Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 11:50 pm
klew wrote: Sat Dec 06, 2025 11:44 pm
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 11:29 pm Nie do końca tak jest - klasa Z2S_VirtualRelay jest klasą pochodną po Relay, która ma zaimplementowane metody turnOn(), turnOff() i isOn() - oprócz modyfikowania stanu kanału uaktualniana jest też zmienna state (na wzór VirtualRelay).
Ok.
W takim razie coś jest w bibliotece tutaj nie tak. Przyjrzałem się jeszcze raz jak to zaimplementowałem i tam chyba ignoruję zmiany stanu przekaźnika. Ten odczyt "isOn" jest robiony tylko przy startcie (5s po uruchomieniu). W logach zmiana stanu była chyba 6s po uruchomieniu.

Także temat do głębszego przeanalizowanie i poprawienia w bibliotece. Ale takie rzeczy to już w poniedziałek :)
To raptem 23h 😉
Rozpuściłeś ludzi w tym dziale i dla nic to bardzo długi czas oczekiwania.
A tak długo w Supli pracowaliśmy nad tym że miesiąc to minimum....
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 11:29 pm Nie do końca tak jest - klasa Z2S_VirtualRelay jest klasą pochodną po Relay, która ma zaimplementowane metody turnOn(), turnOff() i isOn() - oprócz modyfikowania stanu kanału uaktualniana jest też zmienna state (na wzór VirtualRelay).
Ok.
W takim razie coś jest w bibliotece tutaj nie tak. Przyjrzałem się jeszcze raz jak to zaimplementowałem i tam chyba ignoruję zmiany stanu przekaźnika. Ten odczyt "isOn" jest robiony tylko przy startcie (5s po uruchomieniu). W logach zmiana stanu była chyba 6s po uruchomieniu.

Także temat do głębszego przeanalizowanie i poprawienia w bibliotece. Ale takie rzeczy to już w poniedziałek :)
To raptem 23h 😉
Nie napisał w który... poniedziałek :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:21 pm d
lukasz06 wrote: Sat Dec 06, 2025 9:01 pm
Spoko, dzisiaj Mikołajki, to mogę robić prezenty ;)

Dziwna historia z tą głowicą, ale sprawdźcie jeszcze 0.9.180-06/12/25.
Jeśli w programie pokrętło trzymamy w stronę minusa damy off to dalej wskoczy to w programie Supla off, nie wyłączy głowicy , a po chwili program i tak wyrzuci off i da temperaturę - W tej stacji nie pozwoli wyłączyć głowicy jeśli jest w trybie programu.

Głowica Off w programie ver.0.9.181.rar

Jeśli chodzi o tryb off przy naciskaniu pokrętła to działa poprawnie można wyłączyć głowicę, ale przestało dziać przełączanie ręczny/program w Supli na głowicy widnieje zegar czyli program głowicy a w Supli nic się nie dzieje . Na kilka prób zaskoczyła pod koniec logów .

Głowica przejście w program ver.0.9.181 .rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kuba.DeX

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 6:16 pm
Kuba.DeX wrote: Sat Dec 06, 2025 6:00 pm Taka ciekawostka, jakby głowice ignorowały termometr zewnętrzny, do obu głowic ten sam termometr wpięty, powyżej te wbudowane. I jak widać mimo tej samej temperatury to jeden już zaczął grzać pod swoją wewnętrzną temperaturę O.o
Przy prawidłowo działającej kalibracji i synchronizacji termometru zewnętrznego ten pomiar z termometru głowicy i z termometru zewnętrznego powinien być identyczny - u Ciebie nie jest, co oznacza, że kalibracja nie przechodzi albo głowica ją ignoruje.

Gdyby to był jakiś nowy model głowicy, to łatwiej byłoby podejrzewać błędy w kodzie bramki, ale akurat ten ME167 jest mocno przetestowany.
Obawiam się, że możesz mieć trafiony egzemplarz/egzemplarze, aczkolwiek pewności nie mam.

Może dasz radę zebrać logi z pracy bramki?
Logi od uruchomienia w załączeniu (tylko nie wiem czy czekać aż wszystkie temperatury się zalogują czy robić to już na włączonej dłużej bramce?).

Dodatkowo zauważyłem, że głowice przyjmują temperatury z tylko z jednego zewnętrznego termometru.

