Interwał zapisywanej historii dla kanałów - 5, 10, 15 min?

bob_

No w sumie racja. Zamotałem się, w końcu taki wyciek odłoży się w którejś 15to minutówce. Jedyne co tracimy to dokładność określenia czasu, ale to już bardziej apteka niż praktyczna wartość.
Mimo wszystko, jeśli w prywatnej instalacji miałbym możliwość samodzielnego ustalenia interwału to zawsze mam większe możliwości (oczywiście mając świadomość konsekwencji)
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja uważam że zapis powinien być do wyboru przez użytkownika z ograniczeniem że użytkownik ma do wykorzystania np. 200000 rekordów na kanał. A czy je wykorzysta z interwałem 5 min ( ok. 105k rekordów / rok), 10 min (52,5k rekordów / rok), 15 min (35k rekordów / rok) to już jego sprawa. Otrzymujesz taką przestrzeń dyskową i koniec. W Thingspeak miałem do wykorzystania 8000 rekordów i czy je wykorzystałem w ciągu 8000 minut, czy 8000 dni to nikogo nie obchodziło. Sam sobie dobierałem parametry jakie potrzebowałem.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Mon Jun 15, 2026 11:23 am Ja uważam że zapis powinien być do wyboru przez użytkownika z ograniczeniem że użytkownik ma do wykorzystania np. 200000 rekordów na kanał. A czy je wykorzysta z interwałem 5 min ( ok. 105k rekordów / rok), 10 min (52,5k rekordów / rok), 15 min (35k rekordów / rok) to już jego sprawa. Otrzymujesz taką przestrzeń dyskową i koniec. W Thingspeak miałem do wykorzystania 8000 rekordów i czy je wykorzystałem w ciągu 8000 minut, czy 8000 dni to nikogo nie obchodziło. Sam sobie dobierałem parametry jakie potrzebowałem.
Rozumiem, też tak mi się normalnie wydaje, więc pełna zgoda.

Natomiast u nas jest (albo kiedyś był) taki problem, że cykliczna kasowanie starych danych jest mocno obciążające. A robienie tego specificznie per user lub per kanał jest jeszcze bardziej wybiórcze i czasochłonne. Dlatego łatwiej utrzymywać to w takiej postaci, że na razie nie usuwamy starych danych. Logi dla napięcia, mocy itp mają retencję ustawioną na 3 miesiące (bez konfiguracji per user) - dlatego tam jest prościej, bo po prostu odcina się wszystko starsze i nie trzeba tego robić wybiórczo.

Kolejny temat, i przyczyna tego posta, to taryfy. Dla taryf potrzebujemy przeliczać przyrosty na 15 min okienka. Aktualny model danych działa inaczej i mamy po prostu zrzut stanu licznika + timestamp (z reguły co 10 min). Przeliczanie tego na wykresy (przyrosty, wykrywanie resetów licznika, uzupełnianie luk) jest robione osobno w cloud i osobno w apkach. To jest proszenie się o problemy i niespójności (trochę takich tematów było).
A skoro taryfy potrzebują trzymania danych jako przyrosty 15 minutowe, to kusi, aby wyrzucić przeliczanie tego wszystkiego osobno w Cloud i osobno w apkach i przenieść się na odczyt tych danych przyrostowych z krokiem 15 minutowym. Wtedy mamy jedno źródło prawdy zawierające wypełnienie luk, wykrywanie resetów itd.
Ale konsekwencją tego będzie to, że niezależnie od częstotliwości zapisu danych surowych (zrzut stanu licznika + timestamp), wszystkie wykresy dla EM oraz IC (przynajmniej dla energii) będą zawsze w 15 minutowych agregatach.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

klew wrote: Mon Jun 15, 2026 12:56 pm A skoro taryfy potrzebują trzymania danych jako przyrosty 15 minutowe, to kusi, aby wyrzucić przeliczanie tego wszystkiego osobno w Cloud i osobno w apkach i przenieść się na odczyt tych danych przyrostowych z krokiem 15 minutowym.
OK. To spełnijcie tę pokusę.
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Ja to bym potrzebował historii odczytów na wykresie co 1s, dla jakiegoś czujnika temperatury
klew

george1255 wrote: Tue Jun 16, 2026 6:17 am Ja to bym potrzebował historii odczytów na wykresie co 1s, dla jakiegoś czujnika temperatury
Jedyna opcja na takie coś tu własny serwer do zbierania tych danych. Np przez Grafanę.

Do czego to potrzebne?
george1255

klew wrote: Tue Jun 16, 2026 6:22 am
george1255 wrote: Tue Jun 16, 2026 6:17 am Ja to bym potrzebował historii odczytów na wykresie co 1s, dla jakiegoś czujnika temperatury
Jedyna opcja na takie coś tu własny serwer do zbierania tych danych. Np przez Grafanę.

Do czego to potrzebne?
No właśnie będę musiał coś takiego komponować. W Supla podgląd danych d czasie rzeczywistym i dalej wysyłka danych do grafany
klew

george1255 wrote: Tue Jun 16, 2026 1:29 pm
Do jakiego zastosowania potrzebujesz historii temperatury z 1s?
Z reguły termometry mają dużo większą bezwładność, chyba że jakimś pomiarem podczerwieni chcesz to robić?
george1255

klew wrote: Tue Jun 16, 2026 1:38 pm
george1255 wrote: Tue Jun 16, 2026 1:29 pm
Do jakiego zastosowania potrzebujesz historii temperatury z 1s?
Z reguły termometry mają dużo większą bezwładność, chyba że jakimś pomiarem podczerwieni chcesz to robić?
Pomiar czynnika i innych elementów w układzie vhlodzenia. Przy serwisie i diagnostyce potrzebuje pomiaru i historii co 1s
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Moim zdaniem: ESP32, czujniki temperatury, karta SD...

Pomiary zapisywane są do kanału temperatury dla Supla, wysyłane na serwer... Dodatkowo stworzyć funkcje, która buduje tablice temperatur, np. 600 pomiarów, a następnie co 600 pomiar dane zapisywane są na karcie SD. W każdym momencie możesz odczytać temperatury, poprzez czytnik kart SD, wrzucić dane do programu i dostaniesz wykres
https://github.com/anarhbania/Supla

Return to “Ogólna dyskusja”