Cześć,
potrzebuję małej porady.
Poproszono mnie o montaż supli i zastałem sytuację gdzie mamy włączniki schodowe gdzie do jednego doprowadzona jest L i N a z drugiego wyjście na światło, pomiędzy nimi są tylko 2 przewody. Schematycznie:
I teraz pytanie jak to najlepiej rozwiązać?
1. opcja: do puszki B dwoma przewodami podciągnąć L i N i tam umieścić moduł wykonawczy a w puszce A zainstalować moduł jako AT
2. opcja: moduł działający bez N w puszce B i wykorzystać drugi przewód do włącznika w puszce A
Która opcja lepsza? Jakiś inny pomysł? Jeżeli opcja 2 to jaki moduł by tutaj najlepiej zadziałał? (nie wchodzi w grę np. przycisk sonoff, ponieważ tam są ramki 2 i 5 modułowe.)
Jakie rozwiązanie/moduł?
-
local
Opcja 2. Moduł Shelly 1L (możliwa praca z lub bez N) w puszce A.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Opisz dokładnie jakie idą przewody do lampy z jednej i drugiej puszki, jakie między puszkami. Tak z czystej ciekawości pytam gdzie tak jest to zrobione? Trudno po prostu sobie to wyobrazić żeby z każdej puszki do lampy było doprowadzone po jednej żyle, bo nie ma takich przewodów pojedyńczych w izolacji.YoMan wrote: Mon Feb 27, 2023 2:28 pm Cześć,
potrzebuję małej porady.
Poproszono mnie o montaż supli i zastałem sytuację gdzie mamy włączniki schodowe gdzie do jednego doprowadzona jest L i N a z drugiego wyjście na światło, pomiędzy nimi są tylko 2 przewody. Schematycznie:Beznazwy-1.png
1. opcja: do puszki B dwoma przewodami podciągnąć L i N i tam umieścić moduł wykonawczy a w puszce A zainstalować moduł jako AT
2. opcja: moduł działający bez N w puszce B i wykorzystać drugi przewód do włącznika w puszce A
Która opcja lepsza? Jakiś inny pomysł? Jeżeli opcja 2 to jaki moduł by tutaj najlepiej zadziałał? (nie wchodzi w grę np. przycisk sonoff, ponieważ tam są ramki 2 i 5 modułowe.)
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Co jest dokładnie tego to ci nie powiem bo nie wiem, a nie będę ludziom kuł ścian dla ciekawościdjalex wrote: Mon Feb 27, 2023 5:58 pmOpisz dokładnie jakie idą przewody do lampy z jednej i drugiej puszki, jakie między puszkami. Tak z czystej ciekawości pytam gdzie tak jest to zrobione? Trudno po prostu sobie to wyobrazić żeby z każdej puszki do lampy było doprowadzone po jednej żyle, bo nie ma takich przewodów pojedyńczych w izolacji.YoMan wrote: Mon Feb 27, 2023 2:28 pm Cześć,
potrzebuję małej porady.
Poproszono mnie o montaż supli i zastałem sytuację gdzie mamy włączniki schodowe gdzie do jednego doprowadzona jest L i N a z drugiego wyjście na światło, pomiędzy nimi są tylko 2 przewody. Schematycznie:Beznazwy-1.png
może jest kilka żył ale wykorzystane po jednej na jeden obwód świetlny. Takich schematów jak narysowałem są 2 - identyczne. Przy czym oba mają jeden z włączników w puszce B (w zasadzie dwie puszki obok siebie) i nie ma tam N ani stałej L i oba wychodzą na oświetlenie. Po prostu masz 3 przewody na włącznik: 2 przychodzą z puszki A a jeden idzie na lampę. Sprawdziłem, przedzwoniłem - nie widzę opcji, żeby było inaczej. Prawdopodobnie między puszkami jest 4żyłowy, podzielony na 2 a do oświetlenia 2 żyłowy, też podzielony.
Natomiast w puszce A, a w zasadzie puszkach jest 5 włączników do różnych obwodów i tu mamy normalne N i L ale co z tego.
YoMan
-
YoMan
skoro podrzucasz to się domyślam odpowiedzi ale dla pewności ... nie miałem z shelly do czynienia ale zakładam, że to na esp i się supluje bez problemu? Lutowanie czy OTA?local wrote: Mon Feb 27, 2023 2:39 pm Opcja 2. Moduł Shelly 1L (możliwa praca z lub bez N) w puszce A.
shelly1l.jpg
YoMan
-
djalex
Jeśli tak jest że w puszcze A jest L i N, między puszką A i B jest minimum 2 żyły to z puszki B do lampy też idą minimum 2 żyły (czyli ta jedna jest wolna więc przy lampie dajesz złączkę na N i wpinasz tą wolną żyłę co idzie z puszki B i już tam też masz N. Dajesz moduł do puszki B gdzie masz pełne zasilanie. Wtedy z puszki A fazę L jedną żylą zasilasz moduł a druga żyła do sterowania przekaźnikiem.
-
YoMan
no właśnie ci pisałem że nie ma wolnej. Jest opcja, że idą dwie żyły do sufitu ale żadna nie jest wolna - to są dwa obwody świetlne i dla każdego jest jedna żyła. Tak samo między puszkami - fizycznie mogą tam iść 4 żyły ale po dwie na każdy obwód.djalex wrote: Mon Feb 27, 2023 9:58 pm Jeśli tak jest że w puszcze A jest L i N, między puszką A i B jest minimum 2 żyły to z puszki B do lampy też idą minimum 2 żyły (czyli ta jedna jest wolna więc przy lampie dajesz złączkę na N i wpinasz tą wolną żyłę co idzie z puszki B i już tam też masz N. Dajesz moduł do puszki B gdzie masz pełne zasilanie. Wtedy z puszki A fazę L jedną żylą zasilasz moduł a druga żyła do sterowania przekaźnikiem.
EDIT: Teraz mi przyszła do głowy opcja 3: jeżeli idą 4 żyły razem od puszki A do B dla dwóch włączników (a tak na 99% jest) to przy lekkiej rekonfiguracji i osuplowaniu OBU włączników mamy 2 żyły na zasilanie i po jednej na każdy włącznik. Chyba wystarczy ROW-02?
Ewentualnie mROW-02 gdyby była opcja automatu schodowego. Jakieś jeszcze moduły podwójne do osuplowania? Sonoff? Shelly? Loratap? Inne?
YoMan
-
YoMan
popatrz na schemat i pomnóż x2. Dwa takie obwody idą równolegle.djalex wrote: Mon Feb 27, 2023 11:19 pm Sorki ale nie rozumie: piszesz ze do sufitu (do lampy?) idą tylko 2 żyły i mówisz o dwóch obwodach to jakim cudem przy lampie jest N?
Od puszki A idzie N a od puszki B idzie L. I tak dla dwóch światełek
YoMan
-
djalex
Po pierwsze ten schemat jest bezsensowny choćby nie wiem ile razy mnożyć ilość obwodów. Jeszcze raz i od początku: do puszki A przychodzą dwie żyły: L i N? Jeśli tak jest to z puszki A wychodzi ile żył do lampy? Ile żył do puszki B? Wszystkie z B są połączone tylko z A czy z B również idą do lampy? Jakie łączniki schodowe: pojedyńcze czy podwójne?