Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Jestem na etapie zamawiania głowic.
W całym domu mam Auratona ale w garażu i przedsionku mam dwa grzejniki bez głowic. Po przebrnięciu - przyznaję, że pobieżnym - kilkudziesięciu stron tego tematu mam pytanie. Jaką głowicę mam kupić aby dostać funkcje zbliżone do Auratona?
Czytając wytypowałem trzy: Avatto TRV06, ME167 i Sonoff TRV. Wszystkie są do dostania w podobnej cenie (do 100 zł), więc pytanie, którą kupić? Może jakąś inną? Mam jeden termometr (nie wiem jeszcze czy działa) ale zamówię kolejne bo zrozumiałem, że te głowice najlepiej pracują na zewnętrznych? Z góry dziękuję za wszystkie rady :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

KrzysztofS wrote: Mon Dec 08, 2025 11:05 pm Jestem na etapie zamawiania głowic.
W całym domu mam Auratona ale w garażu i przedsionku mam dwa grzejniki bez głowic. Po przebrnięciu - przyznaję, że pobieżnym - kilkudziesięciu stron tego tematu mam pytanie. Jaką głowicę mam kupić aby dostać funkcje zbliżone do Auratona?
Czytając wytypowałem trzy: Avatto TRV06, ME167 i Sonoff TRV. Wszystkie są do dostania w podobnej cenie (do 100 zł), więc pytanie, którą kupić? Może jakąś inną? Mam jeden termometr (nie wiem jeszcze czy działa) ale zamówię kolejne bo zrozumiałem, że te głowice najlepiej pracują na zewnętrznych? Z góry dziękuję za wszystkie rady :)
Jeśli po taniości to TRV06 (może się zdarzyć, że wyślą inną wersję - trzeba wtedy reklamować). Jak masz więcej środków albo będzie jakaś promocja to bierz Sonoffa (soft 1.4 zapowiada się ciekawie).
Pisze z własnego doświadczenia. Może jeszcze ktoś poleci coś innego.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Głowica TRV801Z , ver 0.9.189

Aktualizacja zrobiona nie wiem co się zmieniło ale wygląda że dział tak samo ale …., jeśli nacisnę pokrętło zmieni na program Supla , ponowne naciśnięcie ( nie tak odrazu , za chwilę ) powoduje czasami ustawienie temp. trybu komfort a u mnie tj.35 stopni , i przejście w tryb ręczy Supla .
Najlepiej dział tak naciskam pokrętło aby włączyć program potem jeśli chęcę ręczy przekręcam pokrętło w prawo lub lewo , jedynie e tej sytuacji stratuje z aktualnej temperatury programu i muszę sobie dojechać to docelowej .

Może te rozbieżność przy testowaniu wynikają też z indywidualnych potrzeb użytkownika . Ja tak naprawdę mam prawie wszystkie głowicy zablokowane bez możliwości odblokowania ręcznie tylko garaż można odblokować ręczenie . Nie używam też programu , ustawioną mam stałą temp . cały czas , piec pracuje na krzywej opartej o temperatur zewnątrz .

Jedynie na potrzeby testów sprawdzam , przeklikuje wszystkie opcje dostępne czy działają poprawnie bo może ktoś będzie chciał z nich korzystać . I powinny działać przewidywanie 😁😉
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 4:39 pm v0.9.188. Sprawdziłem działanie przekaźnika. Pewnie już sprawdzone ale na wszelki wypadek napiszę. Przekaźnik ustawia właściwy stan po restarcie bramki. Nie da się w przekaźniku wymusić złego stanu ponieważ działa sprawdzenie względem termostatów co ok. 10-15s. Więc to jest to i jest "gitara" @vajera @klew. Dzięki w imieniu nie tylko swoim. Tak to właśnie powinno działać. Z resztą sami wiecie👍
Począwszy od wersji 0.9.190-09/12/25 przekaźniki wirtualne (element lokalnej logiki bramki) dostały możliwość ustawienia w Cloud funkcji sterowanie pompą/źródłem ciepła. Nie jestem jeszcze pewny, czy to zadziała, ale wyobrażam sobie taki schemat:

bramka + 3 głowice TRV - do każdej głowicy przypisany termometr zewnętrzny i wirtualny przekaźnik z funkcją sterowanie źródłem ciepła. Bramka OR(3) - na 3 wejściach ma podpięte te wirtualne przekaźniki, na wyjściu przekaźnik pieca.
I wtedy - jeżeli którakolwiek z głowic zacznie "grzać" to piec się włączy, jeżeli wszystkie będą na "nie grzej" to piec się wyłączy.