Sytuacja ma się tak, że do:
- A4:C1:38:E8:29:50:6C:4B oraz A4:C1:38:E4:51:F9:C5:90 jest podpięty zewnętrzny termometr A4:C1:38:A7:98:00:BC:62 (i z tego termometru nie przyjmują jego temperatur jako własne)
- A4:C1:38:D3:81:FC:03:38 jest podpięty wewnętrzny
- A4:C1:38:B0:39:D6:D3:6B jest podpięty zewnętrzny termometr E4:06:BF:FF:FE:DB:97:03 i z tego termometru głowice przyjmują temperatury jak swoje (testowałem wczoraj na innych).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sun Dec 07, 2025 6:45 am
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:21 pm d
lukasz06 wrote: Sat Dec 06, 2025 9:01 pm
Spoko, dzisiaj Mikołajki, to mogę robić prezenty ;)

Dziwna historia z tą głowicą, ale sprawdźcie jeszcze 0.9.180-06/12/25.
Jeśli w programie pokrętło trzymamy w stronę minusa damy off to dalej wskoczy to w programie Supla off, nie wyłączy głowicy , a po chwili program i tak wyrzuci off i da temperaturę - W tej stacji nie pozwoli wyłączyć głowicy jeśli jest w trybie programu.

Głowica Off w programie ver.0.9.181.rar

Jeśli chodzi o tryb off przy naciskaniu pokrętła to działa poprawnie można wyłączyć głowicę, ale przestało dziać przełączanie ręczny/program w Supli na głowicy widnieje zegar czyli program głowicy a w Supli nic się nie dzieje . Na kilka prób zaskoczyła pod koniec logów .

Głowica przejście w program ver.0.9.181 .rar
Wychodzi na to, że trzeba wrócić do wersji z wczorajszego popołudnia, bo z uwagi na mechanizm działania tej głowicy musiałby napisać od zera cały proces obsługi jej komunikatów.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Dec 07, 2025 8:40 am
LukiSpajder wrote: Sun Dec 07, 2025 6:45 am
vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:21 pm
Wychodzi na to, że trzeba wrócić do wersji z wczorajszego popołudnia, bo z uwagi na mechanizm działania tej głowicy musiałby napisać od zera cały proces obsługi jej komunikatów.
Oki 👍 tak tak zrób przywróć to co było wcześniej , skoro byś musiał dla nie tworzyć indywidualny kod odczytujący jej trybu .
Tym bardziej że jest blask powoli blednie z względu na informację że sonoff trvz ma otrzymać aktualizacje w której będzie PID - czyli będzie miał to samo co ta głowica . Chociaż w niej działa histereza w trybie 0/1 , 0,1 stopnia .
Niby te dwa tryby przeciw zamarznięciu i eko można wyłączyć dając wyższą temperaturę niż ten komfort i wtedy zostaje ten ostatni plus tryb programu głowicy - ale aktualnie nie chce to u Mnie zadziałać może coś w nie namieszałem ,przywrócę ją do ustawień fabryczny i spróbuję wtedy .

Jak coś to mogę wysłać do Ciebie tą głowicę, może łatwiej by było rozgryźć te tryby .
vajera

Kuba.DeX wrote: Sun Dec 07, 2025 7:37 am Logi od uruchomienia w załączeniu (tylko nie wiem czy czekać aż wszystkie temperatury się zalogują czy robić to już na włączonej dłużej bramce?).

Dodatkowo zauważyłem, że głowice przyjmują temperatury z tylko z jednego zewnętrznego termometru.

- A4:C1:38:E8:29:50:6C:4B oraz A4:C1:38:E4:51:F9:C5:90 jest podpięty zewnętrzny termometr A4:C1:38:A7:98:00:BC:62 (i z tego termometru nie przyjmują jego temperatur jako własne)
- A4:C1:38:B0:39:D6:D3:6B jest podpięty zewnętrzny termometr E4:06:BF:FF:FE:DB:97:03 i z tego termometru głowice przyjmują temperatury jak swoje (testowałem wczoraj na innych).
W tych logach widać, że bramka wysyła do głowicy różne komunikaty, ale głowica nie odpowiada.
Pytanie, jak szybko zmieniasz te termometry zewnętrzne, podejrzewam, że nie jest to kwestia termometru tylko określonego punktu w czasie, tzn. np. trzeci termometr łapie się na komunikację z głowicą.
To jest ogólny problem testów urządzeń Zigbee - one nie "lubią" częstych restartów, czyli tego, co jest podstawą testowania.
Optymalne warunki testu to wyjęcie baterii z głowicy, włożenie ich z powrotem i zostawienie danej konfiguracji na np. 24h, do oceny działania termometru zewnętrznego musisz mieć działającą w obie strony komunikację, co najłatwiej potwierdzić zmieniają nastawę na głowicy i w aplikacji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Wczoraj tzn było już po półocy to dzisiaj :) wysłałem, albo myślałem że wysłałem :) tą wiadomość, ale jej nie ma więc skopiuję jeszcze raz

