Nie powinno go być.SOYER wrote: Thu Apr 06, 2023 10:07 am To po co jest ten przycisk skoro nie działa. Bez złośliwości pytam.
Do kanału musiała być dodana flaga, o której lukfud wspomniał.
Jaki soft tam masz?
Nie powinno go być.SOYER wrote: Thu Apr 06, 2023 10:07 am To po co jest ten przycisk skoro nie działa. Bez złośliwości pytam.
Ja póki co przy pomocy koszulki termokurczliwej pomiędzy diodami czujnika, a licznikiem zawęziłem pole patrzenia czujnika. Na razie działa.dobo wrote: Wed Apr 05, 2023 7:52 pm W takim rozwiązaniu przydało by się zastosowanie diody nadawczej IR i 3 odbiorczych do tego attiny 13a i odpowiednio napisany kod, że jeśli w danej kolejności na diodzie odbiorczej 1 potem 2 i 3 pojawi się impuls diody nadawczej to na pin "x" podaj stan wysoki przez np. 100 ms potem ten pin podłączasz do Wemosa.
Miałem tak zrobić gdyby nie zadziałał mi czujnik indukcyjny.
Soft robi dużo rzeczy, co do licznika impulsów to tylko dołożenie biblioteki i inicjacja w setupie.
Hm, sprawdziłem u siebie w Cloud i rzeczywiście ten przycisk się pojawił przy urządzeniach, które tego nie wspierają.SOYER wrote: Thu Apr 06, 2023 11:16 am Soft robi dużo rzeczy, co do licznika impulsów to tylko dołożenie biblioteki i inicjacja w setupie.
Bo GG nie wspiera takiego rozwiązania dlatego attiny.SOYER wrote: Thu Apr 06, 2023 11:15 am Patent z trzema diodami odbiorczymi fajny, tylko po co drugi mikrokontroler do tego angażować. Trzeba tylko zapytać kolegi @klew jak wysłać swoje dane do licznika impulsów.
Może użyj klasy Supla::Sensor::VirualImpulseCounter ?SOYER wrote: Thu Apr 06, 2023 4:26 pm Dobra, znowu wyskoczył problem nabijania licznika na granicy zakresów.
@klew napisz proszę jak aktualizować ten licznik własną wartością.
Najprościej będzie kupic drugi tcrt5000 i czytać impulsy jak w enkoderze, a następnie tą wartość wysyłać do Supli.
Krótko, jak napisać virtual impulse counter?
Hm, trochę się zagalopowałemSOYER wrote: Thu Apr 06, 2023 4:47 pm Daj proszę jakiegoś linka bo zanim ja coś znajdę na forum to trochę wody upłynie.