Zibi, tak zachwalasz ten termostat, ale czy oby to dobre rozwiąanie ( w sensie na baterię?)
Czemu nie wziąłeś normalnie na 230v?
Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
HM od Auratona też mam na baterię i sobie chwalę. Bardzo się do niego przyzwyczaiłem i szukałem czegoś podobnego do innych głowic.lukasz06 wrote: Wed Dec 03, 2025 11:13 pm Zibi, tak zachwalasz ten termostat, ale czy oby to dobre rozwiąanie ( w sensie na baterię?)
Odłączyłem przekaźnik. Teraz energii zużywa niewiele (ekran domyślnie jest wygaszony). Nie wiem ile podziała na tych bateriach, ale zakładam, że długo.
Ja chciałem mieć dokładnie to samo co mam od Auratona - regulator ogrzewania Heat Monitor przystosowany do współpracy z głowicą termostatyczną. I mam. Dokładnie taką samą funkcjonalność, a nawet trochę więcej. Wyświetla dodatkowo datę i dzień tygodnia, a na ekranie widzę naraz panującą temperaturę i nastawę. Mogę sobie ustawić w dowolnym miejscu pomieszczenia, w którym chcę aby panowała ustawiona temperatura.
Sterowanie pod ręką - dosłownie - bo zawsze mogę go wziąć sobie do ręki. A jak mi się znudzi, to powieszę go na ścianie.
Ustawione już mam jako termostat nadrzędny, przypisany czujnik otwarcia okna i wszystko pięknie działa.
A! I żeby było jasne. Nic nie zachwalam. Opisuję moje doświadczenie z tym termostatem. Nawet więcej, nie zachęcam wcale do zakupu. W większości powinno wystarczyć normalne sterowanie głowicą z Supli. Ja natomiast chcę mieć dodatkowo panel do każdego kaloryfera. A mam ich 16 tylko w jednym domu. W drugim trochę mniej
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Mario78
- Been thanked: 1 time
No i przekonałeś mnie - kupiłem też ten wynalazek.Zibi_007 wrote: Wed Dec 03, 2025 11:49 pmHM od Auratona też mam na baterię i sobie chwalę. Bardzo się do niego przyzwyczaiłem i szukałem czegoś podobnego do innych głowic.lukasz06 wrote: Wed Dec 03, 2025 11:13 pm Zibi, tak zachwalasz ten termostat, ale czy oby to dobre rozwiąanie ( w sensie na baterię?)
Odłączyłem przekaźnik. Teraz energii zużywa niewiele (ekran domyślnie jest wygaszony). Nie wiem ile podziała na tych bateriach, ale zakładam, że długo.
Ja chciałem mieć dokładnie to samo co mam od Auratona - regulator ogrzewania Heat Monitor przystosowany do współpracy z głowicą termostatyczną. I mam. Dokładnie taką samą funkcjonalność, a nawet trochę więcej. Wyświetla dodatkowo datę i dzień tygodnia, a na ekranie widzę naraz panującą temperaturę i nastawę. Mogę sobie ustawić w dowolnym miejscu pomieszczenia, w którym chcę aby panowała ustawiona temperatura.
Sterowanie pod ręką - dosłownie - bo zawsze mogę go wziąć sobie do ręki. A jak mi się znudzi, to powieszę go na ścianie.
Ustawione już mam jako termostat nadrzędny, przypisany czujnik otwarcia okna i wszystko pięknie działa.
A! I żeby było jasne. Nic nie zachwalam. Opisuję moje doświadczenie z tym termostatem. Nawet więcej, nie zachęcam wcale do zakupu. W większości powinno wystarczyć normalne sterowanie głowicą z Supli. Ja natomiast chcę mieć dodatkowo panel do każdego kaloryfera. A mam ich 16 tylko w jednym domu. W drugim trochę mniej![]()
Ja ten wynalazek chce wykorzystać też do załączania kotła gazowego. Układ będzie taki: Na piętrze jest zainstalowany oryginalny termostat od kotła, a na dole ten wynalazek założę i on będzie włączał kocioł jeśli temperatura na piętrze już jest osiągnięta a na dole nie. Wówczas mam sytuacje, że głowice naa gorze są pozamykane, na dole nie bo nie ma osiągniętej temperatur. Kociłoł się włączy dogrzeje sam dół i jak osiągniemy temperature ten wynalazek wyłączy mi kocioł.
I też dlatego, że Auraton mi bardzo pasuje ale już cena mniej.
