Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Tue Dec 09, 2025 8:11 pm Wgrałem wszystko od nowa i tak każdy z tych trybów głowicy antifrost , Eco, comfort daje tryb ręczny w Supli , pojawienie trybu program przełączy na program w Supli . Wtedy gdy damy na wyłącz w Supli głowicy się wyłączy , następnie gdy włączymy w apce to głowica się nie włączy pokaże 4,5 stopnia i będzie wyłącznika .

Może niech zerknie jeszcze @lukasz06 , aby potwierdzi to .
Bo jak wgrałem aktualizację potem wróciłem do ver.189 to mi już nie chciała głowica działać jak wcześnie , dopiero wszystko zresetowałem .
Pomińmy na chwilę tryb program...

1. czy poza trybem program głowica współpracuje teraz z aplikacją Supla?
2. Można wybrać dowolną wartość nastawy?
3. ON i OFF działa w obie strony, zarówno z aplikacji, jak i z głowicy (poza trybem program)?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 8:21 pm
LukiSpajder wrote: Tue Dec 09, 2025 8:11 pm Wgrałem wszystko od nowa i tak każdy z tych trybów głowicy antifrost , Eco, comfort daje tryb ręczny w Supli , pojawienie trybu program przełączy na program w Supli . Wtedy gdy damy na wyłącz w Supli głowicy się wyłączy , następnie gdy włączymy w apce to głowica się nie włączy pokaże 4,5 stopnia i będzie wyłącznika .

Może niech zerknie jeszcze @lukasz06 , aby potwierdzi to .
Bo jak wgrałem aktualizację potem wróciłem do ver.189 to mi już nie chciała głowica działać jak wcześnie , dopiero wszystko zresetowałem .
Pomińmy na chwilę tryb program...

1. czy poza trybem program głowica współpracuje teraz z aplikacją Supla?
2. Można wybrać dowolną wartość nastawy?
3. ON i OFF działa w obie strony, zarówno z aplikacji, jak i z głowicy (poza trybem program)?
1. Głowica niby współpracuje, ale jest tak jak było na początku, czyli zmienia mi nastawy w aplikacji, gdy wciskam na niej przycisk odpowiadający trybom. Np chcę ją ręcznie wyłączyć, to muszę wciskać kilka razy ten przycisk trybu i wtedy nastawy się zmieniają
2. Tak
3. U mnie to nie działa w obie strony. Wyłaczając z aplikacji w trybie recznym pokazuje na głowicy 4,5 stopnia i z aplikacji już jej nie włączę.
Tzn w aplikacji wraca do nastaw,, a na głowicy nie. W sumie teraz pisząc to zauważyłem, że zacząłem od temp 22 odpowaidającej trybowi Comfort. Bo w trybie antifrost , do którego można wejść tylko wracając z tryby Off działa to bezbłednie, czyli jak jest off w aplikacji to na głowicy już nie miga te 4,5 stopnia. Dziwna sprawa :)
Odnośnie jeszcze trybu program to jak już sie w niego wejdzie to ciężko wyjść , mówię o nastawach manualnych
Nie działa też flaga Childlock
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 9:26 pm 1. Głowica niby współpracuje, ale jest tak jak było na początku, czyli zmienia mi nastawy w aplikacji, gdy wciskam na niej przycisk odpowiadający trybom. Np chcę ją ręcznie wyłączyć, to muszę wciskać kilka razy ten przycisk trybu i wtedy nastawy się zmieniają
2. Tak
3. U mnie to nie działa w obie strony. Wyłaczając z aplikacji w trybie recznym pokazuje na głowicy 4,5 stopnia i z aplikacji już jej nie włączę.
Tzn w aplikacji wraca do nastaw,, a na głowicy nie. W sumie teraz pisząc to zauważyłem, że zacząłem od temp 22 odpowaidającej trybowi Comfort. Bo w trybie antifrost , do którego można wejść tylko wracając z tryby Off działa to bezbłednie, czyli jak jest off w aplikacji to na głowicy już nie miga te 4,5 stopnia. Dziwna sprawa :)
Odnośnie jeszcze trybu program to jak już sie w niego wejdzie to ciężko wyjść , mówię o nastawach manualnych
To obawiam się, że tej głowicy nie zmusimy do współpracy z bramką w satysfakcjonujący sposób :(
Oczywiście możesz/możecie wysłać ją do mnie na ostateczny pojedynek ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 1:13 pm
Mario78 wrote: Tue Dec 09, 2025 12:59 pm
vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 12:53 pm

W kwestii opóźnień masz na razie (dopóki @klew nie doda tej opcji do agregatora) dwie opcje:

1. do każdego termostatu przypisać wirtualny przekaźnik z bramki Z2S z funkcją "sterowanie piecem", następnie te wszystkie wirtualne przekaźniki połączyć przez bramkę (bramki) OR, w której ustawisz opóźnienie startu a samą bramkę OR połączyć z przekaźnikiem od pieca.

