Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera sprawdzone... przy trzeciej próbie dodałem logi od startu oraz dodałem w każdym wierszu czas zdarzenia jeśli będziesz chciał zobaczyć. Ogólnie po trzech próbach No no... :P 👍
Próba 1:
Wszystkie termostaty ustawione na GRZEJ
12.10 reset
12:11 w ciągu minut 4/5 termostatów pokazały się w Aplikacji z właściwą nastawą. Jedynie ZWT100 powrócił z właściwą ustawioną wcześniej temperaturą jednak nie uruchomił się tryb GRZEJ
12:14 Wszystkie termostaty włącznie z ZWT100 wskazują właściwą temperaturę i maja stan GRZEJ
Czas przywrócenia wszystkich po restarcie ok. 3,5minuty

Próba 2:
12:18 reset
12:18 w 10 sekund wszystkie termostaty powróciły z właściwie nastawioną temperaturą, nie wszystkie jeszcze mają właściwą temperaturę odczytywaną i stan GRZEJ/NIE GRZEJ
12:21 ZWT100 przełączył się na grzej (ZWT100 u mnie to taki rodzynek pracujący w tej mojej konfiguracji jako samodzielny termostat)
12:22 4 termostaty już są całkowicie ok. T2 czeka na temperaturę odczytywaną i ma stan NIE GRZEJ
12:23 T2 dalej brak temperatury odczytywanej i stan NIE GRZEJ
12:26 T2 dostał temperaturę odczytywaną i przełączył się na GRZEJ
Czas przywrócenia wszystkich po restarcie ok. 8 minut

Próba 3 + log (Ponieważ log jest spory dodałem w każdym wierszu na początku czas zdarzenia)
12:42 reset
12:43 prawidłowe 3/5 T1 T3 i T4 (ZWT198)
12:44 prawidłowe 4/5 T1 T2 T3 T4 (ZWT198) ZWT 100 pozostaje z właściwą temperaturą zadaną i odczytywana tylko jeszcze się nie przełączył w tryb GRZEJ
12:45 Wszystkie termostaty wróciły do prawidłowego stanu i wskazują GRZEJ
Czas przywrócenia wszystkich po restarcie ok. 3 minuty . Kurna czyżby zrobione? :P
teraterm.zip
Jutro będzie Kac Vegas edition V2? czy wczoraj był max? :lol: Bo ta wersja zdecydowanie jest lepsza od wczorajszej testowej. :P
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Sun Dec 14, 2025 12:00 pm @vajera sprawdzone... przy trzeciej próbie dodałem logi od startu oraz dodałem w każdym wierszu czas zdarzenia jeśli będziesz chciał zobaczyć. Ogólnie po trzech próbach No no... :P 👍
Próba 1:
Wszystkie termostaty ustawione na GRZEJ
12.10 reset
12:11 w ciągu minut 4/5 termostatów pokazały się w Aplikacji z właściwą nastawą. Jedynie ZWT100 powrócił z właściwą ustawioną wcześniej temperaturą jednak nie uruchomił się tryb GRZEJ
12:14 Wszystkie termostaty włącznie z ZWT100 wskazują właściwą temperaturę i maja stan GRZEJ
Czas przywrócenia wszystkich po restarcie ok. 3,5minuty

Próba 2:
12:18 reset
12:18 w 10 sekund wszystkie termostaty powróciły z właściwie nastawioną temperaturą, nie wszystkie jeszcze mają właściwą temperaturę odczytywaną i stan GRZEJ/NIE GRZEJ
12:21 ZWT100 przełączył się na grzej (ZWT100 u mnie to taki rodzynek pracujący w tej mojej konfiguracji jako samodzielny termostat)
12:22 4 termostaty już są całkowicie ok. T2 czeka na temperaturę odczytywaną i ma stan NIE GRZEJ
12:23 T2 dalej brak temperatury odczytywanej i stan NIE GRZEJ
12:26 T2 dostał temperaturę odczytywaną i przełączył się na GRZEJ
Czas przywrócenia wszystkich po restarcie ok. 8 minut

Próba 3 + log (Ponieważ log jest spory dodałem w każdym wierszu na początku czas zdarzenia)
12:42 reset
12:43 prawidłowe 3/5 T1 T3 i T4 (ZWT198)
12:44 prawidłowe 4/5 T1 T2 T3 T4 (ZWT198) ZWT 100 pozostaje z właściwą temperaturą zadaną i odczytywana tylko jeszcze się nie przełączył w tryb GRZEJ
12:45 Wszystkie termostaty wróciły do prawidłowego stanu i wskazują GRZEJ
Czas przywrócenia wszystkich po restarcie ok. 3 minuty . Kurna czyżby zrobione? :P

teraterm.zip

Jutro będzie Kac Vegas edition V2? czy wczoraj był max? :lol: Bo ta wersja zdecydowanie jest lepsza od wczorajszej testowej. :P
:lol: Dzisiaj trzeźwa niedziela 😉

Zrobiłem to w wersji dwuetapowej - w pierwszej fazie bramka próbuje ustawić te 5°C i powtarza próby aż do momentu, gdy głowica odpowie tą samą nastawą (czyli tak, jak we wczorajszej wersji). Różnica polega na tym, że dzisiejsza wersja nadal nie przyjmuje informacji o nastawie z głowicy, tylko cały czas wysyła do niej wartość nastawy z termostatu Supla i dopiero, gdy głowica odpowie tą samą nastawą, bramka przechodzi do normalnej pracy.

