Witam grono,
Zmieniłem ostatnio swój stary kocioł gazowy na Termet Silver 1f z zasobnikiem. Sterowanie CO jest realizowane przez bezprzewodowy sterownik pokojowy połączony z odbiornikiem w kotłowni, ktory w przypadku odebrania sygnału "grzej" zwiera styki, włącza się ogrzewanie i wszystko pięknie. Wymyśliłem że y zamontować Sonoffa Basica z 5 czujnikami temperatury do monitorowania temperatur a do styków Sonoffa dać przekaźnik z cewką na 230 V a jego styki równolegle do styków odbiornika z pokojówki, tak żeby można było niezależnie uruchomić grzanie. Nierozwiązaną zostaje tylko kwestia monitorowania funkcji grzania wywołanej przez sterownik pokojowy. W instrukcji znalazłem informację, że na złączach do sterownika pokojowego "występuje bezpieczne napięcie SELV". Podejrzewam, że jest to 5 albo 12 V DC (zmierzę oczywiście przy najbliższej okazji).
Ale pytanie jest następujące - czy aby widzieć stan żądania pokojówki mogę w szeregu wpiąć cewkę przekaźnika (na odpowiednie napięcie, jak już sprawdzę) a styki dalej do Wemosa czy nawet wczesniej wspomnianego Sonoffa?
Jakiś inny pomysł na sprawdzenie czy dany obwód został zamknięty przez przekaźnik zewnętrzny?
Alternatywne sterowanie ogrzewaniem na kotle gazowym + stan
-
Gitman
Sprawdź najpierw jakie obciążenie prądowe ma to wyjście z regulatora żeby się nie okazało że kilka mA bo uwalisz to wyjście podłączając cewkę, raczej by się tu przydała jakaś płytka z optoizolacją ale najpierw sprawdź napięcie jakie wychodzi. Swoją drogą po co ci regulator pokojowy skoro defacto chcesz go ominąć.
-
Kuba.DeX
Nie chce go omijać, nie będę robił drugiego termostatu. Chce mieć opcję na żony "jest mi zimno, zrób cieplej" jak pokojowy jednak twierdzi że jest ok 
-
Gitman
Ja wiem że żony to specyficzny gatunek ale regulator pokojowy powinien być na tyle prostym urządzeniem że żona powinna se z nim poradzić 
to znaczy że nie spełnia swojej funkcjijak pokojowy jednak twierdzi że jest ok
-
Kuba.DeX
Przy 3 kondygnacjach i oknach od południa i północy ciężko jest utrzymać jednakową temperaturę. A 3 pietra dodatkowo powodują, że zazwyczaj jesteś na pietrze innym niż to gdzie jest sterownik, żeby zmienić na nim temperaturę, stąd potrzeba możliwości zdalnego uruchomienia. Jak z garażem, zawsze można go otworzyć ręcznie, jednak mamy napędy do bram dla wygody 
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
To zastosuj sterowanie wielostrefowe np Auraton, Tech Sterowniki, Honeywell. Utrzymywanie temp w domu na podstawie pomiaru w jednym miejscu rzeczywiście nie jest najlepszym rozwiazaniem
-
Kuba.DeX
Dobra, porzućmy powody dla których chce zdublować, sterowniki i parametry żony, 98% czasu spędzamy na piętrze gdzie jest programator pokojowy, po prostu chcę móc włączyć ogrzewanie niezależnie od niego, ale też chcę mieć podgląd na stan pokojówki.
Jakieś jeszcze pomysły na odczytanie stanu? Alternatywą jest wyprowadzenie napięcia z cewki przekaźnika odbiornika, który steruje kotłem, do innego przekaźnika z Suplą, ale to ostateczność
Jakieś jeszcze pomysły na odczytanie stanu? Alternatywą jest wyprowadzenie napięcia z cewki przekaźnika odbiornika, który steruje kotłem, do innego przekaźnika z Suplą, ale to ostateczność
-
Gitman
a sprawdziłeś jakie jest napięcie na wyjściu tak jak ci pisałem wyżej czy na razie gdybamy ?
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Termostat z regulatorem PID będzie dla takiej formacji najlepszyGitman wrote: Sat Oct 19, 2024 8:04 am Ja wiem że żony to specyficzny gatunek ale regulator pokojowy powinien być na tyle prostym urządzeniem że żona powinna se z nim poradzić
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
woytas1
Przy kotłach kondensacyjnych, te wszystkie sterowniki ON-OFF to o d... rozbić.