0xFF wrote:Nie masz czasu, nie znasz się? - wybierz prostą drogę - skorzystaj z chmury.
Chcesz zrozumieć jak to działa, chcesz pomóc w rozwoju projektu? - zainstaluj własny serwer. Przełączaj się kiedy chcesz miedzy chmurą, a własnym serwerem i porównaj co jest lepsze dla Ciebie.
Nie ma prostego tutoriala? Super, napisz go dla potomnych.
Myślałem, że skoro jest oprogramowanie klienckie na RPi to będzie też na własną chmurę. Jest wiele sterowników i ro naprawdę bardzo ciekawych które są przeznaczone do rozwoju na własny użytek. i tu jest problem bo z tym potrafi sobie radzić programista. A ja nim nie jestem.
Z punktu widzenia biznesowego powiem tak: Oprogramowanie na prawdę jest super, pomysł jest genialny, Chmurę mamy gotową, moduły są w drodze. Wszystko działa jak należy. Gdyby jeszcze można było mieć wybór między chmurą w internecie lub chmurą w domu to super. Ta mozliwośc wyboru pozytywnie wpłynie na sprzedaż. Mamy super oprogramowanie i w dodatku elastyczne i co najważniejsze za darmo! Możemy sprzedawać teraz do togo sprzęt. - to jest przecież ekstra sprawa.
Sam system jest bardzo przyjazny a z chmurą w internecie z niewielką pomocą poradzi sobie nawet taki zielony ludek jak ja ale powiem jeszcze raz - fajnie było by mieć wybór.
Czytam forum z wielkim zaciekawieniem i wniosek jest taki, że projekt jest rewelacyjny i prawdę mówiąc gdy będą już moduły to zainteresowanie będzie ogromne. Z drugiej zaś strony dla laików przydało by się jeszcze trochę informacji. znacznie więcej ludzi mieszka w domach czy mieszkaniach takich którzy nie mają za wiele wspólnego z komputerami a co dopiero z programowaniem. a o pewnych że tak powiem "bajerach" czy wygodach chętnie słuchają.
-na stronie SUPLA.ORG jest napisane, że można sterować bramą. roletami. czujnikami etc. było by fajnie jeszcze gdyby bardziej szczegółowo pokazać w jaki sposób to wszystko podłączyć i jak to będzie działać. ( z podłączeniem akurat sobie poradzę

)
Na Facebooku jest filmik i zdjęcia które pokazują o ci tak dokładnie chodzi. Oby takich więcej