Nie miałem jeszcze okazji osobiście przetestować działania tego rozwiązania, zastanawiam się, co będzie w sytuacji gdy termostat Supla zostanie wyłączony (OFF) a następnie zrestartujemy bramkę.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Sun Dec 14, 2025 12:56 pm Nie miałem jeszcze okazji osobiście przetestować działania tego rozwiązania, zastanawiam się, co będzie w sytuacji gdy termostat Supla zostanie wyłączony (OFF) a następnie zrestartujemy bramkę.
Ok. Zaraz to sprawdzę

EDIT:
2/4 ZWT 198 oraz rodzynka ZWT 100 przełączyłem w apce na OFF
po resecie te które były pozostawione jako grzej wróciły właściwie a te przełączone w apce na OFF wróciły jako OFF
Trzy sztuki które były na OFF po włączeniu w apce na ON przełączyły się na GRZEJ z nastawą temperatury taka jaka była wcześniej przed włączeniem OFF. Czyli wygląda na to że jest tak jak trzeba.
EDIT:
Powtórzyłem to jeszcze dla wszystkich termostatów żeby upewnić się że przekaźnik ustawiony jako przełącznik źródła ciepła dla wszystkich termostatów reaguje właściwie.
Wszystkie termostaty po resecie powróciły jako OFF
Pierwszy losowy ZWT198 włączyłem w apce na ON. Przełączył się w tryb grzej z temperaturą nastawioną zgodną z tą z przed właczeniem na OFF i uruchomił się przekaźnik.
Przełączyłem na ON wszystkie pozostałe i włączyły się na GRZEJ z właściwymi ustawionymi temperaturami. Jest Ok👍 :)
vajera

zzrr wrote: Sun Dec 14, 2025 12:58 pm
vajera wrote: Sun Dec 14, 2025 12:56 pm Nie miałem jeszcze okazji osobiście przetestować działania tego rozwiązania, zastanawiam się, co będzie w sytuacji gdy termostat Supla zostanie wyłączony (OFF) a następnie zrestartujemy bramkę.
Ok. Zaraz to sprawdzę

EDIT:
2/4 ZWT 198 oraz rodzynka ZWT 100 przełączyłem w apce na OFF
po resecie te które były pozostawione jako grzej wróciły właściwie a te przełączone w apce na OFF wróciły jako OFF
Trzy sztuki które były na OFF po włączeniu w apce na ON przełączyły się na GRZEJ z nastawą temperatury taka jaka była wcześniej przed włączeniem OFF. Czyli wygląda na to że jest tak jak trzeba.
No popatrz - to chyba póki co zostawię to, tak jak jest. W kodzie mam (póki zakomentowaną) wstępną obsługę czujnika otwarcia okna, więc może wrzucę ją do testowania.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Cześć @Vajera. Patrzyłeś na te głowicę?
zzrr

vajera wrote: Sun Dec 14, 2025 1:19 pm No popatrz - to chyba póki co zostawię to, tak jak jest. W kodzie mam (póki zakomentowaną) wstępną obsługę czujnika otwarcia okna, więc może wrzucę ją do testowania.
Wydaje mi się że działa ok. Trzeba chyba zostawić na razie tak jak jest i poobserwować. Miałem trochę obawy żeby jakiś termostat nie pozostał w jakimś ekstremalnym przypadku przestawiony na 5 stopni. Ale kilka prób restartu zakończyła się powodzeniem więc chyba tak jak mówisz... Nie ma sie co teraz doszukiwać skoro działa jak należy.
Mam to na razie "na warsztacie" więc jak by co chętnie pomogę chociaż jakimś testem jeśli będzie trzeba. Co do obsługi otwarcia okna to już się nie udzielę ponieważ nie posiadam czujnika. No chyba że to można jakoś zasymulować wirtualnym czy coś.
vajera

lukasz06 wrote: Sun Dec 14, 2025 1:25 pm Cześć @Vajera. Patrzyłeś na te głowicę?
Cześć, ostatnie dni spędzałem w podróży, paczka z głowicą leży jeszcze w bagażniku.

Chcę jeszcze domknąć ten czujnik otwarcia, żebym mógł zrobić upgrade do najnowszej wersji SuplaDevice i wtedy się nią zajmę.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ok 👍
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Dec 14, 2025 1:19 pm
No popatrz - to chyba póki co zostawię to, tak jak jest. W kodzie mam (póki zakomentowaną) wstępną obsługę czujnika otwarcia okna, więc może wrzucę ją do testowania.
A tak w skrócie co się zmieni z tymi czujnikami ?
Czy dla zwykłego użytkownika zigbee to będzie niezauważalne 😁 ?
zzrr

LukiSpajder wrote: Sun Dec 14, 2025 3:23 pm
A tak w skrócie co się zmieni z tymi czujnikami ?
Czy dla zwykłego użytkownika zigbee to będzie niezauważalne 😁 ?
Może się zmienić ale nie musi. Czujnik otwarcia okna można podpiąć w cloud pod termostat i w momencie otwarcia okna termostat zatrzymuje grzanie bez względu na ustawioną temperaturę. Sam nie testowałem. Ale to słuszne rozwiązanie w systemach kontrolujących ogrzewanie pomieszczeń.

Return to “Bramka ZigBee”