GUI Generic

klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

Fryga wrote: Tue Oct 13, 2020 6:19 pm Mam pewne problemy z Generic.

Hw: NodeMCU v3
1. czasami występują opóźnienia - otóż przełączenie wirtualnego przełącznika zasilania nie przełącza go od razu, czasami czekam kilka sekund a czasami w jego wolnym czasie odpali przełącznik. Są dni gdzie działa pioruńsko szybko.
Nie wiem od czego zależy tak rozbieżny czas reakcji na żadanie przestawienia przycisku w aplikacji (IOS/Android - bez różnicy).

Opóźnienie jest realne - tnz nie jest to tylko widzi mi się aplikacji tylko na wyjściu przekaźniki z wyjść D0/D1 oraz D5, D6 - to wyjścia które nie podciągam ani do GND ani do VCC, wchodzą na przekaźniki sterowane niskim.
Z reguły pod pojęciem "przekaźnik wirtualny" mamy na myśli coś co udaje przekaźnik i nie ma wpływu na żadne GPIO. Zmienia się tylko stan pamięci w aplikacji, więc może masz na myśli zwykłe przekaźniki ustawione na różnych GPIO?
Tego typu opóźnienia sugerują problem z połączeniem z modułem. Najlepiej miej podłączony układ pod komputer i monitoruj Serial. Każda zmiana stanu przekaźnika z aplikacji, powinna natychmiast powodować otrzymanie wiadomości przez układ i pojawią się logi na Serialu. W czasie, gdy występują opóźnienia, pewnie tych wiadomości nie zobaczysz od razu na Serialu.
Sprawdź zasięg wifi. Niektóre moduły bardzo słabo sobie radzą ze słabym sygnałem wifi.
Fryga wrote: Tue Oct 13, 2020 6:19 pm 2. czujniki zamknięcia bram: podpięte pod pullup 5k1 każdy, zwierane do masy - wejścia GPIO15-D8, GPIO13-D7, GPIO2-D4 - podpięte na żywo działają do czasu restartu a wtedy zaczynają się cyrki, albo w ogólne nie łączy się WIFI, a wstaje po odpięciu tych czujników z pullup-ami.

Coś źle podłączyłem? Problem 1 wpływa mi na operacyjne działanie konstrukcji. Dodam że podpięty jest do WIFI z Playa, to samo było jak zapiąłem do sieci wewnętrznej - w pierwszym przypadku pojedynczy NAT a w drugim podwójny NAT.

Polecam lekturę tabelki: https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
Np. GPIO15 - Boot fails if pulled HIGH
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukaszH

Espablo wrote: Sun Oct 11, 2020 7:43 pm Sprawdź tą wersję https://github.com/Espablo/GUI-Generic/tree/develop
W pliku GUI-Generic_Config.h zaznaczasz co ma być dodane do kompilacji.
Jest tam całkiem przebudowana opcja ustawień przyciskami. Zmienione jest także sterowanie przyciskami do rolet. Dodana jest opcja pobierania czasu załączania przekaźnika z cloud dla takich opcji jak np. domofon.
Udało mi się skompilować (dopiero po ponownej instalacji arduino + bibliotek) a w Config.h wybrałem wszystko oprócz czujników ale niestety nie bardzo wiem jak ustawić rolety w funkcji

Code: Select all

void addRolleShutterMomentary
na stronce konfiguracji mam tylko to
GUI.JPG
Prośba o pomoc, ewentualnie o poprawnie skompilowany bin :). Ewentualnie faktycznie jeszcze jest coś do poprawy w kodzie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Espablo

addRolleShutterMomentary działa tylko gdy masz przyciski ustawione na ZMIANA Stanu, czyli roleta jedzie tylko gdy wciskasz i trzymasz przycisk na ścianie. Jak puscisz to roleta stanie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
LukaszH

Espablo wrote: Tue Oct 13, 2020 10:40 pm addRolleShutterMomentary działa tylko gdy masz przyciski ustawione na ZMIANA Stanu, czyli roleta jedzie tylko gdy wciskasz i trzymasz przycisk na ścianie. Jak puscisz to roleta stanie.
To właśnie potrzebuje ale nie wiem jak to ustawić ? Niestety może jak sam skompilowałem coś źle zrobiłem a te „Momentary” widziałem tylko w kodzie:) na chwile obecna tak mi sie skompilował soft (z wersji develop) że w GUI nie widzę żadnych ustawień czy to dla przycisków czy rolet na głównej stronie konfiguracji. Jedynie co jak ustawiłem „1” przy roletach to działają fizycznie „step by step”. Mam wątpliwości czy wszystko mam dobrze ustawione w bibliotekach i ustawieniach płytek, dlatego mam prośbę o „bin” to może mi zadziała ? :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wydawało mi się, że bin był na GitHubie Espablo ale faktycznie nie ma :(
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Espablo

@LukaszH skompiluj sobie button i relay. Potem wchodzisz w ustawienia przycisków ustawiasz na 2szt. Zapisujesz. Pojawią się 2 przyciski ustawiasz GPIO i Zapisujesz. Klikasz na 1 Przycisk i ustawiasz reakcje na zmianę stanu i Zapisujesz. Robisz tak dla drugiego przyciski. Teraz wchodzisz na przekaźniki i ustawiasz 2 szt. Zapisujesz. Teraz ustawiasz dla nich GPIO. Wchodzisz na główna stronę i ustawiasz roletę na 1 szt. W tym momencie masz zapisane 2 przekaźniki więc dostępna będzie tylko jedna roleta. Wpisujesz resztę danych WiFi i supla. Zapisujesz, moduł po zapisie powinien sam się zresetować i zalogować do supla cloud. Od teraz przyciski działają tak jak chciałeś czyl wciskasz roleta jedzie puszczasz roleta stoi.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
MadOnion78

"- przycisk CFG można także przypisać do GPIO zajętego już przez krańcówkę lub przycisk"

Ustawiłem przycisk pod GPIO0, następnie CFG już nie ma do wyboru tego GPIO - robię coś źle, czy źle rozumiem?
Czy tu istotna jest kolejność przypisania GPIO?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

MadOnion78 wrote: Wed Oct 14, 2020 7:07 am "- przycisk CFG można także przypisać do GPIO zajętego już przez krańcówkę lub przycisk"

Ustawiłem przycisk pod GPIO0, następnie CFG już nie ma do wyboru tego GPIO - robię coś źle, czy źle rozumiem?
Czy tu istotna jest kolejność przypisania GPIO?
Mam dokładnie taką samą sytuację.
Espablo

W develop nie da się na razie cfg przypisać do zajętego gpio
Espablo

Robert Błaszczak wrote: Wed Oct 14, 2020 5:35 am Wydawało mi się, że bin był na GitHubie Espablo ale faktycznie nie ma :(
Cały czas są tutaj https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... UI_Generic

Return to “GUI Generic”