"Eee nadal nie jest dobrze, wszystko przez te głupie tryby. Trzeba by było chyba zmienić ich nastawy na takie, które nie będą kolidowały.
Teraz jest tak, że jak zrobię Off na głowicy jest ok i jak chcę zrobić On na głowicy to wskakuje mi tryb ręczny i niby jest ok, ale gdy zrobię tak samo drugi raz to już włącza się tryb program, czyli to działa to naprzemiennie. Gdy Off i On robimy to na apce to nie ma problemu przeskakiwania miedzy trybem ręcznym, a program, ale zmienia nam się sama temperatura ( u mnie 22, bo na tyle mam ustawiony tryb komfort). Także np mamy 19,5 w programie suplowym wyłączamy i po włączeniu mamy 22 :lol:
Tak samo jest z trybem antyzamarzaniowy ( u mnie jest 16 stopni), gdy wybierzemy taką wartość w apce bądź na głowicy,
to wtedy przałącza się na Off.
Co jeszcze zauważyłem? - Nie działa Child Lock, ani na głowicy nie mogę go włączyć przyciskiem, ani przez flagę w Gui, ani w Cloud
Także nie wiem czy coś da radę z tym zrobić, niechcę cię już tyle męczyć. Mogę Ci ją ewentualnie wysłać do głębszej analizy.
Może @LukiSpider jeszcze Ci jakieś logi podeśle, bo dobrze mu to idzie :)"
Kuba.DeX

vajera wrote: Sun Dec 07, 2025 9:05 am
Kuba.DeX wrote: Sun Dec 07, 2025 7:37 am Logi od uruchomienia w załączeniu (tylko nie wiem czy czekać aż wszystkie temperatury się zalogują czy robić to już na włączonej dłużej bramce?).

W tych logach widać, że bramka wysyła do głowicy różne komunikaty, ale głowica nie odpowiada.
Pytanie, jak szybko zmieniasz te termometry zewnętrzne, podejrzewam, że nie jest to kwestia termometru tylko określonego punktu w czasie, tzn. np. trzeci termometr łapie się na komunikację z głowicą.
To jest ogólny problem testów urządzeń Zigbee - one nie "lubią" częstych restartów, czyli tego, co jest podstawą testowania.
Optymalne warunki testu to wyjęcie baterii z głowicy, włożenie ich z powrotem i zostawienie danej konfiguracji na np. 24h, do oceny działania termometru zewnętrznego musisz mieć działającą w obie strony komunikację, co najłatwiej potwierdzić zmieniają nastawę na głowicy i w aplikacji.
Ten termometr zewnętrzny jest ustawiony od kilku dni już i występują różnice w temperaturach jakie głowice z tym samym termometrem zewnętrznym wyświetlają w jako swoje
vajera

klew wrote: Sat Dec 06, 2025 11:55 pm

Ok.

To raptem 23h 😉
Rozpuściłeś ludzi w tym dziale i dla nic to bardzo długi czas oczekiwania.
A tak długo w Supli pracowaliśmy nad tym że miesiąc to minimum....
Przepraszam...poprawię się ;)

PS. Wiem, że dzisiaj niedziela, ale:

Code: Select all

void RelayHvacAggregator::iterateAlways() {
  if (relay == nullptr) {
    return;
  }
  if (millis() - lastUpdateTimestamp < 1000) {
    return;
  }

if (millis() - lastStateUpdateTimestamp > 5000 || lastRelayState == -1) {
    if (relay->isOn()) {
      lastRelayState = 1;
    } else {
      lastRelayState = 0;
    }
    lastStateUpdateTimestamp = millis();
  }

Wygląda jakby sprawdzanie isOn() powtarzało się jednak co 5 sekund?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”