GUI Generic

[email protected]

Nie próbowałem jeszcze ani starszego softu ani pojedyńczo tych DSów. Bo chodzi o 2 DS'y. Jeden na wemosie drugi na basicu. Dodam że pracują na rożnych routerach. A na tych samych routerach pracuja jeszcze 2 inne basici tez z 4x DS tyle ze na innych softach i tam zadnych problemow nie ma.
Chyba musze faktycznie wrocic do starszej wersji.
Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie mam pretensji tylko po prostu pytam czy ktoś coś takiego zauważyl u siebie i jakoś rozwiązał czy tylko pozostaje downgrade. ;)
Albert

Może to oczywiste, ale masz w tych dsach rezystor podciągający? 4,7k? i Na jakich pinach je masz?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Fri Feb 05, 2021 9:37 am Nie próbowałem jeszcze ani starszego softu ani pojedyńczo tych DSów. Bo chodzi o 2 DS'y. Jeden na wemosie drugi na basicu. Dodam że pracują na rożnych routerach. A na tych samych routerach pracuja jeszcze 2 inne basici tez z 4x DS tyle ze na innych softach i tam zadnych problemow nie ma.
Chyba musze faktycznie wrocic do starszej wersji.
Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie mam pretensji tylko po prostu pytam czy ktoś coś takiego zauważyl u siebie i jakoś rozwiązał czy tylko pozostaje downgrade. ;)
W obsłudze czujników DS raczej się nic ostantio nie zmieniało. Prędzej bym tu widział jakiś problem z samymi czujnikami, ale dwa różne DSy na raz, to dziwny zbieg okoliczoności.
Ja bym wrócić z softem do poprzedniej wersji i zobaczył, czy problem zniknie. Jeśli zostanie, to znaczy że to raczej nie wina softu i sprawdzałbym DSy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Pawele

No ja również na 2 wemosach zauważyłem zanikanie. Połączenie raczej dobre miałem, gdyż do tej pory działał wemos z innym softem (nawet w jednym przypadku mam gotową płytkę z gotowego kiedyś projektu). Podmieniłem jedynie wemos'y i z Ds18B20 były problemy.
krycha88
Been thanked: 5 times

A sprawdźcie w aplikacji jaki macie czas połączenia i pracy urządzenia.
https://gui-generic-builder.supla.io/
[email protected]

krycha88 wrote: Fri Feb 05, 2021 12:36 pm A sprawdźcie w aplikacji jaki macie czas połączenia i pracy urządzenia.
Czas pracy i połaczenia na wemosie mam taki sam (na teraz jest to 1h i2min). Patrzac na wykres jest to czas od końca poprawnego rysowania wykresu od ost przerwy czyli godzine temu przestało rysować wykres a zaczeło dokladnie w połowie tego czasu pracy czyli 30min temu. Czyli w 1h czasu pracy mam 30min zarejestrowane a 30 min nie. Przerwy nie sa równomierne. Czasem krótsze czasem dluższe. Inne esp działajace na tym samym routerze maja czas połczenia i pracy 3 dni z hakiem ( czyli od ost. zaniku prądu).
Na basIcu mam czas pracy 3 dni a czas polaczenia tylko 21h.

Starszą wersje wgram wieczorem po pracy i dam znać co i jak.

Rezystory mam 3.3k. Kable do czujników średnio około 2m.

Na basicu DS są na RX a DHT22 na TX (lub na odwrót) a na wemosie mam tylko DS i są na TX.
Ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ponieważ ost. 2 miesiące działało wszystko bez problemów.
Na temat jakości DS się niestety nie wypowiem, wcześniej mało miałem styczności z elektroniką. Zakupione w pobliskim sklepie z elektroniką.
Last edited by [email protected] on Fri Feb 05, 2021 3:15 pm, edited 1 time in total.
krycha88
Been thanked: 5 times

Przed wgraniem starego spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Z jakiegoś powodu ESP się rozłącza i nie może nawiązać połączenia po kilku próbach połączenia się restartuje dlatego tak wygląda wykres.
https://gui-generic-builder.supla.io/
[email protected]

krycha88 wrote: Fri Feb 05, 2021 3:11 pm Przed wgraniem starego spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Z jakiegoś powodu ESP się rozłącza i nie może nawiązać połączenia po kilku próbach połączenia się restartuje dlatego tak wygląda wykres.
A pozostałe 3 wykresy są ok..
artur_n

A ten tu czego? Bana mu!

Return to “GUI Generic”