Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 6:46 pm To ja już nic nie wiem, u mnie nie działa dokońca prawidłowo v.0.1.184
Ja opieram się o wbudowany termometr, często mi przegrzewa pomieszczenie.
Myślisz, że to "wina" bramki? Próbowałeś sparować ją z bramką Tuya?
Tak się zastanawiam - skoro głowica pracuje w oparciu o termometr wewnętrzny, to raczej obawiałbym się niedogrzania niż przegrzania?
Chciałbym Cię zapytać w jaki sposób aplikacja odbiera z głowicy w jakim stopniu otwary jest zawór,
bo wydaje mi się, że nie zawsze jest to zgodn z pawdą.
Głowica wysyła na DP(position) wartość otwarcia - to chyba jedny model, który raportuje w zakresie 0-1000, więc bramka dzieli wynik przez 10.
Jeśli chodzi o nastawy z aplikacji to wszystko pasuje, ale odwotnie, czyli głowica aplikacja nie współgra.
Np nie mogę tera zmniejszyć temperatury poniżej 19 stopni, bo jeśli to zrobię to ręcznie, głowica zmienia ją automatycznie na 22.
Jeżeli chcesz to wyślij logi z tej operacji, tak jak pisałem nie mam tej głowicy i opieram się na informacjach od Was, które dodatkowo bywają sprzeczne 😉
BTW. Co się dzieje w tym czasie w aplikacji Supla?
Zdaję sobie sprawę, że jest z nią dużo pracy jeszcze, więc chyba ją zwrócę poprostu, póki nie jest za późno ;)
Uważam, że jeżeli dla 80% urządzeń jesteśmy w stanie uzyskać 80% funkcjonalności, to jest to powód do zadowolenia. Oczywiście dalej zostaje te 20%, więc jeżeli masz taką możliwość, to odeślij tę głowicę i wypróbuj jakiś inny model (jest ich sporo w bazie).
Zawsze możesz też wysłać ją do mnie, ale wtedy utracisz pewnie możliwość zwrócenia jej do sprzedawcy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

LukiSpajder wrote: Mon Dec 08, 2025 7:25 pm Ja testuje tą ver.0.9.188 i wychodzi że działa ale może dlatego że zwiększyłem dp_id 9 na 35 stopni ( max temperatura do ustawienia ), tryb komfort na 35 stopni , tryb eco 35 stopni , tryb antifrost 35 stopni . Wtedy zostaje tylko jeden tryb naciska i przełączy na program Supla , drugi raz naciska na ręczny Supla ( chociaż nie za każdym razem ale może za szybko z jednego trybu na drugi :D ) . Za to jeśli jest program Supla i pokrętłem przekręcę to wskakuje na ręczy - i nawet to jest intuicyjne.

Ale może coś mi umknęło przy testowaniu.

Sprawdzę jeszcze jak ustawię te nominalne nastawy trybu głowicy co robi bramka
Z drugiej strony przyznajcie sami, że to jest dosyć dziwaczny pomysł - uzależniać przełączenie trybu od przypadkowej zbieżności aktualnej nastawy i zapisanej wartości.
Tryb to jest tryb - przełączam w AUTO i mam pełen zakres temperatur, a nie że wybranie jakiejś konkretnej wartości zmienia tryb?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 7:57 pm
LukiSpajder wrote: Mon Dec 08, 2025 7:25 pm Ja testuje tą ver.0.9.188 i wychodzi że działa ale może dlatego że zwiększyłem dp_id 9 na 35 stopni ( max temperatura do ustawienia ), tryb komfort na 35 stopni , tryb eco 35 stopni , tryb antifrost 35 stopni . Wtedy zostaje tylko jeden tryb naciska i przełączy na program Supla , drugi raz naciska na ręczny Supla ( chociaż nie za każdym razem ale może za szybko z jednego trybu na drugi :D ) . Za to jeśli jest program Supla i pokrętłem przekręcę to wskakuje na ręczy - i nawet to jest intuicyjne.

Z drugiej strony przyznajcie sami, że to jest dosyć dziwaczny pomysł - uzależniać przełączenie trybu od przypadkowej zbieżności aktualnej nastawy i zapisanej wartości.
Tryb to jest tryb - przełączam w AUTO i mam pełen zakres temperatur, a nie że wybranie jakiejś konkretnej wartości zmienia tryb?
Też tak myślę dlatego zwieszałem zakresy tych trybów na max tj. 35 stopni aby nie pojawiały się przy ustawieniu temperatu temperatury w zakresie od 5 do 34 stopni . 😁

Jak coś to wyślę do Ciebie tą głowicę mam dwie tak więc będę miał na czym testować 😉😁
Wysyłać ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 7:57 pm

