Fajny temat, ale przyznam, że nie jestem elektronikiem, wiec mogę mieć pod górkę. Mam Raspberry Pi, ale jeśli potrzebny jest Wemos (np.wemos d1 mini), to pewnie go kupię.zzrr wrote: Mon Jan 01, 2024 11:00 pm Jeśli zdecydujesz że chcesz to zrobić na bazie tego co jest u mnie to kup HC-12 2szt. i coś takiego...
czujnik wilgotności.jpg
To jak dostanie kontakt z wodą załącza czujkę.
Potrzebujesz też 1szt. jakiegoś mikrokontrolera arduino nano, mini, micro. HC-12 pracują na zasilaniu i logice od 3.3-5V, ten czujnik tak samo. Dalej jakieś zasilanie. Najlepiej jak by arduino miało zasilanie i logikę 3.3 V bo wtedy kupujesz np. jakiś moduł zasilacza AC 230V DC 5-6V ok. + jakiś gotowy stabilizator na 3.3V. Wtedy z tego stabilizatorka zasilasz mikrokontroler, HC-12 i czujkę a logikę we wszystkim masz 3.3V. Możesz też spróbować z jakimś zasilaczem stabilizowanym na 5v i wtedy wszystko zasilasz 5V pamiętając że logika w mikrokontrolerze też wtedy musi być 5V. Lepsza opcja to stabilizator bo masz nadajnik radiowy. Z drugiej strony on w trakcie nadawania bierze trosze miliamperów więc wydajność stabilizatorka można wziąć pod uwagę żeby miała z 800mA min. Od tego bym zaczął jeśli się zdecydujesz.
Sytuacja jest taka, że na przyszłość planuję czujki zalania i system Satel Integra, ale póki co nie mam Integry i chcę się poratować czymś na Suplę - z powiadomieniami i z możliwością zamknięcia zaworu wody.
Docelowo będę potrzebował przynajmniej 5-6 czujek zalania, ale dobra i jedna na początek.
Możesz podpowiedzieć jak to zrealizować Twoim sposobem?