Pytanie troszkę z innej dziedziny ale powiązane z tematem.
Chciałbym podłączyć przekaźnik do sterownika pieca. Jeżeli podłączę przełącznik w zasilanie 230V sterownika pieca będę mógł włączyć / wyłączyć piec ?
Piec elektryczny 400V 12kW podpięcie przekaźnika
-
Lukas2022
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Lukas2022 on Thu Oct 20, 2022 7:17 pm, edited 1 time in total.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Najpierw należało by się upewnić jak są podłączone grzałki , bo jest wielce prawdopodobne że jeśli są trzy grzałki to są one podłączone w tzw. trójkąt czyli grzałki są zasilane międzyfazowo. Wówczas te twoje 0 czy masa a poprawnie przewód neutralny nie jest używany , tak np ja mam w swoim bojlerze. Jeśli tak to do sterowania powinieneś użyć przekaźnika chodź w tym przypadku to już stycznik z trzema stykami który wytrzyma te 12kW + odpowiedni zapas mocy , aby styki się nie wypaliły zbyt szybko - ja bym dał 18kW.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Lukas2022
Możliwe, że błędnie myślę o wpinaniu się przekaźnikiem w wysokie napięcie, może wystarczy wpiąć się w komputer ewentualnie. Chciałbym mieć możliwość włączenia i wyłączenia pieca przez czujnik DS18B20 oraz przekaźnikiem w aplikacji. Mile widziane rozwiązanie gdzie się wpiąć,
Załączam zdjęcia pieca.
Załączam zdjęcia pieca.
Last edited by Lukas2022 on Thu Oct 20, 2022 7:28 pm, edited 1 time in total.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Mam bardzo podobny piec do tego tyle że w moim jest więcej elektroniki, ty chyba też kiedyś była
Szczerze mówiąc nie wiem jak jest tu ogarnięty ten zespól grzejny nie było mi potrzebne wiedzieć. Ten biały element z pierwszego zdjęcia to jest tylko zabezpieczenie termiczne , u mnie grzałki sa sterowne z tej elektroniki która u ciebie została , a ona jest sterowana ze sterownika którego tu brakuje.
edit: tak na szybko , znalazłem schemat tego zespołu tam jest 6 grzałek
Szczerze mówiąc nie wiem jak jest tu ogarnięty ten zespól grzejny nie było mi potrzebne wiedzieć. Ten biały element z pierwszego zdjęcia to jest tylko zabezpieczenie termiczne , u mnie grzałki sa sterowne z tej elektroniki która u ciebie została , a ona jest sterowana ze sterownika którego tu brakuje.
edit: tak na szybko , znalazłem schemat tego zespołu tam jest 6 grzałek
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
Lukas2022
To nie jest mój piec. Jeżeli ten komputer steruje piecem to mogę się wpiąć beznapięciowym przekaźnikiem w zasilanie komputera i tym samym sterować włącz / wyłącz piec. Zgadza się? Jeżeli masz schemat daj screena gdzie jest zasilany komputer zapewne 230V
Zaznaczyłem na zdjęciu gdzie chciałbym się podpiąć. Jak myślisz?
Zaznaczyłem na zdjęciu gdzie chciałbym się podpiąć. Jak myślisz?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
@ Lukas2022, bez obrazy, ale jeśli to nie jest Twój piec, to czytając Twoje posty na forum zdecydowanie odradzam Ci jakiekolwiek modyfikacje przy tym kotle.
Na razie to czytaj forum i ucz się. Na wiele pytań zadanych ostatnio przez Ciebie od dawna są na forum odpowiedzi. Wykorzystaj także potencjał wyszukiwarek i potężnej bazy wiedzy na mnóstwie stron www z opisami wszelkiej maści elektroniki. Jak już będziesz miał ogarnięte podstawy elektroniki to wtedy zabierz się za modyfikacje innych urządzeń (najlepiej zaczynając od swoich). Tak więc przy piecu zacznij grzebać przed przyszłym sezonem
.
Na razie to czytaj forum i ucz się. Na wiele pytań zadanych ostatnio przez Ciebie od dawna są na forum odpowiedzi. Wykorzystaj także potencjał wyszukiwarek i potężnej bazy wiedzy na mnóstwie stron www z opisami wszelkiej maści elektroniki. Jak już będziesz miał ogarnięte podstawy elektroniki to wtedy zabierz się za modyfikacje innych urządzeń (najlepiej zaczynając od swoich). Tak więc przy piecu zacznij grzebać przed przyszłym sezonem
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Lukas2022
Piszesz bez obrazy a później obrażasz jaki to ma sens. Jeżeli masz odpowiedź na poruszany temat to napisz, bo samo nabijanie postów po to, żeby zaistnieć naprawdę nie ma sensu - bez obrazy. Jeżeli masz coś do przekazania to tylko być pomocny w temacie. Najciekawsze w większości podobnych wypowiedzi jak Twoja jest niewiedza, kto jest po drugiej stronie.
Ps.
Twój wpis nic nie wniósł do tematu ale zauważyłem, że takich wpisów masz więcej. Mam nadzieję, że nie robię Tobie konkurencji, nawet o tym nie pomyślałem.
Ps.
Twój wpis nic nie wniósł do tematu ale zauważyłem, że takich wpisów masz więcej. Mam nadzieję, że nie robię Tobie konkurencji, nawet o tym nie pomyślałem.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Myślę, że Robert napisał swoją opinię w trosce o Twoje bezpieczeństwo oraz o bezpieczeństwo użytkownika tego pieca.
Mówimy tutaj o wysokim napięciu i dużej mocy oraz o urządzeniu krytycznym. Takie instalacje powinien wykonać ktoś kto nie ma wątpliwości jak to zrobić i ma do tego odpowiednie uprawnienia.
Zapewne nikt nikogo nie chce i nie chciał tutaj obrażać.
Mówimy tutaj o wysokim napięciu i dużej mocy oraz o urządzeniu krytycznym. Takie instalacje powinien wykonać ktoś kto nie ma wątpliwości jak to zrobić i ma do tego odpowiednie uprawnienia.
Zapewne nikt nikogo nie chce i nie chciał tutaj obrażać.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Lukas2022
Przypomnę, że chciałem uzyskać odpowiedź, czy wpięcie do komputera od strony zasilania włączy / wyłączy piec. Zasilanie komputera w tym miejscu jest 230V. Dodam, że wszystkie prace są przeprowadzane bez napięcia (Wtyczka z gniazda i bezpieczniki)
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Niektórych urządzeń nie powinno się od tak wyłączać. Nie wiem czy tak jest i w przypadku tego pieca. Najlepiej jeśli napiszesz bezpośrednio do producenta czy odcięcie zasilania we wskazanym miejscu jest możliwe, czy nie będzie to miało negatywnego skutku na żywotność i bezpieczeństwo urządzenia/użytkownika i czy osiągniesz oczekiwany efekt.
[email protected]
[email protected]
SUPLA.... Nareszcie w domu.