Aktualizacje oprogramowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Wersja 0.8.39-20/06/2025 wprowadza nowe elementy GUI:
  1. Dane WiFi i Supla (bez hasła) są automatycznie uzupełniane.
  2. W przypadku urządzeń Zigbee mamy możliwość sprawdzenia wersji oprogramowania oraz aktualnego RSSI (również dla urządzeń łączących się przez router).
  3. Dostępne są informacje nt. kanałów oraz możliwość usunięcia kanału.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Fri Jun 20, 2025 9:30 pm Wersja 0.8.39-20/06/2025 wprowadza nowe elementy GUI:
  1. Dane WiFi i Supla (bez hasła) są automatycznie uzupełniane.
  2. W przypadku urządzeń Zigbee mamy możliwość sprawdzenia wersji oprogramowania oraz aktualnego RSSI (również dla urządzeń łączących się przez router).
  3. Dostępne są informacje nt. kanałów oraz możliwość usunięcia kanału.
Wgrana wersja 0.8.39-20/06/2025
Dane automatycznie uzupełnione.
Sparowałem głowice ME - pokazuje wersję oprogramowania i RSSI. Po pewnym czasie (braku aktywności) aby zobaczyć RSSI trzeba było wymusić komunikacje (co est oczywiste), ale wersję softu pobiera chyba raz i ją gdzieś trzyma, bo pokazywała się bez tego. W każdym razie bardzo fajnie to wygląda i działa.
Pokazuje kanały, da się je usunąć, potem można też z cloud (bo są na żółto) - wg mnie dużo czytelniej niż wcześniej.
Moje propozycje (do rozważenia):
  1. Dodać przycisk do wywołania strony update. Niby oczywiste co trzeba wpisać w adres, ale kilka razy tu już było, że ludzie nie wiedzieli albo wpisywali jakieś /upload.
  2. Dodać przycisk włączający tryb parowania. Uwaga jak wyżej. Wystarczy niby tylko wcisnąć boot albo reset bramki, a wiele osób pyta jak sparować.
  3. A teraz coś o marzeniach. Ja to bym tam widział zakładkę albo okienko, w którym na bieżąco pokazywałoby się obciążenie procesora, zajętość pamięci, ilość podpiętych urządzeń itp. w formie wykresów (taki monitor wydajności). To może jednak poczekać i nie wiem czy komuś poza mną jest potrzebne, więc mam tylko jeszcze jeden punkt.
  4. Wyświetla się w tej chwili identyfikator urządzenia (Manufacturer name i Model ID) - super. Nie mógłby się wyświetlać jeszcze rodzaj urządzenia (np. VALVE, THERMOSTAT itd.)?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ver.0.8.39 Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.no_logs.bin

Po wgraniu na czystą płytkę , sparowaniu z Suplą mam taką sytuację :
- gdy bramka podłączona do komputera każde parowanie kończy się nie powodzeniem zapala się czerwone
- gdy bramka podłączona do ładowarki parują się niektóre urządzenia od razu , inne rożnie albo dodają się po dwa razy lub wcale .

Po wgraniu pliku z logami (Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.logs.bin) wszystko działa prawidłowo .

Czy ktoś napotkał może to potwierdzić ? Może u Mnie coś nie tak.

A nie chce mi pokazać siły sygnału cały czas pokazuje żeby wybudzić mi, mimo że to robię.
Usuwanie kanałów działa prawidłowo .
LukaszH

LukiSpajder wrote: Sat Jun 21, 2025 6:27 am Ver.0.8.39 Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.no_logs.bin

Po wgraniu na czystą płytkę , sparowaniu z Suplą mam taką sytuację :
- gdy bramka podłączona do komputera każde parowanie kończy się nie powodzeniem zapala się czerwone
- gdy bramka podłączona do ładowarki parują się niektóre urządzenia od razu , inne rożnie albo dodają się po dwa razy lub wcale .

Po wgraniu pliku z logami (Z2S_Gateway.ino.merged.4MB.no_OTA.logs.bin) wszystko działa prawidłowo .