2. Wykorzystać rozwiązanie z agregatorem, jako przekaźnik "pieca" wskazać wirtualny przekaźnik a ten połączyć z przekaźnikiem od pieca przez bramkę OR z opóźnieniem. Ponieważ w tym przypadku drugie wejście bramki OR będzie miało cały czas stan 0, to ona będzie po prostu przekazywać stan tego wirtualnego przekaźnika (0/1) tyle, że z opóźnieniem.

Oczywiście rozwiązanie Krzysztofa (agregator) ma tę przewagę nad bramkami, że cyklicznie sprawdza stan termostatów, więc nie ma ryzyka, że jakieś zdarzenie zostanie przegapione 😉
do ogarnięcia, nawet ja dam rade. Chyba opcja 2 jest mi bardziej przyjazna.
Jeszcze jedna idea - mam w domu 2 bramki (strych i salon) - strych ogarnia termostaty na piętrze i piec, salon zabezpiecza parter.

1. Agreguję termostaty (strych) -> wirtualny przekaźnik (VR_strych),
2. Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon),
3. Agreguję termostaty (salon) -> RR_salon,
4. podpinam VR_strych i RR_strych do bramki OR(strych) a bramkę OR do przekaźnika od pieca...et voila ;)
Mam podobną konfigurację w domu. 2 bramki (Z2S_piętro i Z2S_parter) obsługujące 8 termostatów z zewnętrznymi termometrami.
Obecne sterowanie kotłem za pomocą sterownika manualnego, który ustawiony jest cały czas na grzanie chcę zmienić na Wemosa z beznapięciowym przekaźnikiem w Cloud ustawionym jako włącznik zasilania gdzie styk NO chcę wykorzystać do sterowania kotłem.

1. Do wszystkich termostatów (Z2S_piętro i Z2S_parter) dołożyłem wirtualne przekaźniki i ustawiłem je jako sterowanie źródłem ciepła.
2. W Cloud ustawiłem 2 sceny:
- włącz CO = opóźnienie 5s + włącz przekaźnik sterowania kotłem
- wyłącz CO = opóźnienie 5s + wyłącz przekaźnik sterowania kotłem
3.Dla każdego virtualnego przekaźnika termostatu dodaje po 2 reakcje gdy grzeje - wykonaj scenę włącz CO, gdy nie grzeje - wykonaj scenę wyłącz CO. I tu mam problem bo jak którykolwiek termostat przestaje grzać to wyłącza przekaźnik sterowania kotła - czyli całość.

Jak to teraz wszystko można ustawić żeby wyłączenie 1 termostatu nie wyłączało przekaźnika kotła
Mario78
Been thanked: 1 time

bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 6:07 am

Mam podobną konfigurację w domu. 2 bramki (Z2S_piętro i Z2S_parter) obsługujące 8 termostatów z zewnętrznymi termometrami.
Obecne sterowanie kotłem za pomocą sterownika manualnego, który ustawiony jest cały czas na grzanie chcę zmienić na Wemosa z beznapięciowym przekaźnikiem w Cloud ustawionym jako włącznik zasilania gdzie styk NO chcę wykorzystać do sterowania kotłem.

1. Do wszystkich termostatów (Z2S_piętro i Z2S_parter) dołożyłem wirtualne przekaźniki i ustawiłem je jako sterowanie źródłem ciepła.
3.Dla każdego virtualnego przekaźnika termostatu dodaje po 2 reakcje gdy grzeje - wykonaj scenę włącz CO, gdy nie grzeje - wykonaj scenę wyłącz CO. I tu mam problem bo jak którykolwiek termostat przestaje grzać to wyłącza przekaźnik sterowania kotła - czyli całość.

