Witam ,
Chętnie sprawdzę , jako że widzę że jest tam analog A0, generalnie nie interesuje mnie zastosowanie predstawione tutaj ale ciągle poszukuję sposobu pomiaru przez ADC w przyjemnym układzie ESP32C3.
Mam właśnie pytania związane z własnym kodem :
1. ładowanie do pamięci: po generacji w arduino powstaje jeden plik hex, z GG powstaje zip który ma podane obszary pod które należy włożyć wsady, czy obaie wersje wsadów działaja identycznie ?
2. przeszukiwałem example źródeł supla-device, nie znalażłem na razie składnika ani przykładu odpowiedzialnego za ADC. Czy ktos móglby wskazać który plik z biblioteki zawiera ADC?
3. jednostka wskazania ADC. Kiedyś dawno pracowałem jeszcze z ESP8266 i pamiętam że można było mierzyć na tym chipie na ADC ale wyświetlanie było w Ohmach, czy ten problem został rozwiązany?
bardzo dziękuję za wszystkie rady, na pewno podziele się też wynikami i obserwacjami.
Analog ADC w układzie ESP32-C3
-
Alex1603
*-------------- Pomysłów po sufit, czasu po kostki --------------*
*------ https://github.com/Rebel1603?tab=repositories ------*
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
1. u mnie w arduino powstaje kilka plików - jeden z nich to merged wgrywany na całość od adresu 0x0, drugi bez merged - jako update, nie czysci flashaAlex1603 wrote: Thu Oct 23, 2025 6:24 am Witam ,
Chętnie sprawdzę , jako że widzę że jest tam analog A0, generalnie nie interesuje mnie zastosowanie predstawione tutaj ale ciągle poszukuję sposobu pomiaru przez ADC w przyjemnym układzie ESP32C3.
Mam właśnie pytania związane z własnym kodem :
1. ładowanie do pamięci: po generacji w arduino powstaje jeden plik hex, z GG powstaje zip który ma podane obszary pod które należy włożyć wsady, czy obaie wersje wsadów działaja identycznie ?
2. przeszukiwałem example źródeł supla-device, nie znalażłem na razie składnika ani przykładu odpowiedzialnego za ADC. Czy ktos móglby wskazać który plik z biblioteki zawiera ADC?
3. jednostka wskazania ADC. Kiedyś dawno pracowałem jeszcze z ESP8266 i pamiętam że można było mierzyć na tym chipie na ADC ale wyświetlanie było w Ohmach, czy ten problem został rozwiązany?
bardzo dziękuję za wszystkie rady, na pewno podziele się też wynikami i obserwacjami.
2. nie pamiętam pliku ale odczyt np:
Code: Select all
int rawValue = analogRead(pin);YoMan
Nie jestem pewien czy to tak jest jak mówisz. O ile chodziło Ci o ArduinoIDE. W platformIO a na tym chodzi gg dla ESP32C3 powstaje 3 pliki faktycznie . Jeśli później wgrywamy fimware np. programem flash_download_tool_3.9.7 to na adresy:Alex1603 wrote: Thu Oct 23, 2025 6:24 am ...
bootloader.bin → 0x0000
partitions.bin → 0x8000
firmware.bin → 0x10000
Wydaje mi się że w ArduinoIDE powinno być tak samo
Edit:
Nie jest tak samo ale posiadam na kompie ArduinoIDE i sprawdziłem i jest coś takiego jak na fotce. Ten eksport zdaje się tworzy te trzy pliki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Alex1603
Nie odpuściłem, dzisiaj nie miałem czasu. Ale postanowiłem że się tym zajmę, Są niestety czasami priorytetowe obowiązki które nie pozwalają na pasję
)), na pewno wkrótce będę informował o wynikach
. Analizuję ciągle posty i projekty innych , które mogą pomóc - a jest tego dużo.
Ok. To skoro jesteś aktywny i zainteresowany to Ci wyśle kod źródłowy na PW żebyś miał na czym trenować.Alex1603 wrote: Fri Oct 24, 2025 5:23 pm Nie odpuściłem, dzisiaj nie miałem czasu. Ale postanowiłem że się tym zajmę, Są niestety czasami priorytetowe obowiązki które nie pozwalają na pasję)), na pewno wkrótce będę informował o wynikach
. Analizuję ciągle posty i projekty innych , które mogą pomóc - a jest tego dużo.
Tutaj wstawię binarkę pod ESP32C3 może komuś się przyda gotowiec skoro już go odgrzebałem i poprawiłem do nowszej wersji SD.
W programie jest DeepSlep z ustawianym samodzielnie czasem Sleep na stronie konfiguracyjnej
Jest Trzy kanały pomiarowe. Z czego dwa fizyczne a trzeci zmapowany do drugiego fizycznego.
Drugi pokazuje napięcie zasilania z 18650 a trzeci stan baterii w procentach, tak sobie zażyczyła żona kolegi bo nie wiedziała czy jak pokazuje 3.4V to już mało czy jeszcze dużo
Pierwsze wejście ADC jest w programie skalowane do procentów gotowe do podpięcia np. czujnika wilgotności ale to łatwo zmienić żeby pokazywało goły odczyt z ADC
Na stronie konfiguracyjnej można sobie oczywiście wyskalować pomiar min. i max.
Ostatni kanał w czujniku jest dla DHT11, pokazuje temperaturę i wilgotność.
GPIO0 - BUTTON_CFG 0
GPIO 8 - LED
GPIO3 - pomiar z czujnika analogowego lub jak poniżej. W programie wejście KPOP1 wyskalowane na procenty
GPIO1 - pomiar napięcia baterii. Oczywiście musi być dzielnik lub bez dzielnika jeśli napięcie <3.3V
GPIO 9 - sterowanie mosfetem lub zasilanie jakiegoś czujnika oczywiście jeśli jego pobór prądu nie przekracza ok. 10mA
GPIO11 - zasilanie_DHT11 (Średni pobór prądu: 0,2 mA )
GPIO 10 - sygnał z DHT11 Edit:
Zapomniałem że po tym jak to było robione weszła ikonka baterii . Jak ktoś to zechce używać i mu będzie bardzo zależało żeby była ikonka a nie kanał z procentami to proszę napisać. Zamienię w kodzie kanał z procentowym wskazaniem stanu baterii na ikonkę przy napięciu czy jakoś tam...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Alex1603
Witam kolegów ,
Chciałbym prosić o pomoc- jak zmienić wejście w konfig z HOLD 5sek na 10xclick GPIO
Chciałem jeszcze podziękować za wszelką pomoc i rady - przeglądam example, modyfikuję i obserwuję efekt - w końcu ruszyłem z miejsca , na razie to oczywiście przedszkole 
Chciałbym prosić o pomoc- jak zmienić wejście w konfig z HOLD 5sek na 10xclick GPIO
// Przycisk konfiguracyjny
auto cfgButton = new Supla::Control::Button(CONFIG_BUTTON_PIN, true, true);
cfgButton->setHoldTime(5000);
cfgButton->addAction(Supla::TOGGLE_CONFIG_MODE, SuplaDevice, Supla::ON_HOLD);
Alex1603 wrote: Tue Oct 28, 2025 2:37 pm ....jak zmienić wejście w konfig z HOLD 5sek na 10xclick GPIO
cfgButton->setMulticlickTime(800, false);
cfgButton->addAction(Supla::TOGGLE_CONFIG_MODE, SuplaDevice, Supla::ON_CLICK_10);Code: Select all
cfgButton->configureAsConfigButton(&SuplaDevice);