Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Dec 12, 2025 11:34 pm 20 minut po restarcie bramki. Ale zobacz na sam dół. Tylko ZWT100 miał praktycznie od początku właściwy stan. ZWT100 pracuje sam. Nie ma podrzędnego termostatu.
15 min.jpg

EDIT:

Gdyby nie ten ZWT 100 przekaźnik kotła byłby na OFF cały czas. Głowice mają zachowany stan GRZEJ.
Po kolejnym resecie bramki sytuacja się powtórzyła. Pierwszy prawidłowo odczyt zrobił ZWT100 po ok 2 minutach, jego stan na grzej zaktualizował się po czterech i włączył się przekaźnik na ON. Reszta "wisi" tak jak wcześniej.
Mam jeszcze jeden pomysł, ale to bardziej pod wieczór.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Wed Dec 10, 2025 6:22 pm
bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 5:03 pm To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
"Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?"
bokk wrote: Wed Dec 10, 2025 5:03 pm To może coś się podziało bo ja miałem dzisiaj:
"Tworzę zdalny przekaźnik w obu bramkach (RR_strych, RR_salon)," na jednej bramce pokazuje mi się z możliwością wyboru źródła ciepła a na drugiej bez tej opcji - zwykły przekaźnik ?"
Mała poprawka - RR nie może być ustawiony jako sterowanie ciepłem, bo nie będzie prawidłowo działać (tak mi się wydaje).

Najlepiej zrobić to tak:

1. W tej bramce, która ma przekazać stan dodajesz wirtualny przekaźnik i jemu zmieniasz funkcję na źródło ciepła.
2. Następnie w tej samej bramce dodajesz zdalny przekaźnik i ustawiasz dwie lokalne akcje pomiędzy tym przekaźnikiem z pkt. 1 a tym zdalnym przekaźnikiem (ON_TURN_ON -> TURN_ON, ON_TURN_OFF -> TURN_OFF).
3. Na bramce docelowej dodajesz zdalny przekaźnik i łączysz go z tym zdalnym z pkt. 2.
4. Ten zdalny z pkt. 3 łączysz przez bramkę OR z lokalnym źródła ciepła a bramka OR steruje przekaźnikiem od pieca....

@vajera czy możesz sprawdzić czy te lokalne akcje nie wprowadzają jakiegoś bałaganu, nie jest ich za dużo.
W każdym bądź razie działa tak jak mi zależało. Włączenie grzania na jednej bramce uruchamia POWER SWITCH, włączenie grzania na drugiej bramce nie zmienia stanu POWER SWITCH. Wyłączenie któregokolwiek grzania również nie zmienia stanu POWER SWITCH, wyłączenie ostatniego aktywnego grzania dopiero wyłącza POWER SWITCH.

na 1 bramce (Z2S_PIETRO):
Add virtual relay VR1 - ustawiam funkcję na włącznik źródła ciepła
Add remote relay RR1A - ustawiam lokalne akcje:
VR1 -> ON_TURN_ON -> RR1A -> TURN_ON
VR1 -> ON_TURN_OFF -> RR1A -> TURN_OFF
kanał łączę z RR2B na 2 bramce
Add remote relay RR1B - kanał łączę z RR2A na 2 bramce

na 2 bramce (Z2S_PARTER):
Add virtual relay VR2 - ustawiam funkcję na włącznik źródła ciepła
Add remote relay RR2A - ustawiam lokalne akcje:
VR2 -> ON_TURN_ON -> RR2A -> TURN_ON
VR2 -> ON_TURN_OFF -> RR2A -> TURN_OFF
kanał łączę z RR1B na 1 bramce
Add remote relay RR2B - kanał łączę z RR1A na 1 bramce
dodaję POWER SWITCH
Add OR gate - ustawiam lokalne akcje:
VR1 -> ON_TURN_ON -> RR2A -> TURN_ON
VR2 -> ON_TURN_OFF -> RR2A -> TURN_OFF
RR2A -> ON_TURN_ON -> ON gate -> TURN_ON
RR2A -> ON_TURN_OFF -> ON gate -> TURN_OFF
RR2B -> ON_TURN_ON -> ON gate -> TURN_ON
RR2B -> ON_TURN_OFF -> ON gate -> TURN_OFF
OR GATE -> ON_TURN_ON -> POWER SWITCH -> TURN_ON
OR GATE -> ON_TURN_OFF -> POWER SWITCH -> TURN_OFF
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Sat Dec 13, 2025 9:14 am Mam jeszcze jeden pomysł, ale to bardziej pod wieczór.
👍
vajera

