@dydyrydy coś muszisz mieć gdzieś pomieszane, nie możliwe jest to że wymiana SV, zamiana na SBW i wymiana kontraktonów nie pomogła.
Wrzuć więcej zdjęć tutaj to może ktoś coś wyłaapie.
Ewentualnie jak masz poprowadzone przewdy do tych kontraktonów? Może się gdzieś uszkodziły itd.
Sonoff SV działał i przestał
-
dydyrydy
Właśnie wiem, że to niemożliwe 
Mam jeszcze jedną wolną parę przewodów i dzisiaj też dla testów podłączyłem dwie pary przewodów do jednego kontraktonu, ale nic to nie dało. Na mierniku przejście jest na przewodach. Tylko zastanawia mnie dlaczego na krótko, bez podłączania kontraktonów nie chce pokazywać stanu. Czy jak zmieniałem GPIO (i nic to nie dało zwierając na krótko) to oprócz resetu Sonoffa coś jeszcze powinienem robić? Hmm.
Mam jeszcze jedną wolną parę przewodów i dzisiaj też dla testów podłączyłem dwie pary przewodów do jednego kontraktonu, ale nic to nie dało. Na mierniku przejście jest na przewodach. Tylko zastanawia mnie dlaczego na krótko, bez podłączania kontraktonów nie chce pokazywać stanu. Czy jak zmieniałem GPIO (i nic to nie dało zwierając na krótko) to oprócz resetu Sonoffa coś jeszcze powinienem robić? Hmm.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
A sprawdzałeś, czy nie ma zwarcia między przewodami?dydyrydy wrote: Mon Oct 27, 2025 12:46 pm Właśnie wiem, że to niemożliwe
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dydyrydy
Tak, miernik nie pokazał zwarcia tam gdzie nie powinno go być.
Oczywiście zanim kupiłem SBW podmieniałem Sonoffy, bo ich mam duuużo
Oczywiście zanim kupiłem SBW podmieniałem Sonoffy, bo ich mam duuużo
-
dydyrydy
Zamówiłem dzisiaj kontraktony Satel i jeszcze to przetestuję.
-
dydyrydy
Dobra. Udało się chyba. Znalazłem w końcu przyczynę
Co prawda założyłem nowy kontrakton Satel B3, ale wygląda na to, że ten dystans pod starym kontraktonem zaczął robić za magnes i dlatego nie reagował na oddalanie się drugiego kontraktonu, bo miał magnes pod sobą. Dziwne tylko , że przez poprzednie 3 lata dystans nie robił za magnes a teraz zaczął. Teraz zaczął rdzewieć i może to mu pomogło w ewolucji w magnes?
Dziękuję wszystkim za pomoc, bo w końcu rozszyfrowałem tę dręczącą mnie zagadkę
Co prawda założyłem nowy kontrakton Satel B3, ale wygląda na to, że ten dystans pod starym kontraktonem zaczął robić za magnes i dlatego nie reagował na oddalanie się drugiego kontraktonu, bo miał magnes pod sobą. Dziwne tylko , że przez poprzednie 3 lata dystans nie robił za magnes a teraz zaczął. Teraz zaczął rdzewieć i może to mu pomogło w ewolucji w magnes?
Dziękuję wszystkim za pomoc, bo w końcu rozszyfrowałem tę dręczącą mnie zagadkę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Każdy ferromagnetyk pod wpływem pola magnetycznego może się zmienić w magnes.dydyrydy wrote: Thu Oct 30, 2025 10:23 am Dobra. Udało się chyba. Znalazłem w końcu przyczynę![]()
Dziękuję wszystkim za pomoc, bo w końcu rozszyfrowałem tę dręczącą mnie zagadkę![]()
Korozja na pewno zmienia układ sił. Ale też zmiana temperatury powoduje, że taki proces może się wydarzyć łatwiej lub trudniej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dydyrydy
Dziękuję za potwierdzenie w takim razie. I już po tej lekcji człowiek jest mądrzejszy