ESP8266 Primary GUI - Termostat

Espablo

@krycha88 SZACUN! Jakże miło się czyta jak rozwija się ta wersja. :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
krycha88
Been thanked: 5 times

Dzięki za miłe słowa ;) dzisiaj postaram się wrzucić wersję finalną, wtedy whisky będzie się lała :D
https://gui-generic-builder.supla.io/
tijo
Been thanked: 1 time

krycha88 wrote: Fri Sep 20, 2019 2:08 pm Dzięki za miłe słowa ;) dzisiaj postaram się wrzucić wersję finalną, wtedy whisky będzie się lała :D
Mam nadzieję że będę miał pierwszeństwo lania łychy....już zakładaj nowego Paypala....
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Yepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 9:16 pm Chyba jednak jakiś problem z moim sonoffem. Przy kolejnej próbie zaprogramowania, na chwilę pojawiła się sieć i zniknęła. Może jakieś zimne luty, jutro w dzień popatrzę. Tylko dziwne że na innym firmware nie było takich objawów.
Potwierdził się problem z zasilaniem. Ciekawe dlaczego na Primare GUI v2 nie występował.
Wgrałem wersję 4.2 i testuję. Z pierwszych wrażeń to stwierdzam że na Sonoff Basic jakoś mułowato to działa w porównaniu do NodeMCU.
Na NodeMCU działa bardzo dobrze.
krycha88

Yepestis wrote: Fri Sep 20, 2019 8:00 pm
Yepestis wrote: Wed Sep 18, 2019 9:16 pm Chyba jednak jakiś problem z moim sonoffem. Przy kolejnej próbie zaprogramowania, na chwilę pojawiła się sieć i zniknęła. Może jakieś zimne luty, jutro w dzień popatrzę. Tylko dziwne że na innym firmware nie było takich objawów.
Potwierdził się problem z zasilaniem. Ciekawe dlaczego na Primare GUI v2 nie występował.
Wgrałem wersję 4.2 i testuję. Z pierwszych wrażeń to stwierdzam że na Sonoff Basic jakoś mułowato to działa w porównaniu do NodeMCU.
Na NodeMCU działa bardzo dobrze.
Ludzie pisali mi, że ładnie działa na sonoff Basic :) ogólnie w tej wersji softu zrobiłem literówkę i nie działa zapamiętywanie stanu termostatu :)
tijo

krycha88 wrote: Fri Sep 20, 2019 2:08 pm Dzięki za miłe słowa ;) dzisiaj postaram się wrzucić wersję finalną, wtedy whisky będzie się lała :D
A w wersji finalnej można będzie podpiąć kilka przekaźników i dodatkowo z odwróconą logiką?
krycha88

tijo wrote: Sat Sep 21, 2019 9:55 am
A w wersji finalnej można będzie podpiąć kilka przekaźników i dodatkowo z odwróconą logiką?
Dobry pomysł ale na inny projekt, wersja finalna będzie to nadal termostat:-) Dodałem już możliwość sterowania odwróconą logiką.
tijo

krycha88 wrote: Sat Sep 21, 2019 10:19 am
tijo wrote: Sat Sep 21, 2019 9:55 am
Dobry pomysł ale na inny projekt, wersja finalna będzie to nadal termostat:-) Dodałem już możliwość sterowania odwróconą logiką.
no i pięknie!!!!!1
tijo

nie to żebym poganiał....ale jesteśmy zniecierpliwieni....
krycha88

termostat_konfiguracja.JPG
kanał 1 - Tryb AUTO - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - Tryb MANUAL - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - Ustawia temperaturę termostatu co -/+ 0,5 stopnia, po 10s temperatura zostanie zapisana do eeproma
kanał 4 - Wyświetla ustawioną temperaturę termostatu
kanał 5 - Wyświetla stan przekaźnika termostatu

Ta wersja umożliwia ustawienie termostatu w trybie grzania lub chłodzenia:
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.

wersja 4.1
-możliwość określenia GPIO z poziomu konfiguracji urządzenia
Każda zmiana GPIO w konfiguracji wymaga restartu urządzenia!

wersja 4.2
-możliwość określenia ile dodać kanałów DSów maksymalnie 8, jeżeli będziesz chcieli zmniejszyć ilość musisz usunąć urządzenie z clouda.
-możliwość sterowania trybami AUTO oraz MANUAL za pomocą przycisków
-dioda sygnalizująca pracę termostatu - jeżeli zapalona termostat wyłączony

wersja 4.3
Co nowego w tej wersji?
-dodałem obsługę DS18B20 oraz DHT22 z jednego urządzenia
-sterowanie termostatem w zależności od wilgotności (DHT22)
-sterowanie przekaźnikiem z odwrotną logiką
- konfigurowanie urządzenia tylko z trybu konfiguracji! w trybie normalnej pracy tylko są dostępne ustawienia termostatu, clouda oraz wifi

Ps
Zapomniałem dodać sterowanie wilgotnością z poziomu aplikacji 😀
Pozdro
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Tue Sep 24, 2019 8:37 am, edited 1 time in total.

Return to “Projekty użytkowników”