Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Mario78
Been thanked: 1 time

zzrr wrote: Wed Dec 10, 2025 4:25 pm
klew wrote: Wed Dec 10, 2025 4:15 pm No ok, ale tak być nie powinno :P
@vajera, zmieniałeś coś w tym "setFuncList"?
Nie wiem czy mogą być skutki uboczne jak się już przestawi na właściwe. Ale jak się tego nie spodziewałem to myślałem że jakiś zepsuty termostat przyszedł :) Ze trzy razy go parowałem, kasowałem później pierwszy termostat. I próbuje następny jak będzie a tu żarówka. :) Wtedy się dopiero "kapnąłem" o co biega". Wczoraj mi czasu zbrakło żeby to pociągnąć dalej.
Nigdy nie miałem opcji zmiany termostat na przekaznik w cloud. ....a tu jeszcze żarówka? Ciekawe 🤔
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Mario78 wrote: Wed Dec 10, 2025 4:28 pm Nigdy nie miałem opcji zmiany termostat na przekaznik w cloud. ....a tu jeszcze żarówka? Ciekawe 🤔
:lol:
EDIT:
A wiesz... nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić czy później szło ten termostat faktycznie przełączyć w funkcji na żarówkę. No i obym nie miał okazji tego sprawdzić ;)
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
"Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?"
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Tam jeszcze może być problem z tym że funkcja jest przechowywana w Configu i nie jest kasowane gdy kanał jest usuwany z bramki. Część klas ma metodę purgeConfig() która usuwa wszystko co dana klasa używa. Z tym że nie wszystkie klasy mają to zaimplementowane, bo dodawałem tylko tam, gdzie potrzebowałem
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 5:03 pm To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
"Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?"
bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 5:03 pm To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
Mała poprawka - RR nie może być ustawiony jako sterowanie ciepłem, bo nie będzie prawidłowo działać (tak mi się wydaje).

Najlepiej zrobić to tak:

1. W tej bramce, która ma przekazać stan dodajesz wirtualny przekaźnik i jemu zmieniasz funkcję na źródło ciepła.
2. Następnie w tej samej bramce dodajesz zdalny przekaźnik i ustawiasz dwie lokalne akcje pomiędzy tym przekaźnikiem z pkt. 1 a tym zdalnym przekaźnikiem (ON_TURN_ON -> TURN_ON, ON_TURN_OFF -> TURN_OFF).
3. Na bramce docelowej dodajesz zdalny przekaźnik i łączysz go z tym zdalnym z pkt. 2.
4. Ten zdalny z pkt. 3 łączysz przez bramkę OR z lokalnym źródła ciepła a bramka OR steruje przekaźnikiem od pieca....
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 6:22 pm
Mała poprawka - RR nie może być ustawiony jako sterowanie ciepłem, bo nie będzie prawidłowo działać (tak mi się wydaje).

Najlepiej zrobić to tak:

1. W tej bramce, która ma przekazać stan dodajesz wirtualny przekaźnik i jemu zmieniasz funkcję na źródło ciepła.
2. Następnie w tej samej bramce dodajesz zdalny przekaźnik i ustawiasz dwie lokalne akcje pomiędzy tym przekaźnikiem z pkt. 1 a tym zdalnym przekaźnikiem (ON_TURN_ON -> TURN_ON, ON_TURN_OFF -> TURN_OFF).
3. Na bramce docelowej dodajesz zdalny przekaźnik i łączysz go z tym zdalnym z pkt. 2.
4. Ten zdalny z pkt. 3 łączysz przez bramkę OR z lokalnym źródła ciepła a bramka OR steruje przekaźnikiem od pieca....
Trochę boję się taką rewolucję robić na bramkach w sezonie grzewczym 😀
Wymyśliłem jeszcze 2 rozwiązania:
- moduł z zewnętrzną anteną i na nim zrobić samo ogrzewanie ew. dorzucać repeatery ale czy uciągnie 8 głowic, 8 termometrów zewnętrznych, 3 czujki otwarcia okna no i ew. te 2 repeatery
- do kotła na Wemosie dołożyć 2 przekaźnik równolegle i ustawić 1 do Z2S_parter a 2 do Z2S_piętro
zzrr

