Witam
Odświeżę trochę temat. Shelly działało przez jakiś czas bezproblemowo (z kontaktronem podłączonym pod GPIO 0) jednak ostatnio występowały przerwy w dostawach energii i zauważyłem, że po powrocie zasilania shelly nie łączy się ponownie z WiFi. Pomaga odpięcie kontaktronu, restart napędu i ponowne podłączenie kontaktronu. Wie ktoś może jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam
Jak dodać kontakton do Shelly 1
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
GPIO 0 jest używane przez ESP podczas uruchomienia. Jak jest stan podciągnięty do GND, to wchodzi w tryb flashowania i nie uruchamia się program.robertl27 wrote: Tue Jun 13, 2023 11:39 am Witam
Odświeżę trochę temat. Shelly działało przez jakiś czas bezproblemowo (z kontaktronem podłączonym pod GPIO 0) jednak ostatnio występowały przerwy w dostawach energii i zauważyłem, że po powrocie zasilania shelly nie łączy się ponownie z WiFi. Pomaga odpięcie kontaktronu, restart napędu i ponowne podłączenie kontaktronu. Wie ktoś może jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam
Nie należy używać GPIO 0 do rzeczy, które podczas włączenia zasilania mogą mieć stan niski.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kurus
Podłącz pod gpio5 kontrakton, jest to złącze sw przycisk, zmień w konfiguracji i będzie ok.
-
Rawq
Męczyłem się dziś z tym aby zadziałał kontaktron podpięty pod SW - GPIO5.
Defaultowo nie jest dostępny do wyboru jako krańcówka ponieważ jest ustawiony jako przycisk.
Przycisk podmieniłem na GPIO1-TX a na krańcówkę dałem GPIO5 ale uwaga trzeba wyłączyć - wewnętrzny pull-up.
Działa jak trzeba.
Defaultowo nie jest dostępny do wyboru jako krańcówka ponieważ jest ustawiony jako przycisk.
Przycisk podmieniłem na GPIO1-TX a na krańcówkę dałem GPIO5 ale uwaga trzeba wyłączyć - wewnętrzny pull-up.
Działa jak trzeba.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Potrzebuję podłączyć Shelly pod pompę cyrkulacyjną CWU. Generalnie całe sterowanie idzie przez zegar sterujący. Wymyśliłem sobie aby oprócz pracy "auto" można by włączyć ww pompkę na żądanie poprzez Shelly. Ustawiłem krańcówkę na GPIO5 i w apce ładnie widać czy pompa aktualnie pracuje czy nie. Shelly planuje wpiąć bezpośrednio przed pompą a już za całym sterowaniem. I teraz brakuje mi przycisku którym można by zasterować przekaźnik Shelly. Ustawiłem w konfiguracji przycisk pod GPIO3 i zwierałem go do GND ale niestety przekaźnik nie zmienia stanu. Dlatego prośba jak to poustawiać by przekaźnikiem sterować nie z GPIO5 (SW na obudowie) bo tam mam krańcówkę a z innego wolnego dostępnego GPIO i czy wogóle tak się da.