Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

A ja się wycofuję z tego, co napisałem, bo wybrałem zły przekaźnik.

Wchodzisz w przekaźnik i zmieniasz mu funkcję na przełącznik źródła ciepła/zimna, następnie w widoku termostatu (Cloud, zachowanie) wybierasz ten przekaźnik i działa.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 11:38 pm A ja się wycofuję z tego, co napisałem, bo wybrałem zły przekaźnik.

Wchodzisz w przekaźnik i zmieniasz mu funkcję na przełącznik źródła ciepła/zimna, następnie w widoku termostatu (Cloud, zachowanie) wybierasz ten przekaźnik i działa.
Ty wiesz że ja też szukałem w gatewy sensor. :? Kurde pospiech to faktycznie nie pomaga :?
EDIT:
Jest kociołek. Ale teraz trudniej sprawdzic zachowanie po restarcie :)
EDIT:
Mrożone pyzy zostały dołączone do eksperymentów. Dobrze że żona nie widzi co ja wyprawiam. Pyzy na podłodze a na nich termostat.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Aktualnie to działa tak, że co 1s jest sprawdzany stan wszystkich termostatów korzystających z danego włącznika. Jeśli którykolwiek grzeje, to przekaźnik będzie włączony.
Nie da się takim przekaźnikiem sterować ręcznie.
W przyszłości będą dodane takie funkcje jak opóźnienie startu i stopu.
Od przedwczoraj doszło też sprawdzanie czy termostatu jest online. Jeśli stanie się offline, to po 15 minutach jego ostatni stan przestanie być brany pod uwagę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Fri Dec 05, 2025 11:59 pm Aktualnie to działa tak, że co 1s jest sprawdzany stan wszystkich termostatów korzystających z danego włącznika. Jeśli którykolwiek grzeje, to przekaźnik będzie włączony.
Nie da się takim przekaźnikiem sterować ręcznie.
W przyszłości będą dodane takie funkcje jak opóźnienie startu i stopu.
Od przedwczoraj doszło też sprawdzanie czy termostatu jest online. Jeśli stanie się offline, to po 15 minutach jego ostatni stan przestanie być brany pod uwagę.
Coś nie tak ustawiam albo coś jeszcze trzeba w bramce zrobić. Jak podgrzałem termostat przy wyłaczonej bramce to po starcie jeszcze był chwilę na grzanie i później się wyłączył. Ale switch mi się nie przełączył na OFF. To cosekundowe sprawdzanie u mnie na bramce nie działa. A tak na marginesie to nie wiedziałem że jest taka funkcja przełącznika na cloudzie. Lux sprawa
Czym się różni funkcja pompy od źródła ciepła?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Sat Dec 06, 2025 12:07 am Coś nie tak ustawiam albo coś jeszcze trzeba w bramce zrobić. Jak podgrzałem termostat przy wyłaczonej bramce to po starcie jeszcze był chwilę na grzanie i później się wyłączył. Ale switch mi się nie przełączył na OFF.
Czym się różni funkcja pompy od źródła ciepła?
Wrzuć screeny z ustawień w cloud I statusem urządzeń.

Pompa od źródła ciepła aktualnie różni się nazwą i ikoną;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Sat Dec 06, 2025 12:29 am ...
Wrzuć screeny z ustawień w cloud I statusem urządzeń.

Pompa od źródła ciepła aktualnie różni się nazwą i ikoną;)
Scren tego jak mam ustawiony przekaźnik?
Przekaźnik jest ustawiony na włącznik źródła ciepła i chłodu. Wszystko mam w jednym urządzeniu czyli bramce wiec status z tego co widzę to tylko ogólnie dla bramki mogę wyświetlić.
A sam przekaźnik reaguje przy zmianach grzej nie grzej i wcześniej na akcjach z bramki i teraz przy ustawieniu go jako włącznik żródła ciepła lub chłodu w termostacie. Nie działa sprawdzanie jego stanu i przełączenie go po restarcie na stan zgodny z termostatem jeśli przy wyłączonej bramce temperatura mierzona przejdzie przez ustawioną.
Edit:
Jeszcze coś co może jest istotne. Po tym restarcie bramki na cloudzie termostat pod który jest podłączony przekaźnik jest w stanie "Nie grzej" a POWER SWITCH jest cały czas na ON.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 9:52 pm @LukiSpajder, @lukasz06

Dzięki logom udało mi się ustalić, że po włączeniu trzeba wysłać do głowicy 3 = Comfort a nie 5 = ON (dp = 2), więc ta głowica jest jak kobieta - pełna zagadek i sprzeczności 😉

Z tymi trybami Eco i AntiFrost mogę spróbować zrobić tak, jakby to był tryb auto?

Natomiast zasadnicze pytanie brzmi, czy w tym momencie głowica współpracuje z Supla przynajmniej na podstawowym poziomie?
Podłączyłem ją jeszcze pod tuya i tam tryb ręczny nazwany został niestandardowy po wyborze tego trybu na głowicy ustawia się 5,5 stopnia pojawia się łapka na wyświetlaczu .
Czy termostat Supli mógłby zapamiętać temperaturę przed wyłączenie i po włączeniu wysłać ostatnio nastawioną temperaturę ?
Czy takie rozwiązanie może powodować problemy ?
Mogę sprawdzi wysyłając rozkaz ale nie znam zaklęcia 😉

Jeśli chodzi o te tryby Eco i AntiFrost , to tak jak piszesz ustawie powoduje przełączenie w program Supli i ustawienie głowicy w tryb ręczy .
Chociaż można je sposobem wyłączyć i nie będą aktywne .

Jeśli chodzi o ogólne działanie głowicy pod Supla to jest dobrze👍 ale gdy głowicę wyłączymy w apce to jeśli włączymy ją pokrętłem nie przekaże tego do Supli aż to momentu przełączenia na tryb komfort .
vajera

LukiSpajder wrote: Sat Dec 06, 2025 6:00 am Jeśli chodzi o ogólne działanie głowicy pod Supla to jest dobrze👍 ale gdy głowicę wyłączymy w apce to jeśli włączymy ją pokrętłem nie przekaże tego do Supli aż to momentu przełączenia na tryb komfort .
To może spróbuj jeszcze złapać logi z tej operacji?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 7:35 am
LukiSpajder wrote: Sat Dec 06, 2025 6:00 am Jeśli chodzi o ogólne działanie głowicy pod Supla to jest dobrze👍 ale gdy głowicę wyłączymy w apce to jeśli włączymy ją pokrętłem nie przekaże tego do Supli aż to momentu przełączenia na tryb komfort .
Przesyłam logi s tej sytuacji :

Logi 1 Głowica .rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

LukiSpajder wrote: Sat Dec 06, 2025 7:59 am
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 7:35 am
Przesyłam logi s tej sytuacji :

Logi 1 Głowica .rar
Jak zawsze niezawodny @LukiSpajder 😉

Po włączeniu ta głowica melduje się w trybie nr 1 (antifrost), czyli wychodzi na to, że jak ogarnę konwersję 1 i 2 do 3, to rozwiąże to oba problemy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”