Ustawienia Boxa

noobob

Cześć. Jestem nowym użytkownikiem supli i dopiero co zainstalowałem boxa. Wcześniej śmigałem na bramce pulse.

Chciałbym zrobić kilka rzeczy:
1. Zaktualizować wszystkie urządzenia. Jak to zrobić z supli? Z auraton smart app wszystko leciało z automatu.
2. Nie widzę procentów otwarcia głowic. Głowice są jako podrzędne urządzenia do regulatorów.
3. Czy da się ustawić otwarcie głowic 0-1?
4. Jak zmienić histerezę regulatorów? Obecnie mam 0,4 st, chciałbym 0,2.
5. Dlaczego nie ma możliwości ustawienia harmonogramu według własnej temperatury, np. 21,5? W smart app robiło się to bezproblemowo. Są jakieś plany, aby było to wszystko przyjaźniejsze?
klew

1. Box automatycznie aktualizuje soft urządzeń do wersji, którą ma ustawioną. Aktualnie to są najnowsze paczki softu.
2. Jak wejdziesz w HM, to tam jest przycisk "lista",, gdzie widać wszystkie podrzędne termostaty wraz z % otwarcia.
3. Jeszcze nie. Aktualnie Głowice wspierają tylko pracę wg PID.
4. Histerezy też się nie da zmienić i też wynika to z braku takich opcji w protokole komunikacyjnym. Histereza jest ustawiona raczej taka sama jak na pulse. Tylko Auraton podawał +-0,2, a w Supli masz podany zakres 0,4, co oznacza dokładnie to samo.
5. Przytrzymaj palcem na wybranym programie na górze i będziesz mógł ustawić wartość. Przy pierwszym uruchomieniu tego okna w apce pokazuje się strona z instrukcją jak tego używać
noobob

Dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze dwie.

1. Mam trzy regulatory do których przypisane są głowice. Same urządzenia są sparowane również ze sobą lokalnie i jest poważny problem. Ogrzewanie włącza się tylko tam, gdzie regulator jest sparowany z Heater Controllerem i mogę jedynie jeden regulator do niego przypisać, tak więc nie istotne czy na pozostałych podniosę temp. w Supli czy na samym regulatorze to nic się nie dzieje poza tym, że głowice dostają sygnał do otwarcia.
2. Czy będzie jakaś aktualizacja Supli umożliwiająca ustawianie harmonogramu według godzin i minut?
klew

2. W programie tygodniowym możesz ustawić sobie dowolnie pracę z dokładnością co 15 min.

1. Trochę nie rozumiem opisu. Jeśli masz HM i do niego ustawiony RC jako termostat podrzędny oraz dodatkowo masz HC do sterowania piecem, to zakładam że HM jest tylko do pomiaru temperatury oraz do zmiany nastawy. W takiej sytuacji konfigurujesz to następująco:
w RC ustawisz: Hm jako nadrzędny termostat, termometr z HM jako główny termometr, i w RC ustawiasz włącznik pieca na HC.
noobob

W HM włączyłem włącznik kotła HC i działa. Czy może lepiej z jakiegoś względu jest włączyć to w RC? I czy to normalne, że HC jest w tym momencie offline?
noobob

Mam jeszcze spostrzeżenia co do tego jak to wszystko działa.

1. Procent otwarcia głowic nie jest wyświetlany poprawnie. Kiedy głowica jest otwarta na kilkanaście/kilkadziesiąt procent to pokazuje 1%. Jeśli otworzy się w pełni to pokazuje 101%. Z doświadczenia z Pulsa wiem, że jeśli głowica jest na 30% to w rzeczywistości zawór termostatyczny jest zamknięty, dlatego zależy mi na sterowaniu 0-1.

2. Do jednego HM przypisane są trzy RC i przy wyzwalaniu ogrzewania dwie z nich potrafią się otworzyć, a trzecia w ogóle lub minimalnie co w rzeczywistości nie otwiera zaworu.
klew

noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 10:57 am W HM włączyłem włącznik kotła HC i działa. Czy może lepiej z jakiegoś względu jest włączyć to w RC? I czy to normalne, że HC jest w tym momencie offline?
Na HM nie ustawiaj wyłącznika pieca, tylko na RC.
Chyba że masz jakieś ogrzewanie poza grzejnikami z RC.

Termostat w HC nie jest dostępny, gdy pracuje jako włącznik pieca dla innego termostatu. Będzie to w apce poprawione aby było lepiej wyświetlane
pzygmunt

noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 12:34 am 3. Czy da się ustawić otwarcie głowic 0-1?
Jak tylko protokół komunikacyjny pomiędzy Suplą, a Auratonem zostanie rozbudowany o taką możliwość, to pojawi się opcja przełączenia pomiędzy PID-em, a histerezą. Dokładamy starań by taka opcja się pojawiła w relatywnie krótkim czasie.
noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 12:34 am 4. Jak zmienić histerezę regulatorów?
j.w.
pzygmunt

noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 10:06 am 2. Czy będzie jakaś aktualizacja Supli umożliwiająca ustawianie harmonogramu według godzin i minut?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
noobob

Kolejne spostrzeżenie.

Temp. na regulatorze ustawiona 21. Przy 20,8 regulator informuje, że powinno się uruchomić ogrzewanie, ale głowice stoją. Podwyższam do 21,4 i głowice się otwierają, kocioł zaczyna grzać, głowice zamykają się. Podwyższam do 21,9 co 1 stopień i sytuacja się powtarza. Dopiero gdy podwyższam do 22 (aż o 1 stopień) to głowice się otwierają i pozostają otwarte.

Na innym regulatorze musiałem podwyższyć temp. aż o 1,2 stopnia, aby głowica dała sygnał do grzania.

Jak rozwiązać te problemy?

Return to “AURATON Box”