Piec elektryczny 400V 12kW podpięcie przekaźnika
-
dobo
Dokładnie to miałem na myśli. Ale zadanie było dla zainteresowanego 
-
Lukas2022
Sterowników kospel jest wiele rodzaj Jeżeli to jest ten sterownik, który wysłałem na zdjęciu to dziękuję za informację Pozdrawiamand111 wrote: Mon Oct 24, 2022 11:07 amNa pewno to KOSPEL. Wizualnie wygląda na EKCO.TLukas2022 wrote: Mon Oct 24, 2022 7:35 am Piec posiada taki sterownik. Jeżeli ten sterownik posiada pin, który po zwarciu zezwala na pracę pieca to pięknie. Jeżeli ktoś zna ten sterownik proszę o pomoc.
Link do instrukcji w PDF: https://kospel.pl/img/cms/do-pobrania/K ... f-1210.pdf
Sterowanie kotłem "z zewnątrz" może być realizowane na 2 sposoby:
1. Wykorzystując zaciski RP - dedykowane do podłączenia regulatora pokojowego (styk bezpotencjałowy). Wtedy możesz sterować pracą grzałek w zależności np od temperatury. Jeśli kocioł jest w trybie grzania, to pompa obiegowa powinna pracować cały czas. Rozłączenie styku, to rozłączenie grzałek.
2. Wykorzystując zaciski NA (podłączenie urządzenia nadrzędnego).Tutaj sterowanie również poprzez styk bezpotencjałowy. Rozłączenie styku, to wyłączenie grzałek i zatrzymanie pompy obiegowej.
Upewnij się, że twój kocioł elektryczny jest zgodny z urządzeniem opisanym w instrukcji.
Kospel.png
-
dobo
Normalnie coś mnie trafi. Na kotle jest naklejka i masz tam napisane co to za model i kiedy został wyprodukowany. Trochę własnej inicjatywy by się przydało.