Problem z rozłączaniem się urządzeń z Clouda

milion81

też tak kombinowałem i dlatego tak jak pisałem w pewnym momencie miałem dwa routery i dwie sieci wifi jedną tyldo dla SUPLI i nic to nie zmieniło 😊
W tej chwili łącznie maksymalnie podpiętych jest 25 urządzeń po WIFI na jednym routerze
Patryk

Miałem podobny problem używając routera TL-WR1043ND v1.
Jak byli wszyscy w domu, co chwilę rozłączalo mi mój laptop.
( Najgorsze, że tylko mój i to co parę minut).
Wymieniłem na nowy - Archer C7 i od tego czasu, ani raz już problem z rozłaczaniem się powtórzył.
procekms89

pzygmunt wrote: Tue Apr 30, 2019 1:27 pm Masz coś takiego jak "Data ostatniego połączenia" i status czy jest online/offline. Może to Ci coś pomoże.
Gdzie dokładnie znaleźć tą opcję?
Klikam wszędzie, ale nie mogę trafić.
milion81

procekms89 wrote: Wed May 01, 2019 7:21 am
pzygmunt wrote: Tue Apr 30, 2019 1:27 pm Masz coś takiego jak "Data ostatniego połączenia" i status czy jest online/offline. Może to Ci coś pomoże.
Musisz wejść przez przeglądarkę i jak na załączonym screenie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
procekms89

milion81 wrote: Wed May 01, 2019 7:38 am
procekms89 wrote: Wed May 01, 2019 7:21 am
Musisz wejść przez przeglądarkę i jak na załączonym screenie
a jak zostało zrobione zestawienie jak na twoim screenie?
milion81 wrote: Tue Apr 30, 2019 2:48 pm To znacząco ułatwi szukanie przyczyny, dziękuje !
Tak na szybko sprawdziłem i wynik jak w załączniku, data oraz godzina ostatniego połączenia
W każdym przypadku byli domownicy w domu i wychodzi na to że koło 15:05 do domu wrócili domownicy, czyli wiadomo smartfony, laptop, telewizor itd.
Dzisiaj mimo tego że rano byli domownicy jeszcze nie wywaliło żadnego…
wszystkie przepisałeś do excela czy z w inny sposób?
milion81

Zrobiłem w Excelu a potem screen
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

milion81 wrote: Tue Apr 30, 2019 5:20 pm W tej chwili łącznie maksymalnie podpiętych jest 25 urządzeń po WIFI na jednym routerze
Jeśli masz jakiś sprzęt, który może Ci posłużyć tylko za AP to spróbuj te wszystkie urządzenia rozbić na dwa punkty. Przekonfiguruj połowę modułów, tak by się łączyły z nowym SSID. Sprawdź serwer DHCP jaki ma ustawiony czas dzierżawy i czy ilość adresów do rozdania nie jest za mała. Na koniec zobacz, która grupa urządzeń będzie się rozłączać i czy w ogóle urządzenia będą się rozłączać.

U mnie wszystkie urządzenia (nie licząc tych na biurku) od trzech dni są podłączone do chmury, a dzierżawa adresu ustawiona była na 10min. Była, bo teraz przestawiłem na dobę, ale z podsieci w jakiej moduły pracują adresów do rozdania jest pełna klasa C.

Jeśli masz równie krótki czas i brakuje Ci adresów w puli do rozdania, to może być tak, że urządzenia sobie podbierają adresy.
Druga opcja to taka, że router nie radzi sobie z ilością hostów, co potwierdzisz lub wykluczysz dodając drugi punkt dostępowy ale z innym SSID. Nie konfiguruj go czasem jako repeater.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

I jeszcze jedna kwestia - zaktualizuj firmware routera. To może pomóc.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
milion81

lesny8 wrote: Wed May 01, 2019 9:37 am
milion81 wrote: Tue Apr 30, 2019 5:20 pm W tej chwili łącznie maksymalnie podpiętych jest 25 urządzeń po WIFI na jednym routerze
Jeśli masz jakiś sprzęt, który może Ci posłużyć tylko za AP to spróbuj te wszystkie urządzenia rozbić na dwa punkty. Przekonfiguruj połowę modułów, tak by się łączyły z nowym SSID. Sprawdź serwer DHCP jaki ma ustawiony czas dzierżawy i czy ilość adresów do rozdania nie jest za mała. Na koniec zobacz, która grupa urządzeń będzie się rozłączać i czy w ogóle urządzenia będą się rozłączać.

U mnie wszystkie urządzenia (nie licząc tych na biurku) od trzech dni są podłączone do chmury, a dzierżawa adresu ustawiona była na 10min. Była, bo teraz przestawiłem na dobę, ale z podsieci w jakiej moduły pracują adresów do rozdania jest pełna klasa C.

Jeśli masz równie krótki czas i brakuje Ci adresów w puli do rozdania, to może być tak, że urządzenia sobie podbierają adresy.
Druga opcja to taka, że router nie radzi sobie z ilością hostów, co potwierdzisz lub wykluczysz dodając drugi punkt dostępowy ale z innym SSID. Nie konfiguruj go czasem jako repeater.
Coś podobnego robiłem, rozdzielałem na dwie sieci WiFi z osobnym SSID i problem występował, z tym że na jednym SSID była tylko supla maksymalnie 12 urządzeń więc to chyba nie jest problem ilości hostów.
Czas dzierżawy mam ustawiony na 24h.
Wczoraj wieczorem wyłączyłem 3 sonoffy i testuje czy będzie wywalać. Tak jak pisałem wcześniej problem mam od początku przygody z suplą więc zacząłem od odłączenia moich pierwszych urządzeń. Planuje wyłączać po koleji moduły i zobaczę czy to nie któryś z modułów.
Informacja o ostatnim logowaniu do Clouda znacznie ułatwia szukanie przyczyn.
Jak nie znajdę winnego w modułach to będę odłączał pozostały sprzęt od sieci.
Jak dalej nie zlokalizuje przyczyny wrócę do twojego pomysłu.
Narazie nie chce wprowadzac innych zmian i mieszać na routerach bo trudno będzie mi wyciągnąć wnioski.
Dzięki za podpowiedzi :)
PS choć w sumie powinienem zacząć iść twoim tropem bo zawsze skutecznie rozwiazywaleś moje problemy z własnym serwerem 😉
milion81

W końcu znalazłem przyczynę moich problemów z rozłączaniem się urządzeń z Clouda i jest nią laptop. Gdy jest on podłączony do sieci WIFI urządzenia co kilka minut wylogowują się hurtowo z Clouda. Laptop również zawiesza router, przy sieci WIFI pojawia się wykrzyknik, często również blokuje dostęp do internetu i nie można wejść na niego po IP.
Po podłączeniu laptopa po LAN problemy zniknęły.
Zmieniałem sterowniki do karty sieciowej ale nic to nie dało, planuje jeszcze sprawdzić na innej karcie sieciowej.
W każdym bądź razie felerny sprzęt to laptop Asus R541UA i jego karta sieciowa Atheros AR956x.
Dziękuje pięknie wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Return to “Pomoc”