Inteligentne sterowanie oświetleniem - przekaźniki bistabilne

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

klew wrote: Thu Oct 09, 2025 3:19 pm
djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 3:05 pm
Widać że dawno nie sprzątałeś, co za pajęczyna 😛😛😛 A jakbyś kupił przekaźniki F&F albo i Zamela miałbyś taniej 😏
Miałem kilka f&f ale one wymagały zasilania i dość szybko kilka mi padło
Te Eatony to są bistabilne? Sterowane impulsem? Skoro nie wymagają zasilania to jak to działa? Ja mam już lata F&F i z żadnym nie mam kłopotów prócz jednego priorytetowego który padł ale on odpowiadał za sterowanie stycznikiem który odcinał ogrzewanie na czas pracy przepływowego ogrzewacza wody, a że elektryk nie pomyślał żeby na czas letni jak nie działa ogrzewanie odciać zasilanie na ów przekaźnik, to za każdym razem co się odkręciło wodę to trzaskał cały rok aż umarł 😛
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 4:09 pm
klew wrote: Thu Oct 09, 2025 3:19 pm
djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 3:05 pm
Widać że dawno nie sprzątałeś, co za pajęczyna 😛😛😛 A jakbyś kupił przekaźniki F&F albo i Zamela miałbyś taniej 😏
Miałem kilka f&f ale one wymagały zasilania i dość szybko kilka mi padło
Te Eatony to są bistabilne? Sterowane impulsem? Skoro nie wymagają zasilania to jak to działa? Ja mam już lata F&F i z żadnym nie mam kłopotów prócz jednego priorytetowego który padł ale on odpowiadał za sterowanie stycznikiem który odcinał ogrzewanie na czas pracy przepływowego ogrzewacza wody, a że elektryk nie pomyślał żeby na czas letni jak nie działa ogrzewanie odciać zasilanie na ów przekaźnik, to za każdym razem co się odkręciło wodę to trzaskał cały rok aż umarł 😛
Działa jak długopis ;)
Nie mają blokadę mechaniczną. Także cewka działa jak wciśnięcie długopisu, a potem stan jest trzymamy.
Plus taki, że prądu nie używa, co przy x50 ma znaczenie ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
0vereem

djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 3:59 pm
0vereem wrote: Thu Oct 09, 2025 3:50 pm
djalex wrote: Thu Oct 09, 2025 2:04 pm Koledzy już mnie uprzedzili 😏 W takim razie napisz jakie przewody masz poprowadzone do łączników oraz ile masz miejsca w rozdzielnicy, może jakaś fotka?
Do przycisków mam zwykły przewód 8x0,25 w lince, więc do 230V się nie nada. We włącznikach mam tylko 24V. Rozdzielnice mam na 240 modułów, ale to z racji, że samych bistabilnych mam 50 modułów :D
To masz linkę czy skrętkę? Jak złozysz 4 razem to się nada do 230V, tam tylko sygnał pójdzie.
Linkę :) Jest to zwykły przewód sygnałowy, temu linka bo jest wygodniejszy w zarabianiu i się nie łamie jak skrętka. Co do złożenia w pary, temu mam taki gdyż wszędzie mam 4 lub 5 krotne włączniki Simona w 4/5 krotnych puszkach więc wykorzystuje jedną żyłę jak plus i 5 zwrotek na przekaźniki :D
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Jeśli specyfikacja przewodów które tam masz pozwala na podłączenie 230V to nie ma problemu by zastosować ROW-a (sterowanie przez L). W przeciwnym wypadku pozostaje sterowanie niskim napięciem i zastosowanie np zaproponowanych wyżej "kombajnów"

Return to “Pomoc”