cześć;
Box się zarejestrował. Czujniki się podpięły ale zawór nie - mam komunikat : "Nie można wykonywać akcji, gdy kanał jest niedostępny. "
Wymusiłem zalanie - czujnik zadziałał i zawór się zamknął. Otworzyłem ręcznie i nic...

Czy trzeba go usunąć z Supli i wszystko pozostałe i raz jeszcze dodać czy jest jakiś sposób inny?
Dostałem informację od Auratona, że na zaworach FSV pojawił się jakiś błąd w oprogramowaniu między przy aktualizacji z wersji 2.8 na 2.12 i objawia się tym, że zawór "gubi" pierwsze sparowane urządzenie. Wygląda na to, że u Ciebie Box był pierwszym sparowanym urządzeniem i trafiłeś na ten problem.

Czekam jeszcze na szczegółowe informacje co tam się stało.
Możesz spróbować zrobić następujące rzeczy:
1. usunąć FSV z Box (w Cloud przycisk usuń).
2. spróbować sparować FSV z Box

Jeśli to nie zadziała, to wtedy konieczny będzie reset FSV do ustawień fabrycznych i ponowne sparowanie go z Box i FS. Z tym że FS też trzeba będzie zresetować do ustawień fabrycznych.
am1410

Fajna robota :-) ...a gdzie można sprawdzić wersje firmware do Auratona ?

Chciałbym prześledzić changelog do posiadanych urządzeń:
- box
- FSV
- FS
klew

am1410 wrote: Fri Apr 18, 2025 8:05 am Fajna robota :-) ...a gdzie można sprawdzić wersje firmware do Auratona ?

Chciałbym prześledzić changelog do posiadanych urządzeń:
- box
- FSV
- FS
Mamy tylko changelog w Supli na https://updates.supla.org/?product=18/1/AURATON%20Box
O FSV nie ma tam dużo. W FSV 2.8 doszło raportowanie problemów z silnikiem oraz był poprawiony błąd z błędnym raportowaniem stanu otwarcia, gdy zasypiesz zawór poleceniemi otwórz/zamknij. Teraz doszła aktualizacja do 2.12 (jest tam poprawka na raportowanie problemów z silnikiem - np. gdy coś zablokuje zawór - możesz przetestować przytrzymując pokrętło, zawór kilka razy próbuje kręcić w lewo/prawo i potem się poddaje i zgłasza błąd).
Wersje pośrednie to wewnętrzne buildy, które miały nadal jakiś błąd, więc były robione kolejne wersje, aby to poprawić. Była też próba wprowadzenia jednej nowej funkcji, ale to niestety nie przeszło (dlatego tyle numerków poszło w górę).

Natomiast FS w wersji 2.3 dostał poprawkę na raportowanie poziomu baterii, a w wersji 2.4 doszło wymuszenie komunikacji poprzez krótkie wciśnięcie przycisku.

Jeszcze przegapiłem pytanie:
am1410 wrote: Thu Apr 17, 2025 8:13 pm SUPLA Cloud 25.03www.supla.org

Co to znaczy publiczny / prywatny (svr131.supla.org) ?
Supla ma publiczne serwery (np. svr131), ale możesz też sobie zainstalować serwer i Clouda u siebie lokalnie i nie korzystać z oficjalnej "chmury". Pytałem o to, aby się upewnić czy na pewno jesteś na najnowszej wersji serwerów, bo przy prywatnych instancjach to różnie bywa :).
am1410

No widziałem wybór serwera jak się wejdzie na router Box-a ale zostawiłem globalny..
A jeszcze pytanie - jak się Box podepnie już do sieci to działa jako Access Point - bo dostaje IP z sieci lokalnej i dlaczego nie jest konfigurowalny wtedy ?
Jak to jest zrobione pod kątem sieci ?
klew

am1410 wrote: Fri Apr 18, 2025 8:35 am No widziałem wybór serwera jak się wejdzie na router Box-a ale zostawiłem globalny..
A jeszcze pytanie - jak się Box podepnie już do sieci to działa jako Access Point - bo dostaje z IP sieci lokalnej i dlaczego nie jest konfigurowalny wtedy ?
Jak to jest zrobione pod kątem sieci ?
Box nie działa jako Access Point.

Ogólnie wszystkie oficjalne urządzenia Supli działają tak, że mają tryb konfiguracyjny - w nim udostępniają własną sieć Wi-Fi, z którą możesz się połączyć i przez http://192.168.4.1 ustawiać niektóre rzeczy.
W trakcie normalnej pracy, serwer www jest wyłączony, aby nikt przypadkiem/celowo nie mógł wejść na niego i zmienić konfiguracji.

Przykładowo, masz SBW-02 do otwierania bramy. Ktoś (gość, koledzy dzieciaków) mają dostęp do Twojej Wi-Fi. Gdyby tryb konfiguracyjny był dostępny, to wchodzą na odpowiedni adres IP, zmieniają konfigurację SBW tak, aby przełączył się na ich serwer i mogą zdalnie sterować Twoją bramą.
Oczywiście można by to zabezpieczać itp., ale proste wyłączenie www jest prostsze i bardzo skuteczne :).
Normalnie tryb konfiguracyjny nie jest potrzebny i prawie wszystko można już konfigurować przez Clouda (taki jest cel, do którego systematycznie dążymy).
Urządzenie zawsze można przełączyć w tryb konfiguracyjny, gdy jest taka potrzeba.
am1410

FSV odpięty i przypięty do box-a. Firmware 2.12 - połączony.
Dzięki !
PS. Zostaną jeszcze testy z/bez boxa czy system działa....

Return to “AURATON Box”