Alternatywne sterowanie ogrzewaniem na kotle gazowym + stan

woytas1

Przy prawidłowo wykonanej instalacji ,tak.
Teraz wszyscy fani termostatów mnie znienawidzą :D :D
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 2:33 pm Przy prawidłowo wykonanej instalacji ,tak.
Zgadzam się! Nie mniej ważne jest odpowiednie dobranie kotła - nie powinien być przewymiarowany.
Na zużycie paliwa ma także wpływ zakres modulacji mocy. Im niżej z mocą może zejść kocioł, tym oszczędniej powinien pracować - zwłaszcza w okresie przejściowym. Tak ja to rozumiem! ;)
woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 2:33 pm Teraz wszyscy fani termostatów mnie znienawidzą :D :D
Raczej nie. Prawidłowo wykonana instalacja nigdy nie jest idealna, więc termostaty czasem będą wykonywać swoją robotę.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

woytas1 wrote: Wed Oct 23, 2024 7:29 pm Dlatego,że:
Kocioł kondensacyjny ma wyższą sprawność przy niskich temperaturach.Więc jeśli kocioł pracuje ciągle i zaczyna osiągać zadaną temperaturę, zaczyna obniżać moc palnika i tak sobie zjeżdża z mocą. Jeśli osiagnie temperaturę w pomieszczeniu, termostat go wyłączy. Przy następnym odpaleniu idzie na maksa bo dąży do osiągnięcia temperatury i tak w kółko, to jest to taktowanie.Nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć,ale tak jest.Dla niedowiarków mogę zrobić zdjęcia z analizy spalin na minimalnej i maksymalnej mocy,gdzie pięknie widać jego sprawność. Na mocy maksymalnej to jest 90 parę procent,a na minimalnej udało mi się osiągnąć 106-108%.Dlatego też przy wyborze kotła proponuję sprawdzić do jakiej minimalnej mocy może taki kocioł modulować.
Jako fan termostatów nawet tych on/ofn zgodzę się tylko z tym co napisałeś w ostatnim zdaniu, no i trochę w ostatnim poście zakładając że miałeś na myśli temperaturę wyjściową i powrotu mówiąc o prawidłowo wykonanej instalacji. ;)
Mądrze zastosowane termostaty on/off oczywiście wspomagane jakąś kontrolą temperatury wody w instalacji jak najbardziej robią robotę. utrzymanie temperatury plus stopowanie pieca kiedy nadmiar ciepła nie jest potrzebny.
zzrr

Kuba.DeX wrote: Sat Oct 19, 2024 6:48 am Ale pytanie jest następujące - czy aby widzieć stan żądania pokojówki mogę w szeregu wpiąć cewkę przekaźnika (na odpowiednie napięcie, jak już sprawdzę) a styki dalej do Wemosa czy nawet wczesniej wspomnianego Sonoffa?
Jakiś inny pomysł na sprawdzenie czy dany obwód został zamknięty przez przekaźnik zewnętrzny?
Jeśli tak jak napisałeś jest to złącze OpenTherm to absolutnie nie możesz tego robić. To jest wyjście dla wspomnianego protokołu i skoro na tym gniazdku masz sterownik pokojowy to znaczy że komunikacja z tym sterownikiem odbywa sie po tym protokole i na dodatek masz w takiej sytuacji nie tylko termostat on/of ale o jakimś algorytmie sterowania również temperaturą wody w zależności od temperatury osiągnietej w miejscu gdzie on sie znajduje. Włączenie przekaźnika może zakłócić komunikację. Termet ma fajne rozwiązanie w postaci systemu "System Comfort" poczytaj o tym bo żeby to wytlumaczyć za dużo by tu było pisania. Pytanie czy jesteś zainteresowany jakimś DIY bo też łatwiej by było coś poradzić
woytas1