Widziałem na fotkach ze z prawej strony jest gniazdko USB. @Lector przez to gniazdko można w razie czego mieć podłączone stałe zasilanie? Bo z tych co zamówiłem to jeden czy dwa będę chciał zasilać z zewnątrz. A ładowarek starych u mnie cała szuflada.
@vajera przy okazji wrócę do tematu powiadomienia o stanie bateri bo widzę że Zibi nie za bardzo miał czas żeby ten temat teraz "rozkminiać". Ale jak mi przyjdą i dysponował byś czasem moglibyśmy do tego wrócić a ja bym ewentualnie zabezpieczył niezbędne informacje, logi i co tam będzie trzeba. Może TUYA w nowszym sofcie już sobie te termostaty odpuściła. Ale my możemy zrobić odwrotnie. A w sumie to nie my tylko Ty
ok?
@vajera przy okazji wrócę do tematu powiadomienia o stanie bateri bo widzę że Zibi nie za bardzo miał czas żeby ten temat teraz "rozkminiać". Ale jak mi przyjdą i dysponował byś czasem moglibyśmy do tego wrócić a ja bym ewentualnie zabezpieczył niezbędne informacje, logi i co tam będzie trzeba. Może TUYA w nowszym sofcie już sobie te termostaty odpuściła. Ale my możemy zrobić odwrotnie. A w sumie to nie my tylko Ty
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
To jest software by Tuya - jeżeli w logach nie ma żadnego DP mogącego odpowiadać poziomowi baterii, aplikacja Tuya go nie raportuje i w sieci brak jakichkolwiek informacji na te temat, to obawiam się, że nic z tego nie będzie.zzrr wrote: Thu Dec 04, 2025 7:32 am Widziałem na fotkach ze z prawej strony jest gniazdko USB. @Lector przez to gniazdko można w razie czego mieć podłączone stałe zasilanie? Bo z tych co zamówiłem to jeden czy dwa będę chciał zasilać z zewnątrz. A ładowarek starych u mnie cała szuflada.
@vajera przy okazji wrócę do tematu powiadomienia o stanie bateri bo widzę że Zibi nie za bardzo miał czas żeby ten temat teraz "rozkminiać". Ale jak mi przyjdą i dysponował byś czasem moglibyśmy do tego wrócić a ja bym ewentualnie zabezpieczył niezbędne informacje, logi i co tam będzie trzeba. Może TUYA w nowszym sofcie już sobie te termostaty odpuściła. Ale my możemy zrobić odwrotnie. A w sumie to nie my tylko Tyok?
Prawdopodobny scenariusz jest taki, że do obu termostatów (230V i bateryjnego) idzie to samo oprogramowanie, chociaż ten bateryjny ma ikonę baterii na wyświetlaczu?.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
cyt. "...że do obu termostatów" vajera ten który posiadasz i ja też 1szt. czyli ZWT198 ma o jeden przycisk więcej niż ZWT100. Myślę że soft jednak jest inny w ZWT 198/100ZWT. No chyba że mówisz ogólnie o ZWT100 tym bateryjnym i jego jakimś potencjalnym odpowiedniku na 230V jeśli jest takowy. Mnie tylko zastanawia to co mówił @Lector...vajera wrote: Thu Dec 04, 2025 7:48 am ...Prawdopodobny scenariusz jest taki, że do obu termostatów (230V i bateryjnego) idzie to samo oprogramowanie, chociaż ten bateryjny ma ikonę baterii na wyświetlaczu?.
No i jeszcze jedno... zobaczcie zdjęcia. Po lewej termostat Lectora, po prawej od Zibiego. Jak by inna obudowa no chyba że tak zdjęcie wyszło Lectorowi bo nie widać tej górnej części obudowy. I się robi ogólnie zamieszanieLector wrote: Wed Dec 03, 2025 6:45 pm ....Wydaje mi się że jak kupiłem to była informacja, mam je koło 2 lat...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jak nie miałem czasu? Zerknij tutaj viewtopic.php?p=220336#p220336. Napisałem wyraźnie, że nawet pod Tuyą nie ma info o stanie baterii (nawet zrzuty załączyłem).zzrr wrote: Thu Dec 04, 2025 7:32 am Widziałem na fotkach ze z prawej strony jest gniazdko USB. @Lector przez to gniazdko można w razie czego mieć podłączone stałe zasilanie? Bo z tych co zamówiłem to jeden czy dwa będę chciał zasilać z zewnątrz. A ładowarek starych u mnie cała szuflada.
