Dzieki za dołączenie do problemu. Mam na boku napisany cały program do całości brakuje tylko wysyłania powiadomień.
Co do propozycji wydaje mi się że ja to już próbowałem. Chodzi o to? wifi.enableSSL(false);
Supla Pushover x4 cd
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tu musi się wypowiedzieć @klew lub któryś z kolegów programistów. Ja w tym temacie nie jestem autorytetem 
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Nie trzeba być. Czasami różne propozycje padają. I wiele okazuje się bardzo przydatnych. A co do Ciebie Robert jeśli mogę tak napisać to przeczytałem wiele Twoich postów bardzo przydatnych, o ile to nie za małe słowo. Ja tu na forum więcej czytam niż piszę ale "troszku" poczytałem. A klew jakoś zniknął ale wierzę że coś podpowie. Bo ja tu całe forum w tym temacie przez kilka dni najpierw wertowałem co z tym fantem zrobić. I było że coś to pushover nie chce współpracować "grzecznie".
-
Zibi
Spróbuj zamiast esp8266 zastosować Esp32. Myślę że jednak jak Robert napisał brakuje Ramu. Supla ma coraz większe zasoby ja z podobnym tematem walczyłem tylko zamiast push stosuje telegram. Dwa szyfrowane połączenia i esp8266 był problem.
Dopiero po zastosowaniu Esp32 wszystko zaczęło działać.
U mnie ewidentnie był problem z RAM. Rozumiem że bez Supli robiłeś test i sam push wysyła?
Dopiero po zastosowaniu Esp32 wszystko zaczęło działać.
U mnie ewidentnie był problem z RAM. Rozumiem że bez Supli robiłeś test i sam push wysyła?
Tak. dokładnie. Bez Supli działa. A ESP32 akurat nie posiadam. Tylko trochę nie rozumiem tego że W GUI-Generic jakoś kod jak się wygeneruje to działa z pushover. Więc jakoś tej pamięci wystarcza ???
Trochę mi to nie daje spokoju bo do całości tego co robię brakuje mi tylko właśnie powiadomień z możliwością wyboru sygnału dźwiękowego.
A z Generica też nie skorzystam bo mam dodaną w kodzie obsługę odbiornika radiowego.
A z Generica też nie skorzystam bo mam dodaną w kodzie obsługę odbiornika radiowego.
...tak dodam że idąc za propozycją kolegów ESP32 to niewątpliwie dobry kierunek, dzięki. Tylko do drobnego projektu, szkoda taką maszynkę "fest" dawać. Zależy mi jeśli to przeczyta @klew, @krycha88 czy inna mądra głowa żeby coś podpowiedzieć i wycisnąć z ESP8266 co się jeszcze da. Była na forum krótka wzmianka o próbach zmniejszenia rozmiaru ramek używanych przez SSL w SUPLA, wyłączenia SSL itp. Dlatego jeśli jest jakiś chociaż doraźny sposób... ???
-
Zibi
Tak się tylko mówi potem jak zaczniesz więcej działać to sam się przekonasz że Esp8266 to za mało wiem po sobie.zzrr wrote: Tue Apr 18, 2023 8:00 am ...tak dodam że idąc za propozycją kolegów ESP32 to niewątpliwie dobry kierunek, dzięki. Tylko do drobnego projektu, szkoda taką maszynkę "fest" dawać. Zależy mi jeśli to przeczyta @klew, @krycha88 czy inna mądra głowa żeby coś podpowiedzieć i wycisnąć z ESP8266 co się jeszcze da. Była na forum krótka wzmianka o próbach zmniejszenia rozmiaru ramek używanych przez SSL w SUPLA, wyłączenia SSL itp. Dlatego jeśli jest jakiś chociaż doraźny sposób... ???
12,86 zł 19%OFF | LOLIN32 Wifi rozbudowanie o funkcję bluetooth pokładzie anteny ESP32 ESP-32 REV1 CH340 CH340G MicroPython Micro USB bateria litowa interfejs
https://a.aliexpress.com/_EHEHZJ5
Esp32 kosztuje tyle samo co 8266 np wemos
Masz do dyspozycji więcej pinów, pamięci RAM i innych grom możliwośći.
Ja też tak myślałem na początku, ale projekty się rozbudowaly okazało się, że esp8266 to za mało i już prawie wszystkie moduły mam wymienione na ESP32 bo zaczęło brakować pewnych rzeczy.
Np w Esp32 masz protokół ESP NOW i to jest mega fajna sprawa w połączeniu z Supla ten protokół daje ci takie możliwości konfiguracji i łączności, przesyłania danych między układami, ze szybko zmienisz zdanie.
Ja zdecydowanie wolałem skupić się na esp32 bo 8266 już zrobił się nie wystarczający z czasem też dojdziesz do tego wniosku
Zibi powiem Ci że nawet nie musisz mnie namawiać. Już wczoraj się zainteresowałem min. Twoją propozycją. Nie mam wątpliwości że ESP32 będą w mojej szufladzie
@Zibi a podpowiedz mi jeszcze tak na szybko jeśli możesz... Nie za bardzo mam czas na tym etapie się doktoryzować co do różnic w wersjach itp. Czy ten Lolin co mi link podesłałeś to działasz na nim i wystarcza czy może lepiej dopłacić parę złotych i wziąć jakąś wersję inną? Widziałem jakieś V4, czy 38pin. W prędkości i parametry nie patrzyłem, bo tyle różnych wersji jest że ledwo ogarniałem po tytułach ogłoszeń który jest który.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
W zasadzie mogłem wcześniej w kod zerknąć, bo jest wyjątkowo krótki jak na standardy forumowiczów ;P
Na pewno jeden problem, który widać, to próba samodzielnego ustawiania WiFi, gdy to połączenie jest już nawiązane.
Ogólnie SuplaDevice zarządza połączeniem WiFi, więc nie musisz tego samemu robić.
Wyrzuć te linijki z kodu
Code: Select all
WiFi.begin(".......................", "........................");
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED)
{
delay(1000);
Serial.println("Connecting to WiFi...");
}
Serial.println("Connected to WiFi");
Jeśli nie, to zbierz też logi. Daj znać, czy ten komunikat "---- Zamknięto port szeregowy COM4 ----" pojawia się sam w momencie, gdy pushover ma być wysłane, czy też Ty coś robisz, że to się zamyka (np. odłączasz urządzenie/zasilanie).
Najlepsze suple dla Twojego domu