W nawiązaniu do postów o PIDzie. Chińczyk soft pisał, pisał i... napisał :lol:
Nie przemyśleli. Dziwne, ze im nikt tego nie zgłosił, bo mało prawdopodobne aby to było zamierzone...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Myślisz, że to "wina" bramki? Próbowałeś sparować ją z bramką Tuya?
Nie mam pojęcia. Podłączyłem ją na początku po zakupie, aby sprawdzić jak działa, ale chodziła chyba tylko 3 dni i nie zauważyłem tego. Przeciwnie, miałem niedogrzane pomieszczenie, a powodem tego było wyłączenie bramki na noc, co wiązało się z tym, że głowica przechodziła w tryb Off. Tutaj chyba tak nie jest, ale to zdaje się idzie ustawić?
Uważam, że jeżeli dla 80% urządzeń jesteśmy w stanie uzyskać 80% funkcjonalności, to jest to powód do zadowolenia.
Oczywiście dalej zostaje te 20%, więc jeżeli masz taką możliwość, to odeślij tę głowicę i wypróbuj jakiś inny model (jest ich sporo w bazie)Zawsze możesz też wysłać ją do mnie, ale wtedy utracisz pewnie możliwość zwrócenia jej do sprzedawcy.
No ona chyba w tej chwili nie ma 80 % . Wiesz...mam same Sonoffy i jestem z nich zadowolony, tą kupiłem bo była w promce i oferowała ciekawy wyświetlacz z dokładnością do 0,1 stopnia ( nie doczytałe, że tylko odczyt temp ;)) no i możliwość wyboru 0/1, PID.
Teraz mając porównanie stwierdzam, że jej największym atutem jest głośność pracy. Sonoff w sypialni potrafi mnie obudzić, a ta jest tak cichutka, że czasem trzeba ucho do niej przyłożyć, żeby ją usłyszeć :)
Pytałem Cię, czy mam ją Ci wysłać, ale nie dałeś odpowiedzi (może przegapiłeś, luzik :))
Jeżeli chcesz to wyślij logi z tej operacji, tak jak pisałem nie mam tej głowicy i opieram się na informacjach od Was, które dodatkowo bywają sprzeczne 😉
BTW. Co się dzieje w tym czasie w aplikacji Supla?
Są czasem sprzeczne, czasem się pokrywają. Wydaje mi się, że to przez to, że mamy ustawione różne progi temp dla tych trybów.
Pisałem też o tym, że chyba lepiej jak by je ustawić w pozycjach krańcowych, wtedy może by nie kolidowały, ale pocichu liczyłem na to, że znajdziesz jakiś inny cudowny sposób na to :)
Podsumowując, wszystko zależy od Ciebie, wiem że idą święta i każdy ma coś na głowie, ale mogę Ci ją nawet sprezentować :
Wyślij mi na jaki adres paczkomatu i masz ode mnie prezent.
BTW - jak zjadę temp w dół i trafię akurat na ten tryb chyba eco (19 stopni), czy antyzamarzaniowy (16 stopni, co jest trudne do zrobienia)
w obydwu przypadkach przełącza na tryb program.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 8:58 pm BTW - jak zjadę temp w dół i trafię akurat na ten tryb chyba eco (19 stopni), czy antyzamarzaniowy (16 stopni, co jest trudne do zrobienia)
w obydwu przypadkach przełącza na tryb program.
W załączonych logach do samego końca (nawet w ostatniej linii) masz:

Code: Select all

NLME Status Indication, status: 0x6
To oznacza, że bramka nie ma komunikacji z głowicą, więc cokolwiek robisz ręcznie, to bramka nie ma na to wpływu. Może poczekaj, aż one się skomunikują i dopiero wtedy zrób ten test?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06

Może poczekaj, aż one się skomunikują i dopiero wtedy zrób ten test?
Ok , a więc komunikacja między nimi jest, bo najpierw zmniejszyłem temp na głowicy na 20 stopni, później na 19 i wtedy przechodzi w tryb program na aplikacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 9:41 pm
Ok , a więc komunikacja między nimi jest, bo najpierw zmniejszyłem temp na głowicy na 20 stopni, później na 19 i wtedy przechodzi w tryb program na aplikacji
Zmieniasz temperaturę a głowica wysyła nowy tryb (2 = eco)...

Tak mi się teraz przypomniało - czy to nie Ty byłeś postulatorem pomysłu AUTO TO SCHEDULE?

A może zrobić tak - gdy głowica przesyła 1, 2 albo 4, to bramka odsyła 3 i...nie robi nic więcej? Nie przełącza termostatu Supla w żaden sposób?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Sprawdź proszę 0.9.189-08/12/25.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 10:02 pm
Zmieniasz temperaturę a głowica wysyła nowy tryb (2 = eco)...

Tak mi się teraz przypomniało - czy to nie Ty byłeś postulatorem pomysłu AUTO TO SCHEDULE?

A może zrobić tak - gdy głowica przesyła 1, 2 albo 4, to bramka odsyła 3 i...nie robi nic więcej? Nie przełącza termostatu Supla w żaden sposób?
Czy ja byłem postulatem? Jeśli chodzi o Sonoff, to coś tam mówiłem, ale to było tak dawno że nie pamiętam 😉 Można ta opcję przetestować, ale może to kolidować z termostatem nadrzędnym?
A może tak jak LukiSpider pisał że ustawił temp tych trybów na 35 stopni byś na sztywno przypisać mogł?
Ale jeśli by nie kolidowało z termostatem to jak dla mnie mogłoby być chyba
Edit. Teraz widzę że mam sprawdzić. Dziś już nie dam rady. Dziękuję 👍

Return to “Bramka ZigBee”