local wrote: Tue Feb 28, 2023 5:01 pm
Czemu bez sensu ? 90% starych instalacji było tak zrobionych i do tej pory działa.
Były gorsze gdzie na żarówkę szedł L a do przełącznika N.
Zgadza się. Ta instalacja jest w miarę poprawna jak na tamte czasy, kolory przewodow się zgadzają w większości poza miejscami gdzie trzeba było zrobić jakąś modyfikacje.
Dzięki @local @Gitman
EDIT: i oczywiście dzięki @djalex
YoMan
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem: mówiąc że jest bez sensu nie miałem na myśli spojrzenia na schemat od strony elektrycznej a raczej elektroinstalacyjnej. Po pierwsze ze schematu wynika że z obydwu puszek wychodzą przewody w stronę odbiorów. I nie ważne czy to stara instalacja czy nowa generalnie tak się nie robi. Po drugie: skoro w jednej z puszek jest N to czemu na siłę próbuje się zastosować moduł przystosowany bez N? Rzeczywiście może być taka sytuacja że chcąc coś zmodyfikować będzie brakowało jednej żyły ale żeby się o tym przekonać trzeba to sprawdzić stąd prośba o zdjęcia puszek, przewodów w nich oraz przy lampach.
djalex wrote: Tue Feb 28, 2023 6:29 pm
Po drugie: skoro w jednej z puszek jest N to czemu na siłę próbuje się zastosować moduł przystosowany bez N?
schodowy.png
To może tak... gdzie wstawisz moduł sterujący bez przeciągania przewodów ?
djalex wrote: Tue Feb 28, 2023 6:29 pm
Rzeczywiście może być taka sytuacja że chcąc coś zmodyfikować będzie brakowało jednej żyły ale żeby się o tym przekonać trzeba to sprawdzić stąd prośba o zdjęcia puszek, przewodów w nich oraz przy lampach.
Co Ci da zdjęcie ? Że się dowiesz, że puszka A i B mają po trzy przewody a przy lampie wychodzą dwa ?
Czy może po kolorach ?
Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 7:45 pm
Dokładnie, ja też wyczytałem, że przy puszkach A jest i faza i N... a skoro tak, to można zastosować normalne moduły.
Zobacz post viewtopic.php?p=146159
Ze schematu wynika, że neutralny omija puszki z włącznikami schodowymi i idzie z puszki X prosto do lampy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64 wrote: Tue Feb 28, 2023 7:45 pm
Dokładnie, ja też wyczytałem, że przy puszkach A jest i faza i N... a skoro tak, to można zastosować normalne moduły.
Zobacz post viewtopic.php?p=146159
Ze schematu wynika, że neutralny omija puszki z włącznikami schodowymi i idzie z puszki X prosto do lampy.
No to nic nie zmienia. Dalej nie ma gdzie tego modułu wlozyc. Jeżeli włożysz do A to nie masz jak sterować z puszki B
Zmienia, i to bardzo, jak się doda do tego bliźniaczy obwód. Moduł(y) umieszczasz w puszkach B, a 4 przewody pomiędzy puszkami A i B w zupełności wystarczą do doprowadzenia L i N do puszek B oraz 2 przewody sterujące przyciskami w puszkach A.
No to nic nie zmienia. Dalej nie ma gdzie tego modułu wlozyc. Jeżeli włożysz do A to nie masz jak sterować z puszki B
Zmienia, i to bardzo, jak się doda do tego bliźniaczy obwód. Moduł(y) umieszczasz w puszkach B, a 4 przewody pomiędzy puszkami A i B w zupełności wystarczą do doprowadzenia L i N do puszek B oraz 2 przewody sterujące przyciskami w puszkach A.
Aaaaa.... no tak. Pisałem wcześniej, że mnie kolega naprowadził. Wcześniej zadanie było osuplowac jedno swiatlo tak jak na schemacie z pierwszego posta. I tu był potrzebny moduł bez N. Po rozszerzeniu rozmyślań że są dwa takie układy równolegle sprawa staje się prosta tylko konieczne jest osuplowanie obu kanałów i mogę zastosować zwykłe moduły.
YoMan