Jakie rozwiązanie/moduł?

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Cześć,

potrzebuję małej porady.
Poproszono mnie o montaż supli i zastałem sytuację gdzie mamy włączniki schodowe gdzie do jednego doprowadzona jest L i N a z drugiego wyjście na światło, pomiędzy nimi są tylko 2 przewody. Schematycznie:
Beznazwy-1.png
I teraz pytanie jak to najlepiej rozwiązać?
1. opcja: do puszki B dwoma przewodami podciągnąć L i N i tam umieścić moduł wykonawczy a w puszce A zainstalować moduł jako AT
2. opcja: moduł działający bez N w puszce B i wykorzystać drugi przewód do włącznika w puszce A

Która opcja lepsza? Jakiś inny pomysł? Jeżeli opcja 2 to jaki moduł by tutaj najlepiej zadziałał? (nie wchodzi w grę np. przycisk sonoff, ponieważ tam są ramki 2 i 5 modułowe.)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Opcja 2. Moduł Shelly 1L (możliwa praca z lub bez N) w puszce A.
shelly1l.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Mon Feb 27, 2023 2:28 pm Cześć,

potrzebuję małej porady.
Poproszono mnie o montaż supli i zastałem sytuację gdzie mamy włączniki schodowe gdzie do jednego doprowadzona jest L i N a z drugiego wyjście na światło, pomiędzy nimi są tylko 2 przewody. Schematycznie:Beznazwy-1.png
1. opcja: do puszki B dwoma przewodami podciągnąć L i N i tam umieścić moduł wykonawczy a w puszce A zainstalować moduł jako AT
2. opcja: moduł działający bez N w puszce B i wykorzystać drugi przewód do włącznika w puszce A

Która opcja lepsza? Jakiś inny pomysł? Jeżeli opcja 2 to jaki moduł by tutaj najlepiej zadziałał? (nie wchodzi w grę np. przycisk sonoff, ponieważ tam są ramki 2 i 5 modułowe.)
Opisz dokładnie jakie idą przewody do lampy z jednej i drugiej puszki, jakie między puszkami. Tak z czystej ciekawości pytam gdzie tak jest to zrobione? Trudno po prostu sobie to wyobrazić żeby z każdej puszki do lampy było doprowadzone po jednej żyle, bo nie ma takich przewodów pojedyńczych w izolacji.
YoMan

djalex wrote: Mon Feb 27, 2023 5:58 pm
YoMan wrote: Mon Feb 27, 2023 2:28 pm Cześć,

potrzebuję małej porady.
Poproszono mnie o montaż supli i zastałem sytuację gdzie mamy włączniki schodowe gdzie do jednego doprowadzona jest L i N a z drugiego wyjście na światło, pomiędzy nimi są tylko 2 przewody. Schematycznie:Beznazwy-1.png

Opisz dokładnie jakie idą przewody do lampy z jednej i drugiej puszki, jakie między puszkami. Tak z czystej ciekawości pytam gdzie tak jest to zrobione? Trudno po prostu sobie to wyobrazić żeby z każdej puszki do lampy było doprowadzone po jednej żyle, bo nie ma takich przewodów pojedyńczych w izolacji.
Co jest dokładnie tego to ci nie powiem bo nie wiem, a nie będę ludziom kuł ścian dla ciekawości ;)
może jest kilka żył ale wykorzystane po jednej na jeden obwód świetlny. Takich schematów jak narysowałem są 2 - identyczne. Przy czym oba mają jeden z włączników w puszce B (w zasadzie dwie puszki obok siebie) i nie ma tam N ani stałej L i oba wychodzą na oświetlenie. Po prostu masz 3 przewody na włącznik: 2 przychodzą z puszki A a jeden idzie na lampę. Sprawdziłem, przedzwoniłem - nie widzę opcji, żeby było inaczej. Prawdopodobnie między puszkami jest 4żyłowy, podzielony na 2 a do oświetlenia 2 żyłowy, też podzielony.
Natomiast w puszce A, a w zasadzie puszkach jest 5 włączników do różnych obwodów i tu mamy normalne N i L ale co z tego.
YoMan

local wrote: Mon Feb 27, 2023 2:39 pm Opcja 2. Moduł Shelly 1L (możliwa praca z lub bez N) w puszce A.

shelly1l.jpg
skoro podrzucasz to się domyślam odpowiedzi ale dla pewności ... nie miałem z shelly do czynienia ale zakładam, że to na esp i się supluje bez problemu? Lutowanie czy OTA?
YoMan

Jeśli tak jest że w puszcze A jest L i N, między puszką A i B jest minimum 2 żyły to z puszki B do lampy też idą minimum 2 żyły (czyli ta jedna jest wolna więc przy lampie dajesz złączkę na N i wpinasz tą wolną żyłę co idzie z puszki B i już tam też masz N. Dajesz moduł do puszki B gdzie masz pełne zasilanie. Wtedy z puszki A fazę L jedną żylą zasilasz moduł a druga żyła do sterowania przekaźnikiem.
YoMan

djalex wrote: Mon Feb 27, 2023 9:58 pm Jeśli tak jest że w puszcze A jest L i N, między puszką A i B jest minimum 2 żyły to z puszki B do lampy też idą minimum 2 żyły (czyli ta jedna jest wolna więc przy lampie dajesz złączkę na N i wpinasz tą wolną żyłę co idzie z puszki B i już tam też masz N. Dajesz moduł do puszki B gdzie masz pełne zasilanie. Wtedy z puszki A fazę L jedną żylą zasilasz moduł a druga żyła do sterowania przekaźnikiem.
no właśnie ci pisałem że nie ma wolnej. Jest opcja, że idą dwie żyły do sufitu ale żadna nie jest wolna - to są dwa obwody świetlne i dla każdego jest jedna żyła. Tak samo między puszkami - fizycznie mogą tam iść 4 żyły ale po dwie na każdy obwód.

EDIT: Teraz mi przyszła do głowy opcja 3: jeżeli idą 4 żyły razem od puszki A do B dla dwóch włączników (a tak na 99% jest) to przy lekkiej rekonfiguracji i osuplowaniu OBU włączników mamy 2 żyły na zasilanie i po jednej na każdy włącznik. Chyba wystarczy ROW-02?
Ewentualnie mROW-02 gdyby była opcja automatu schodowego. Jakieś jeszcze moduły podwójne do osuplowania? Sonoff? Shelly? Loratap? Inne?
YoMan

Sorki ale nie rozumie: piszesz ze do sufitu (do lampy?) idą tylko 2 żyły i mówisz o dwóch obwodach to jakim cudem przy lampie jest N?
YoMan

djalex wrote: Mon Feb 27, 2023 11:19 pm Sorki ale nie rozumie: piszesz ze do sufitu (do lampy?) idą tylko 2 żyły i mówisz o dwóch obwodach to jakim cudem przy lampie jest N?
popatrz na schemat i pomnóż x2. Dwa takie obwody idą równolegle.
Od puszki A idzie N a od puszki B idzie L. I tak dla dwóch światełek
YoMan

Po pierwsze ten schemat jest bezsensowny choćby nie wiem ile razy mnożyć ilość obwodów. Jeszcze raz i od początku: do puszki A przychodzą dwie żyły: L i N? Jeśli tak jest to z puszki A wychodzi ile żył do lampy? Ile żył do puszki B? Wszystkie z B są połączone tylko z A czy z B również idą do lampy? Jakie łączniki schodowe: pojedyńcze czy podwójne?

Return to “Pomoc”