ESP8266 Primary GUI - Termostat

Herrero

Zastanawiam się, czy da się jakoś zaprzac do tego harmonogram, tak jak jest to w sterownikach CO. Tryb dzień, noc, dzień tygodnia itp.?
krycha88
Been thanked: 5 times

Herrero wrote: Wed Sep 25, 2019 6:41 pm Zastanawiam się, czy da się jakoś zaprzac do tego harmonogram, tak jak jest to w sterownikach CO. Tryb dzień, noc, dzień tygodnia itp.?
stwórz sobie harmonogram w cludzie i steruj przełącznikiem co jest na kanale zerowym (teraz zobaczyłem, że w cloudzie kanały są liczone od zera - opis do poprawy :D )
https://gui-generic-builder.supla.io/
Herrero

Hmm, teraz mam coś takiego zrobionego na Nodemcu i Blynku. Myślę jak zrobić aby były dwie temperatury na dzień i noc. I się zmieniały zgodnie z harmonogramem.
krycha88

Herrero wrote: Wed Sep 25, 2019 6:51 pm Hmm, teraz mam coś takiego zrobionego na Nodemcu i Blynku. Myślę jak zrobić aby były dwie temperatury na dzień i noc. I się zmieniały zgodnie z harmonogramem.
Takiej możliwości to nie ma, ale dobry pomysł do następnej wersji :) Ale sterowanie by się odbywało za pomocą 2 temperatur powiedzmy dzień/noc plus harmonogram z clouda.
Patryk

@krycha88 - Dzięki, że jednak nie "opuściłeś" nas.
Brakuje tu bardzo takich "GOŚCI" jak Ty. ( umiejących programować ).

A teraz do rzeczy.
Chodzi o LED config.
W trybie "Automat" cały czas się świeci  ( ON ),
natomiast w trybie "Manual" jest zgaszona ( OFF ).
Czy to jest celowe, czy  jest to jakiś "bug" w sofcie.
krycha88

Patryk wrote: Wed Sep 25, 2019 9:39 pm A teraz do rzeczy.
Chodzi o LED config.
W trybie "Automat" cały czas się świeci  ( ON ),
natomiast w trybie "Manual" jest zgaszona ( OFF ).
Czy to jest celowe, czy  jest to jakiś "bug" w sofcie.
A jesteś tego pewny? Bo powinno działać odwrotnie jak piszesz. Jeżeli termostat AUTO-wyłączony to ma się palić dioda.
andrzejano

Czy jest możliwość korzystania z zewnętrznych czujników temperatury , z innych modułów w sieci?
Herrero

Wprost nie, musiałbyś wrzucać je do jakiejś bazy i odczytywać. Ewentualnie skrypty fracza, ale wtedy wygrywasz primary GUI 2 😀
Patryk

Wracając do LED CONFIG.
Rozumiem to jest celowe działanie.

U mnie dioda LED zapala się w trybie AUTO.
To dla tego, że ja testuje na module podobnym do Wemosa d1 mini.
Sonoff-y mają odwróconą logikę LEG, dlatego na sonoff-ach, będzie działała tak jak piszesz.
W trybie AUTO, będzie wyłączona.
Patryk

Osobiście  ( ale jest to tylko moje prywatne zdanie ), zrezygnował bym z tej funkcji, gdyż może to być mylące.
Ponieważ, pewna część osób "lubi" jak LED się świeci, gdy jest połączony moduł do wifi, część zaś woli jak jest wtedy zgaszona.
Dlatego bym sugerował  ( choć mogę się mylić), żeby jak już zastosować dodatkową LED, z możliwością wyboru gpio.

Edit:
A jak ktoś wybierze gpio na którym znajduje się LED CONFIG, to wtedy będzie działać jak do tej pory.
Czyli LED CONFIG, będzie jednocześnie informowała, czy moduł jest w trybie AUTO, czy MANUAL.

Return to “Projekty użytkowników”