@vajera przy okazji wrócę do tematu powiadomienia o stanie bateri bo widzę że Zibi nie za bardzo miał czas żeby ten temat teraz "rozkminiać". Ale jak mi przyjdą i dysponował byś czasem moglibyśmy do tego wrócić a ja bym ewentualnie zabezpieczył niezbędne informacje, logi i co tam będzie trzeba. Może TUYA w nowszym sofcie już sobie te termostaty odpuściła. Ale my możemy zrobić odwrotnie. A w sumie to nie my tylko Tyok?
Zasilanie z USB (C) normalnie działa. Nawet bez baterii. Jeśli są baterie, a podłączysz USB, to zasila po USB, a baterie odcina. W momencie zaniku zasilania na USB przełącza się na baterie (bez wyłączenia). @vajera cudów nie zdziała (nawet jak potrzymasz mu piwo), jeśli urządzenie nie wysyła info o baterii.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Nieee nooo... Źle to chyba odebrałeś. Chodziło mi nie o to że nie wysłałeś tylko że nie drążyłeś tematuZibi_007 wrote: Thu Dec 04, 2025 12:26 pm Jak nie miałem czasu? Zerknij tutaj viewtopic.php?p=220336#p220336. Napisałem wyraźnie, że nawet pod Tuyą nie ma info o stanie baterii (nawet zrzuty załączyłem).
Gdzie Ty widzisz te różnice? To ten sam termostat.zzrr wrote: Thu Dec 04, 2025 9:34 amcyt. "...że do obu termostatów" vajera ten który posiadasz i ja też 1szt. czyli ZWT198 ma o jeden przycisk więcej niż ZWT100. Myślę że soft jednak jest inny w ZWT 198/100ZWT. No chyba że mówisz ogólnie o ZWT100 tym bateryjnym i jego jakimś potencjalnym odpowiedniku na 230V jeśli jest takowy. Mnie tylko zastanawia to co mówił @Lector...vajera wrote: Thu Dec 04, 2025 7:48 am ...Prawdopodobny scenariusz jest taki, że do obu termostatów (230V i bateryjnego) idzie to samo oprogramowanie, chociaż ten bateryjny ma ikonę baterii na wyświetlaczu?.No i jeszcze jedno... zobaczcie zdjęcia. Po lewej termostat Lectora, po prawej od Zibiego. Jak by inna obudowa no chyba że tak zdjęcie wyszło Lectorowi bo nie widać tej górnej części obudowy. I się robi ogólnie zamieszanieLector wrote: Wed Dec 03, 2025 6:45 pm ....Wydaje mi się że jak kupiłem to była informacja, mam je koło 2 lat...Czy mówimy w ogóle o takich samych termostatach.
termostaty2.jpg
W każdym razie soft w ZWT 198 i 100 będzie inny na 99%, a co do tych które już doszły do Zibiego i tego o którym mówił Lector to trzeba by faktycznie najpierw wiedzieć czy to jest to samo. Bo faktycznie może tego stanu baterii w ogóle nie dać się wyciągnąć z tych 100. Ja się pogubiłem![]()
Wracając do baterii - @Lectorowi się wydaje. Napisał wyraźnie. Ja sprawdziłem i potwierdziłem brak info o baterii.
I owszem soft się różni. Niewiele - bo inaczej wystawia info o pracy w trybie programu i manualnym. Reszta wydaje się taka sama.
Nie pogubisz się jak będziesz na spokojnie czytał posty i analizował ich zawartość. To nie "teoria strun" tylko stosunkowo proste urządzenie elektroniczne o w miarę sensownie opisanej komunikacji i sposobie działania.
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Spoko!zzrr wrote: Thu Dec 04, 2025 12:32 pmNieee nooo... Źle to chyba odebrałeś. Chodziło mi nie o to że nie wysłałeś tylko że nie drążyłeś tematuZibi_007 wrote: Thu Dec 04, 2025 12:26 pm Jak nie miałem czasu? Zerknij tutaj viewtopic.php?p=220336#p220336. Napisałem wyraźnie, że nawet pod Tuyą nie ma info o stanie baterii (nawet zrzuty załączyłem).Ale uważam że to było całkowicie zrozumiałe. A to że w biegu pakowałeś walizki i jeszcze znalazłeś czas sparować urządzenia i logi wysłać to szacun. Zastanawiam się tylko co zapomniałeś zabrać i co zabrałeś przez pomyłkę do walizki.
Może bramkę?
![]()
![]()
Siedzę na lotnisku w Delhi czekam na kolejny lot (jeszcze prawie godzin podróży). Jak będę na miejscu to sprawdzę czego zapomniałem
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036