@vajera jaka twoim zdaniem jest rozsądna granica ilości termostatów podłączonych do bramki? W końcu wszystko ma swoje jakieś granice do których zbliżanie się równa się problemy. Mój cel to cztery termostaty ustawione jako nadrzędne dla głowic. To już wiesz ale przypomnę bo tyle osób co się do Ciebie zwraca... Głowice TRV06 i termostaty ZWT198. Czy to jest zbliżanie się do granicy w bramce? Jesteś w stanie to jakoś oszacować w przybliżeniu? Mam wrażenie że te ZWT198 robią na pewnym etapie pewne psikusy. Ale jak to się mówi nie ma ryzyka nie ma zabawy. Kupiłem jeden na próbę to działał przecież całkiem fajnie. Jak jest trzy komplety głowica + nadrzędny to loteria, czwartego kompletu na razie nie paruję. Raz mi gadają z bramką a raz trzeba po kilka razy coś kliknąć w apce żeby załapało. Zaczynam się zastanawiać jaki kierunek prób podjąć żeby to ogarnąć. Masz jakieś sugestie, podpowiedź...? Nie miałem ich jak uruchomić wszystkie naraz dzisiaj i po kolei robiłem parowanie termostat głowica termostat głowica itd. jak są trzy komplety sparowane a działa tylko jeden komplet to może "zamulać" komunikacje tego jednego kompletu taki stan?
vajera

zzrr wrote: Wed Dec 10, 2025 10:43 pm @vajera jaka twoim zdaniem jest rozsądna granica ilości termostatów podłączonych do bramki? W końcu wszystko ma swoje jakieś granice do których zbliżanie się równa się problemy. Mój cel to cztery termostaty ustawione jako nadrzędne dla głowic. To już wiesz ale przypomnę bo tyle osób co się do Ciebie zwraca... Głowice TRV06 i termostaty ZWT198. Czy to jest zbliżanie się do granicy w bramce? Jesteś w stanie to jakoś oszacować w przybliżeniu? Mam wrażenie że te ZWT198 robią na pewnym etapie pewne psikusy. Ale jak to się mówi nie ma ryzyka nie ma zabawy. Kupiłem jeden na próbę to działał przecież całkiem fajnie. Jak jest trzy komplety głowica + nadrzędny to loteria, czwartego kompletu na razie nie paruję. Raz mi gadają z bramką a raz trzeba po kilka razy coś kliknąć w apce żeby załapało. Zaczynam się zastanawiać jaki kierunek prób podjąć żeby to ogarnąć. Masz jakieś sugestie, podpowiedź...? Nie miałem ich jak uruchomić wszystkie naraz dzisiaj i po kolei robiłem parowanie termostat głowica termostat głowica itd. jak są trzy komplety sparowane a działa tylko jeden komplet to może "zamulać" komunikacje tego jednego kompletu taki stan?
1. Wgraj wersję 0.9.194-10/12/25 - w kilku ostatnich był drobny błąd, który mógł wpływać na pracę ZWT198.
2. Zastosuj wersję no_logs, wyłącz GUI.
3. Zaloguj się przez konsolę, daj memory, dir (rozmiar pliku supla-dev.cfg) oraz tasks.
4. Powtórz memry + tasks po kwadransie.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 10:49 pm
1. Wgraj wersję 0.9.194-10/12/25 - w kilku ostatnich był drobny błąd, który mógł wpływać na pracę ZWT198.
3. Zaloguj się przez konsolę, daj memory, dir (rozmiar pliku supla-dev.cfg) oraz tasks.
ok. Będzie zrobione... bo działam na 0.9.193-10

Mogę Cie poprosić żeby już nie szukać jaka jest forma tych komend do konsoli? Chyba że jakiś link do nich bo wiem że są nawet czytałem ale jest tego tak dużo o bramce...
vajera

zzrr wrote: Wed Dec 10, 2025 10:54 pm
vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 10:49 pm
ok. Będzie zrobione... bo działam na 0.9.193-10

Mogę Cie poprosić żeby już nie szukać jaka jest forma tych komend do konsoli? Chyba że jakiś link do nich bo wiem że są nawet czytałem ale jest tego tak dużo o bramce...
Potrzebujesz klienta Telnetu (PuTTy, Terminus na komórce), logujesz się do usługi Telnet po IP bramki i wpisujesz komendy, jak za czasów MS-DOS ;)
Zaczynaj zawsze od version.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”