ZAMEL THW-01 - Testy

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Ja natomiast potwierdzam, że update działa także sprawnie przy włączonym tylko protokole MQTT.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gang wrote: Tue Oct 18, 2022 3:21 pm 3. Klika aby przejść w tryb konfiguracji
4. Wyskakuje komunikat... I tak czytam i tak nie ma żadnego info czy kasować urządzenie z clouda czy nie kasować. Więc nie kasuje i nie włączam rejestracji nowych urządzeń. W komunikacie jest też info że w razie W moduł wróci do ustawień domyślnych.
To jest tylko wprowadzenie urządzenia do trybu konfiguracyjnego. Nic tam nie wraca do ustawień domyślnych.
Idea jest taka, że jest to zdalna możliwość wprowadzenia urządzenia w tryb konfiguracyjny, więc możesz to kliknąć będąc w Meksyku. Normalnie aby wyprowadzić urządzenie z trybu konfiguracyjnego, to trzeba kliknąć mu fizycznie przycisk, lub wejść na 192.168.4.1 i dać "save & restart". Będąc w Meksyku obie rzeczy mogą być problematyczne ;), więc przy wejściu do cfg w ten sposób jest timeout na urządzeniu, który czeka aż ktoś wejdzie na jego 192.168.4.1. Jeśli tego nie zrobisz to po ~5 min urządzenie samo się resetuje i bez zmiany żadnych ustawień, wystartuje w normalnym trybie.
To oznacza:
Jeśli nie uda Ci się połączyć z tym punktem dostępowym przez kilka minut, urządzenie zrestartuje się i połączy używając ostatnich ustawień.
Gang wrote: Tue Oct 18, 2022 3:21 pm 5. Przełączam się na wifi od THW, wchodzę na 192. Wyłączam LED.
6.! Moduł się nie łączy, ale LED się nie świeci.
7. Restart zasilania nie pomaga
8. Skasowanie thw i wlaczenie rejestracji nie pomaga.
9. Moduł chyba wraca do poprzednich ustawień bo LED znowu się świeci ale modułu nie widać w cloud.

Potem skasowanie, wejście w config poprzez przycisk na thw i oczywiście zabanglało.

W moim przypadku problemem było źle hasło do Wi-Fi...
Mój telefon w miejscu na hasło wpisał hasło do zabezpieczenia modułów z GG. ;)
Chciałbym się upewnić co tu zrobiłeś:
W trybie cfg wyłączyłeś całkowicie LED i przypadkiem wprowadziłeś nowe nieprawidłowe hasło do Wi-Fi, tak?
Jeśli tak, to reset zasilania nic nie zmieni, jakiekolwiek akcje po stronei clouda też nie mają wpływu na urządzenie.
Moduł sam nie wróci do ustawień fabrycznych i diody mu się nie zapalą. Aby przywrócić ustawienia fabryczne, to trzeba przytrzymać przycisk "config" aż wejdzie w tryb konfiguracyjny, a potem puścić przycisk i ponownie go przytrzymać.
Tutaj faktycznie jest chyba problem, bo "always off" na LED nie powinno wyłączać migania w trybie cfg, a to robi, stąd wciskając przycisk config można wprowadzić go to trybu cfg i nie wiedząć o tym, przytrzymać przycisk jeszcze raz i przywrócić ustawienia fabryczne.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

lesny8 wrote: Tue Oct 18, 2022 6:58 pm Ja zauważyłem, że przy próbie aktualizacji, jak przestawiłem 'Firmware update' na 'Yes' i dałem 'Save' a potem 'Save & Restart' to THW nie podłączał się do sieci. Hasło jest pod gwiazdkami więc nie wiadomo co tam zostało zapisane. Próbowałem kilka razy, wpisywałem hasło ponownie i robiłem 'Save' a potem albo wciskałem 'Config' albo 'Save & Restart'.
Od strony MikroTika miałem info 'received deauth: 4-way hanshake timeout (15)'
Za którymś razem po wpisaniu ponownie hasła, dałem od razu 'Save & Restart' i się podłączył do Wi-Fi. Aktualizacji jednak nie zrobił, bo wystąpił inny problem.

Z formularzami w innych modułach nigdy nie miałem problemu, być może to problem przeglądarek na telefonach, że same podstawiają sobie hasła w pola input :roll:
Ogólnie jeśli hasło było podane wcześniej, to na formularzu urządzenia powinno być zostawiane puste pole. Urządzenie to traktuje jako "brak zmiany hasła".
Jeśli jakiekolwiek gwiazdki się tam pojawiły, to było to coś wprowadzonego przez przeglądarkę.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Wed Oct 19, 2022 9:33 am Ogólnie jeśli hasło było podane wcześniej, to na formularzu urządzenia powinno być zostawiane puste pole. Urządzenie to traktuje jako "brak zmiany hasła".
Jeśli jakiekolwiek gwiazdki się tam pojawiły, to było to coś wprowadzonego przez przeglądarkę.
Też tak myślałem, a na kompie już nie sprawdziłem, bo THW już się połączył z Wi-Fi ;)

P.S. THW-01 z nowym softem nie zawiesza się i działa mi już nieprzerwanie ponad 15h
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
klew

lesny8 wrote: Wed Oct 19, 2022 9:57 am P.S. THW-01 z nowym softem nie zawiesza się i działa mi już nieprzerwanie ponad 15h
Dzięki za info :). Oby pracował jak najdłużej :)
Goral64

A OK, to dodaję mu z powrotem protokół Supla i testuję ;)

Image
Gang

@klew
Przez clouda włączyłem tryb konfiguracji.
Moduł zaczął rozgłaszać wifi.
Polaczylem się i wszedłem na 192....
Tam ustawiłem źle hasło i wyłączyłem leda.
Moduł nie połączył się z cloudem,
Po jakimś czasie LED zaczął się świecić ale moduł dlsej się z niczym nie polaczyl.
No i wtedy zacząłem kombinować ;p
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Goral64

Potwierdzam, że już chyba się nie wiesza na lokalsie, 4 godziny już nadaje bez przerwy ;)

Image
feszter

Takie pytanko do producenta. Czy jest planowana wersja z wyświetlaczem?
Pietras81

Ja też sobie dziś zrobiłem aktualizację softu. I jedna zecz nie daje mi spokoju, dlaczego strona konfiguracyjna jest po Angielsku a nie PL ?
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “ZAMEL THW-01”