Czy ktoś napotkał może to potwierdzić ? Może u Mnie coś nie tak.

A nie chce mi pokazać siły sygnału cały czas pokazuje żeby wybudzić mi, mimo że to robię.
Usuwanie kanałów działa prawidłowo .
Ja mam dwa ESP C6 ten "duży z 2 usb" i mini C6. Taki problem jak opisujesz spotkał mnie w tym mini C6 z uwagi na antenę która słabo jest zestrojona na tak małej PCB (można to uznać za wadę fabryczną). Ogólnie te dwa moduły nie grzeszą zasięgiem i dolutowałem kabelek zamiast antenki i skracałem ją co dosłownie o 0,5mm aż miała największy zasięg. Teraz moduły szybko się łączą i mają większy zasięg także urządzenia zigbee działają na większą odległość.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ogólnie to próbowałem na wszystkich typach płytek : c6mini, xaio , i tej z podwójnym usb . Jeśli wgrany jest plik bez logów i ora to występuje taka sytuacja.
Natomiast po wgraniu pliku z logami dział wszystko ok ,
vajera

Wersja 0.8.41-22/06/2025:
  1. dodałem nowe urządzenia,
  2. poprawiłem obsługę gniazdka z licznikiem IKEA INSPELNING,
  3. dalsza rozbudowa GUI:
    1. zakładka Zigbee - przycisk parowania, możliwość odczytu i ustawienia TX power oraz primary channel, przycisk do factory reset (z zabezpieczniem),
    2. zakładka Channels - możliwość usunięcia wszystkich kanałów jednocześnie, możliwość ustawienia timeout/keepalive/refresh/autoset dla kanału, wyświetlane są nazwy typów kanału Supla i funkcji kanału
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

@Vajera po prostu Wow, super :)
Jedna uwaga - Czy nie mogło by być to po polsku?
Nie każdy rozumie o co chodzi w tych ustawieniach.
Może dałoby radę zrobić przycisk auto aktualizacji jak w GG?
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Ja się zastanawiam czy dało by się zrobić usuwanie kilku kanałów jednocześnie tak żeby usunąć całe urządzenie zigbee za jednym razem. Szczególnie przydatne przy urządzeniach wielokanałowych. Chyba że tak się już da tylko ja o tym nie wiem. Teraz po usunięciu każdego kanału robi się konflikt, trzeba usunąć ten kanał z cloud I dopiero można usunąć kolejny kanał z bramki.
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Sun Jun 22, 2025 11:01 am Wersja 0.8.41-22/06/2025:
  1. dodałem nowe urządzenia,
  2. poprawiłem obsługę gniazdka z licznikiem IKEA INSPELNING,
  3. dalsza rozbudowa GUI:
    1. zakładka Zigbee - przycisk parowania, możliwość odczytu i ustawienia TX power oraz primary channel, przycisk do factory reset (z zabezpieczniem),
    2. zakładka Channels - możliwość usunięcia wszystkich kanałów jednocześnie, możliwość ustawienia timeout/keepalive/refresh/autoset dla kanału, wyświetlane są nazwy typów kanału Supla i funkcji kanału
To zaczyna byś tak bardzo funkcjonuje że jestem pod wielki wrażenie Twoiej pracy. Za chwilę będziemy mieć brameczke uniwersalna do każdego urządzenia i pewnie z aktualizacja urządzeń zigbee. Coś pięknego...
I cieszę się że jednak zmieniłeś zdanie i rozbudowywujesz GUI
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Yepestis wrote: Sun Jun 22, 2025 12:22 pm Ja się zastanawiam czy dało by się zrobić usuwanie kilku kanałów jednocześnie tak żeby usunąć całe urządzenie zigbee za jednym razem. Szczególnie przydatne przy urządzeniach wielokanałowych. Chyba że tak się już da tylko ja o tym nie wiem. Teraz po usunięciu każdego kanału robi się konflikt, trzeba usunąć ten kanał z cloud I dopiero można usunąć kolejny kanał z bramki.
Ta funkcja jest już częściowo zaimplementowana i pewnie pojawi się w GUI na dniach.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”