Analog ADC w układzie ESP32-C3

Alex1603

Witam
Mam problem z generowaniem kodu dla ESP32-C3 jeśli jest wybrany pomiar Analog ADC, wydaje się że nie jest tam zaimplementowany. Chciałbym robić pomiar temeperaury / ciśnienia /napięcia na tym układzie lub jakimkolwiek innym małym. czy może ktoś potwierdzić ten problem lub ewentulnie podac rozwizanie problemu ?

Dziękuję
*-------------- Pomysłów po sufit, czasu po kostki --------------*
*------ https://github.com/Rebel1603?tab=repositories ------*
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Niestety w Gui Generic nie działa kompilacja C3 + analog. Temat pojawiał się na forum wiele razy.
Ktoś by musiał ten problem sprawdzić i poprawić w kodzie, ale w GG od dłuższego czasu nie ma żadnych zmian i autor zdaje się, że wycofał się z tego projektu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Alex1603

dziękuje serdecznie za szybka odpowiedź , szkoda że nie działa. Ten chip jets akurat mały dobry do rozwiązań bateryjnych np. do pomiaru temperatury wilgotności i jednoczesnie do pomiaru napięcia baterii - taki miałem plan . nie wiem i sprawdzę czy obsługuja sensory INA219 po I2C, twdy mógłbym mierzyć przez przetwornik zewnęrzny.
Czy ktos ma jakiś inny sposób pomiaru napięcia baterii?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Alex1603 wrote: Mon Oct 20, 2025 11:04 am dziękuje serdecznie za szybka odpowiedź , szkoda że nie działa. Ten chip jets akurat mały dobry do rozwiązań bateryjnych np. do pomiaru temperatury wilgotności i jednoczesnie do pomiaru napięcia baterii - taki miałem plan . nie wiem i sprawdzę czy obsługuja sensory INA219 po I2C, twdy mógłbym mierzyć przez przetwornik zewnęrzny.
Zainteresuj się ESP32 C6 - ma oddzielny procesor low-power + 16 kB LP-RAM specjalnie dla tego trybu - to chyba jedyny ESP projektowany z myślą o zasilaniu bateryjnym i sensownym deep sleep mode.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

vajera wrote: Mon Oct 20, 2025 11:10 am
Alex1603 wrote: Mon Oct 20, 2025 11:04 am dziękuje serdecznie za szybka odpowiedź , szkoda że nie działa. Ten chip jets akurat mały dobry do rozwiązań bateryjnych np. do pomiaru temperatury wilgotności i jednoczesnie do pomiaru napięcia baterii - taki miałem plan . nie wiem i sprawdzę czy obsługuja sensory INA219 po I2C, twdy mógłbym mierzyć przez przetwornik zewnęrzny.
Zainteresuj się ESP32 C6 - ma oddzielny procesor low-power + 16 kB LP-RAM specjalnie dla tego trybu - to chyba jedyny ESP projektowany z myślą o zasilaniu bateryjnym i sensownym deep sleep mode.
A C6 jest w GG wspierane i działa? ;)
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Mon Oct 20, 2025 11:12 am
vajera wrote: Mon Oct 20, 2025 11:10 am
A C6 jest w GG wspierane i działa? ;)
Jest w wersji beta, jest szansa że zadziała :D

EDIT: Nie działa ;)
Last edited by robertklepacki94 on Mon Oct 20, 2025 11:19 am, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Alex1603

Niestety dla ESP32-C6 wyskakuje ten sam błąd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Mon Oct 20, 2025 10:39 am Niestety w Gui Generic nie działa kompilacja C3 + analog. Temat pojawiał się na forum wiele razy.
Ktoś by musiał ten problem sprawdzić i poprawić w kodzie, ale w GG od dłuższego czasu nie ma żadnych zmian i autor zdaje się, że wycofał się z tego projektu.
Przyjrzałem się temu zagadnieniu - poprawki wydają się dosyć proste - w boardach ESP32 tylko dla S2 jest zdefiniowane LINE_FITTING, dla pozostałych jest CURVE_FITTING, natomiast przy tej okazji mam pytanie - rozumiem, że serwer GG Buildera jest postawiony na zasobach Supla i zaciąga kod z GitHuba krycha88? Może w takim razie warto rozważyć fork GuiGeneric i przepiąć Buildera na ten fork?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew

vajera wrote: Mon Oct 20, 2025 12:01 pm
klew wrote: Mon Oct 20, 2025 10:39 am Niestety w Gui Generic nie działa kompilacja C3 + analog. Temat pojawiał się na forum wiele razy.
Przyjrzałem się temu zagadnieniu - poprawki wydają się dosyć proste - w boardach ESP32 tylko dla S2 jest zdefiniowane LINE_FITTING, dla pozostałych jest CURVE_FITTING, natomiast przy tej okazji mam pytanie - rozumiem, że serwer GG Buildera jest postawiony na zasobach Supla i zaciąga kod z GitHuba krycha88? Może w takim razie warto rozważyć fork GuiGeneric i przepiąć Buildera na ten fork?
Tak, myślę że można.
Można też spróbować PR do repo krychy, albo się z nim jakoś skontaktować, czy ma jakieś plany co do GG i rozważyć opcje.
Sam builder ogarnia Goral64.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Jak już pisałem mogę popatrzeć na te problemy kompilacji ale bez źródeł buildera to wiele pewnie nie da bo tam są zaszyte polecenia do arduino-cli, więc chętnie ale jak zobaczę źródła buildera 😉

Return to “Pomoc”