Jak to teraz wszystko można ustawić żeby wyłączenie 1 termostatu nie wyłączało przekaźnika kotła
Wydaje mi się, bo jeszcze nie sprawdzałem ze powinieneś dodać tylko jeden wirtualny przekaźnik załącz/wyłącz żródłem ciepła i on jest sterowany każdym termostatem który masz przez scene jak opisujesz.
Jeśli dodałeś tyle przekażników ile masz termostatów to cały "system myśli", że masz tyle żródeł ciepła a nie jedno.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Mario78 wrote: Wed Dec 10, 2025 6:51 am
bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 6:07 am

Wydaje mi się, bo jeszcze nie sprawdzałem ze powinieneś dodać tylko jeden wirtualny przekaźnik załącz/wyłącz żródłem ciepła i on jest sterowany każdym termostatem który masz przez scene jak opisujesz.
Jeśli dodałeś tyle przekażników ile masz termostatów to cały "system myśli", że masz tyle żródeł ciepła a nie jedno.
Chyba masz rację, za szybko przeczytałem "1. Agreguję termostaty (strych) -> wirtualny przekaźnik (VR_strych),"
Ograniczyłem teraz do 2 VR i mam VR_piętro i VR_parter i do nich przypisane termostaty ale również wyłączenie 1 wyłącza piec

Edit:
Punkt pierwszy instrukcji ustawiony.
Teraz przy "2. Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Tue Dec 09, 2025 9:41 pm
lukasz06 wrote: Tue Dec 09, 2025 9:26 pm 1. Głowica niby współpracuje, ale jest tak jak było na początku, czyli zmienia mi nastawy w aplikacji, gdy wciskam na niej przycisk odpowiadający trybom. Np chcę ją ręcznie wyłączyć, to muszę wciskać kilka razy ten przycisk trybu i wtedy nastawy się zmieniają
2. Tak
To obawiam się, że tej głowicy nie zmusimy do współpracy z bramką w satysfakcjonujący sposób :(
Oczywiście możesz/możecie wysłać ją do mnie na ostateczny pojedynek ;)
W imię nauki mogę Ci go wysłać 😉
Wyślij mi na priv dane do paczkomatu InPost
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera coś Ci powiem tak w formie ciekawostki. Zaznaczam że to ciekawostka a nie uwaga do poprawiania.
Tak na ile czas mi pozwala rejestrowałem te "zabawki" co mi przyszły. Rejestrowałem po kolei te ZWT 198. Trzeci w kolejności zarejestrował się na cloudzie jako przełącznik a czwarty jako żarówka :) Matko... sprawa była błaha bo wystarczyło funkcję zmienić na cloudzie na termostat. Ale nim to zauważyłem... po kilka razy od nowa parowałem, kombinowałem... zadawałem sobie pytanie dlaczego mi wskakuje kanał HWAC z przełącznikiem w aplikacji:D Już miałem do Ciebie pisać czy jest jakieś ograniczenie ilości takich samych urządzeń. :lol: W każdym razie jak by się to jeszcze komuś powtórzyło to rozwiązanie jest banalnie proste jak się wie o co chodzi ;)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Wed Dec 10, 2025 4:05 pm @vajera coś Ci powiem tak w formie ciekawostki. Zaznaczam że to ciekawostka a nie uwaga do poprawiania.
Tak na ile czas mi pozwala rejestrowałem te "zabawki" co mi przyszły. Rejestrowałem po kolei te ZWT 198. Trzeci w kolejności zarejestrował się na cloudzie jako przełącznik a czwarty jako żarówka :) Matko... sprawa była błaha bo wystarczyło funkcję zmienić na cloudzie na termostat. Ale nim to zauważyłem... po kilka razy od nowa parowałem, kombinowałem... zadawałem sobie pytanie dlaczego mi wskakuje kanał HWAC z przełącznikiem w aplikacji:D Już miałem do Ciebie pisać czy jest jakieś ograniczenie ilości takich samych urządzeń. :lol: W każdym razie jak by się to jeszcze komuś powtórzyło to rozwiązanie jest banalnie proste jak się wie o co chodzi ;)
No ok, ale tak być nie powinno :P
@vajera, zmieniałeś coś w tym "setFuncList"?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Wed Dec 10, 2025 4:15 pm No ok, ale tak być nie powinno :P
@vajera, zmieniałeś coś w tym "setFuncList"?
Nie wiem czy mogą być skutki uboczne jak się już przestawi na właściwe. Ale jak się tego nie spodziewałem to myślałem że jakiś zepsuty termostat przyszedł :) Ze trzy razy go parowałem, kasowałem później pierwszy termostat. I próbuje następny jak będzie a tu żarówka. :) Wtedy się dopiero "kapnąłem" o co biega". Wczoraj mi czasu zbrakło żeby to pociągnąć dalej.
EDIT:
Dzisiaj zrobiłem merge i powoli po kolei połączę jeszcze raz. Jeśli się powtórzy informacyjnie dam znać. Może to była jakaś anomalia i mi już nie stanie drodze ;)
Last edited by zzrr on Wed Dec 10, 2025 4:30 pm, edited 1 time in total.

Return to “Bramka ZigBee”