zzrr wrote: Sat Dec 13, 2025 1:09 pm
vajera wrote: Sat Dec 13, 2025 9:14 am Mam jeszcze jeden pomysł, ale to bardziej pod wieczór.
👍
Za mniej więcej 20 minut będzie dostępna wersja 0.9.199-13/12/25 - powstała w pociągu, więc nie mam możliwości przetestować ją w warunkach polowych ;) W związku w tym proponuję traktować ją jako wersję eksperymentalną i nie instalować bez potrzeby.

Krótki opis zmian:

- w przypadku głowic innych niż seria TS0601 nie powinno być żadnych zmian w działaniu,

- w przypadku głowic z powyższej serii, bramka po restarcie próbuje wysłać do głowicy najniższą możliwą nastawę (zwykle 5,0°C) - tak długo, jak głowica nie odpowie tą samą wartością, jednocześnie do tego czasu wartości nastawy przesyłane z głowicy nie są przekazywane do termostatu Supla,

- założenie jest takie, że obniżenie nastawy do minimum wyłączy grzanie w głowicy i ta zaraportuje swój stan do bramki (idle), następnie bramka wyśle do głowicy aktualną nastawę z termostatu Supla, co spowoduje, że głowica powinna uaktualnić running state (idle/heat).

Tyle teorii - praktycznie nie jestem w stanie sprawdzić to rozwiązanie wcześniej niż jutro wieczorem, więc może komuś uda się wcześniej. Logi z resetu bramki mile widziane ;)
Last edited by vajera on Sat Dec 13, 2025 2:54 pm, edited 3 times in total.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sat Dec 13, 2025 2:37 pm Za mniej więcej 20 minut będzie dostępna wersja 0.9.199-13/12/25 - powstała w pociągu,
:)
Podziałam żeby to przetestować👍
Logi też będą
Mario78
Been thanked: 1 time

Kolejne moje obserwacje ...
Postawiłem wszystko od nowa. Zmieniłem przekaznik z 1 kanałowego na 2 kanały ale ciagle zigbee.
Skonfigurowałem wszystko jak wcześniej. Czyli przekazniki w cloud podpiolem pod źródło pompa a drugi źródło ciepla.

W aplikacji włączam tryb ręczny i zmianie temperature od mniejsze niż obecnie zmierzona na większą niż zmierzona i w ten sposób wymuszam że ZWT198 musi raz załączać a raz wyłączać tryb grzanie/pompa
Wnioski
ZWT198 dziala zawsze i zmienia stan ale
W aplikacji termostat 90% zmienia stan na taki jak fizycznie ZWT198 a czasem nie zareaguje.
Wowczas jest stan o jakim pisalem wcześniej czyli mimo ze nastawa poniżej zmierzonej temperatury to przekazniki załączone i termostat w aplikacji grzeje. Stan sie nie zmieni bez względu ile czekam...
Ale ...
Jeśli zmienię nastawę powyżej temperatury zmierzonej i po zadziałaniu ZWT198 na grzanie znow zmniejsze nastawę poniżej zmierzonej to jest wielce prawdopodobne ze termostat w aplikacji sie wyłączy I przekazniki tez.
Jak juz kiedys pisalem ja jestem inzynierem mechanikiem ale mnie to wygląda na taka sytuacje ze jak z jakiegoś powodu ZWT198 mimo ze zadziała prawidłowo to nie wysyła sygnału do cloud i mimo ze stan sie nie zmieni w clud to ten sygnał nie jest juz powtórzony. To tlumaczy całe moje obserwacje.
zzrr