Można to rozwiązać termostatami nadrzędnymi, ale wtedy nie ma chyba(?) możliwości indywidualizacji harmonogramu każdej głowicy?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:14 am
zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 4:39 pm v0.9.188. Sprawdziłem działanie przekaźnika. Pewnie już sprawdzone ale na wszelki wypadek napiszę. Przekaźnik ustawia właściwy stan po restarcie bramki. Nie da się w przekaźniku wymusić złego stanu ponieważ działa sprawdzenie względem termostatów co ok. 10-15s. Więc to jest to i jest "gitara" @vajera @klew. Dzięki w imieniu nie tylko swoim. Tak to właśnie powinno działać. Z resztą sami wiecie👍
Począwszy od wersji 0.9.190-09/12/25 przekaźniki wirtualne (element lokalnej logiki bramki) dostały możliwość ustawienia w Cloud funkcji sterowanie pompą/źródłem ciepła. Nie jestem jeszcze pewny, czy to zadziała, ale wyobrażam sobie taki schemat:

bramka + 3 głowice TRV - do każdej głowicy przypisany termometr zewnętrzny i wirtualny przekaźnik z funkcją sterowanie źródłem ciepła. Bramka OR(3) - na 3 wejściach ma podpięte te wirtualne przekaźniki, na wyjściu przekaźnik pieca.
I wtedy - jeżeli którakolwiek z głowic zacznie "grzać" to piec się włączy, jeżeli wszystkie będą na "nie grzej" to piec się wyłączy.

Można to rozwiązać termostatami nadrzędnymi, ale wtedy nie ma chyba(?) możliwości indywidualizacji harmonogramu każdej głowicy?
Ta funkcja w bibliotece sama realizuje OR dla wielu termostatów używających jednego pieca
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

Kontynuując powyższy temat mam 2 pytania:

1. Czy to, co opisałem powyżej, da się zrobić w Supla bez korzystania z wirtualnych przekaźników i bramek logicznych - bo może próbuję wyważyć otwarte drzwi?

2. Jakich przekaźników bezpotencjałowych Zigbee używacie, np. do sterowania piecem?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

klew wrote: Tue Dec 09, 2025 10:51 am Ta funkcja w bibliotece sama realizuje OR dla wielu termostatów używających jednego pieca
Czyli odpowiedziałeś na moje pytanie nr 1, dziękuję 😉
Rozumiem, że te termostaty nie muszą być ze sobą powiązane relacją nadrzędny/podrzędny, bo za operację OR odpowiada ten agregator?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 10:32 pm
lukasz06 wrote: Mon Dec 08, 2025 9:41 pm
Może poczekaj, aż one się skomunikują i dopiero wtedy zrób ten test?
Ok , a więc komunikacja między nimi jest, bo najpierw zmniejszyłem temp na głowicy na 20 stopni, później na 19 i wtedy przechodzi w tryb program na aplikacji
Sprawdź proszę 0.9.189-08/12/25.
Wesrsja 0.9.190.
Podobna sytuacja. Zmieniam wpierw na 20 stopni (obojętnie - aplikacja, czy głowica), jest dobrze.
Zmieniam dalej na 19 stopni i teraz nie przełącza się w tryb program, ale sam zmienia nastawę na 22 (tryb comfort) i zaczyna mi grzać.
Tak jak pisałem, problemem są te nastawy trybów, które po wykryciu temp odpowiadającej danemu trybowi automatycznie przełączają głowicę na ten tryb. Czyli należałoby zmienić ich wartości na powiedzmy 34-35 lub 5-6, żeby ich ktoś przypadkiem nie włączył. Chyba, że idzie to jakoś wyłączyć całkowicie?
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 10:54 am Kontynuując powyższy temat mam 2 pytania:

1. ....

2. Jakich przekaźników bezpotencjałowych Zigbee używacie, np. do sterowania piecem?
No ja zakupiłem specjalnie takie które już dodałeś:

Image

Przy wyborze na 230v nie potrzeba nawet zasilacza
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Return to “Bramka ZigBee”