zzrr wrote: Thu Oct 24, 2024 7:46 pm
woytas1 wrote: Wed Oct 23, 2024 7:29 pm Dlatego,że:
Kocioł kondensacyjny ma wyższą sprawność przy niskich temperaturach.Więc jeśli kocioł pracuje ciągle i zaczyna osiągać zadaną temperaturę, zaczyna obniżać moc palnika i tak sobie zjeżdża z mocą. Jeśli osiagnie temperaturę w pomieszczeniu, termostat go wyłączy. Przy następnym odpaleniu idzie na maksa bo dąży do osiągnięcia temperatury i tak w kółko, to jest to taktowanie.Nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć,ale tak jest.Dla niedowiarków mogę zrobić zdjęcia z analizy spalin na minimalnej i maksymalnej mocy,gdzie pięknie widać jego sprawność. Na mocy maksymalnej to jest 90 parę procent,a na minimalnej udało mi się osiągnąć 106-108%.Dlatego też przy wyborze kotła proponuję sprawdzić do jakiej minimalnej mocy może taki kocioł modulować.
Jako fan termostatów nawet tych on/ofn zgodzę się tylko z tym co napisałeś w ostatnim zdaniu, no i trochę w ostatnim poście zakładając że miałeś na myśli temperaturę wyjściową i powrotu mówiąc o prawidłowo wykonanej instalacji. ;)
Mądrze zastosowane termostaty on/off oczywiście wspomagane jakąś kontrolą temperatury wody w instalacji jak najbardziej robią robotę. utrzymanie temperatury plus stopowanie pieca kiedy nadmiar ciepła nie jest potrzebny.
"Stopowanie" kotła nie jest potrzebne,po osiągnięciu temperatury w układzie sam się wyłączy.Dlatego bardziej obstawiałbym za sterowaniem temperaturą w pomieszceniach(inteligentne glowice,siłowniki na podłogowce), a dobrze wyregulowany kocioł sam sobie poradzi.
Last edited by woytas1 on Thu Oct 24, 2024 8:13 pm, edited 2 times in total.
zzrr

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 8:04 pm "Stopowanie" kotła nie jest potrzebne,po osiągnięciu temperatury w układzie sam się wyłączy.Dlatego bardziej obstawiałbym za sterowaniem temperaturą w pomieszceniach(inteligentne glowice,siłowniki na podłogowce), a dobrze wyregulowany kocioł sam sobie poradzi.
No w takiej opcji to się zgodzę. ;) tylko że jak już masz siłowniki to się nie obejdzie bez wyłączania czasami pompy. A tym musi sterować już jakieś urządzenie które wie kiedy pompę i palnik wyłączyć. A to się sprowadza do.... termostatów i centralki sterującej kotłem :D
Last edited by zzrr on Thu Oct 24, 2024 8:19 pm, edited 2 times in total.
woytas1

To tak nie działa. Jak coś pilnuje temperatury w pokoju i zamknie głowicę, odcina to pomieszczenie i kocioł jeszcze szybciej osiagnie temperaturę (ma mniej wody do grzania).Przy dwu funkcyjnym nie ma to też znaczenia,on tylko grzanie wody ma jak tzw.junkers i grzeje wodę użytkową przy odkręceniu kranu.Jednofunkcyjny grzeje wodę w zasobniku.
zzrr

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 8:18 pm To tak nie działa. Jak coś pilnuje temperatury w pokoju i zamknie głowicę, odcina to pomieszczenie i kocioł jeszcze szybciej osiagnie temperaturę (ma mniej wody do grzania).Przy dwu funkcyjnym nie ma to też znaczenia,on tylko grzanie wody ma jak tzw.junkers i grzeje wodę użytkową przy odkręceniu kranu.Jednofunkcyjny grzeje wodę w zasobniku.
Ma znaczenie. Większość kotłów z tego co wiem a już na pewno mój własny ma taki system pracy że pompa chodzi non stop. Nawet jak palnik jest wyłączony. Zamknięcie obwodów samymi głowicami nawet najbardziej inteligentnymi spowoduje uszkodzenie pompy. Rozwiązaniem jest pozostawienie jakiegoś obwodu zawsze otwartego. Ale wtedy kocioł normalnie cyklicznie sie uruchamia i grzeję ten otwarty obieg. Niepotrzebnie wytracając energię.
woytas1

Co to za kocioł? :shock:
zzrr

woytas1 wrote: Thu Oct 24, 2024 8:25 pm Co to za kocioł? :shock:
Tetmet ECOCONDENS GOLD PLUS
Sprawdź dobrze specyfikacje swojego kotła w odniesieniu do warunków pracy pompy obiegowej. Możesz się zdziwić ;)
Last edited by zzrr on Thu Oct 24, 2024 8:30 pm, edited 1 time in total.

Return to “Pomoc”