@vajera napiszę tak po sprawdzeniu na szybko bez logów na razie jak to działa choć podejście trochę ryzykowne. Nie wszystkie termostaty tak reagują jak w zamierzeniu. Po resecie bramki faktycznie na wszystko idzie zamierzone 5 stopni. Na ekranach termostatów na chwile pojawia się 5 stopni i wraca do poprzedniej nastawy. W aplikacji supli tak samo... 5 stopni za chwile właściwa. Jednak nie na wszystkich... ZWT 100 ten ścienny dostaje 5 stopni i tak zostaje. ZWT198 jakiś losowy też tak potrafi zastygnąć z tą nastawą 5 stopni.
EDIT:
Moim zdaniem zbyt ryzykowne podejście. Można nieświadomie przestawić całkowicie nastawioną temperaturę w termostacie. I tak sie stało w przypadku tego ściennego ZWT100
Last edited by zzrr on Sat Dec 13, 2025 3:42 pm, edited 1 time in total.
vajera

Mario78 wrote: Sat Dec 13, 2025 3:31 pm Kolejne moje obserwacje ...
Postawiłem wszystko od nowa. Zmieniłem przekaznik z 1 kanałowego na 2 kanały ale ciagle zigbee.
Skonfigurowałem wszystko jak wcześniej. Czyli przekazniki w cloud podpiolem pod źródło pompa a drugi źródło ciepla.

W aplikacji włączam tryb ręczny i zmianie temperature od mniejsze niż obecnie zmierzona na większą niż zmierzona i w ten sposób wymuszam że ZWT198 musi raz załączać a raz wyłączać tryb grzanie/pompa
Wnioski
ZWT198 dziala zawsze i zmienia stan ale
W aplikacji termostat 90% zmienia stan na taki jak fizycznie ZWT198 a czasem nie zareaguje.
Wowczas jest stan o jakim pisalem wcześniej czyli mimo ze nastawa poniżej zmierzonej temperatury to przekazniki załączone i termostat w aplikacji grzeje. Stan sie nie zmieni bez względu ile czekam...
Ale ...
Jeśli zmienię nastawę powyżej temperatury zmierzonej i po zadziałaniu ZWT198 na grzanie znow zmniejsze nastawę poniżej zmierzonej to jest wielce prawdopodobne ze termostat w aplikacji sie wyłączy I przekazniki tez.
Jak juz kiedys pisalem ja jestem inzynierem mechanikiem ale mnie to wygląda na taka sytuacje ze jak z jakiegoś powodu ZWT198 mimo ze zadziała prawidłowo to nie wysyła sygnału do cloud i mimo ze stan sie nie zmieni w clud to ten sygnał nie jest juz powtórzony. To tlumaczy całe moje obserwacje.
Czy swoich testach, po każdorazowej zmianie nastawy w aplikacji Supla, możesz odczekać około 10-15 sekund, zanim zmienisz nastawę ponownie?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

zzrr wrote: Sat Dec 13, 2025 3:38 pm @vajera napiszę tak po sprawdzeniu na szybko bez logów na razie jak to działa choć podejście trochę ryzykowne. Nie wszystkie termostaty tak reagują jak w zamierzeniu. Po resecie bramki faktycznie na wszystko idzie zamierzone 5 stopni. Na ekranach termostatów na chwile pojawia się 5 stopni i wraca do poprzedniej nastawy. W aplikacji supli tak samo... 5 stopni za chwile właściwa. Jednak nie na wszystkich... ZWT 100 ten ścienny dostaje 5 stopni i tak zostaje. ZWT198 jakiś losowy też tak potrafi zastygnąć z tą nastawą 5 stopni
OK, ale nie napisałeś najważniejszej rzeczy - czy to przynajmniej rozwiązuje problem gubienia statusu grzania?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Sat Dec 13, 2025 3:42 pm OK, ale nie napisałeś najważniejszej rzeczy - czy to przynajmniej rozwiązuje problem gubienia statusu grzania?
Tak. Te które wracają z temperaturą właściwą od razu ustawiają stan GRZEJ. Więc jest to jakiś trop

Return to “Bramka ZigBee”