sonoff mini instalacja
-
Patryk
Chodzi mi czy gdzieś na końcu nie masz spacji.
Zamiast np svr22.supla.org u Ciebie czasem nie ma svr22.supla.org(spacja) której nie widać.
Zamiast np svr22.supla.org u Ciebie czasem nie ma svr22.supla.org(spacja) której nie widać.
-
leszcz70
co do nazwy sieci nie potrzebuje mądrych wróżbitów kolego Robercie, napisałem na początku, że nie jestem z "branży" i nie mądrze się, zadaje pytania ogólne chcesz pomóc zapraszam nie to nie.
mam jeszcze raz zrobić reset urządzenia, "odpalić" przegladarkę i jeszcze raz wprowadzić wszystkie dane
na cloud.supla mam uruchomić "dodawanie nowego urządzenia"
następnie wyłaczyć sonoff i odświerzyć cloud.supla - i ...... zobaczęm sprawdze
czy tylko tutej moge popełnaić jakiś bład?
mam jeszcze raz zrobić reset urządzenia, "odpalić" przegladarkę i jeszcze raz wprowadzić wszystkie dane
na cloud.supla mam uruchomić "dodawanie nowego urządzenia"
następnie wyłaczyć sonoff i odświerzyć cloud.supla - i ...... zobaczęm sprawdze
czy tylko tutej moge popełnaić jakiś bład?
-
Patryk
Na zdjęciu, które wysłałeś wcześniej
W LAST STATE masz napisane: SSID not found.
Znaczy to, że masz ŹLE wpisaną nazwę Twojej sieci lub podałeś ZŁE hasło.
W LAST STATE masz napisane: SSID not found.
Znaczy to, że masz ŹLE wpisaną nazwę Twojej sieci lub podałeś ZŁE hasło.
-
Patryk
Jak wprowadzasz wszystkie dane, naciśniesz "SAVE", wtedy musisz ZRESETOWAĆ sonoffa np odłączenie go na chwilę z prądu.
-
leszcz70
BYŁA SPACJA NA KONCU NAZWY SIECI - "CZESKI FILM"JUZ JEST OK, WIELKIE DZIĘKI
PRZESYŁAM JESZCZE JEDNO ZDJĘCIE - TAK PRZY OKAZJI, CZASAMI KTÓRAŚ ROLETA (BYLE KTÓRA, NAWT DWIE) ROZŁĄCZA SIĘ, DOCZYTAŁEM SIĘ INFORMACJI ŻE MOŻE TO BYĆ PROBLEM USTAWIENIA DNS W RUTERZE
COŚ MOŻESZ MI DORADZIĆ.
PRZESYŁAM JESZCZE JEDNO ZDJĘCIE - TAK PRZY OKAZJI, CZASAMI KTÓRAŚ ROLETA (BYLE KTÓRA, NAWT DWIE) ROZŁĄCZA SIĘ, DOCZYTAŁEM SIĘ INFORMACJI ŻE MOŻE TO BYĆ PROBLEM USTAWIENIA DNS W RUTERZE
COŚ MOŻESZ MI DORADZIĆ.
-
Patryk
Cieszę się, że udało Ci się.
Ten błąd z spacją już kilka razy był opisywany tutaj na forum.
Odnośnie rolet - tu Ci nie pomogę- nie mam jeszcze rolet.
Spróbuj poszukać na forum.
Jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi to załóż nowy temat - żeby nie robić bałaganu na forum.
Ten błąd z spacją już kilka razy był opisywany tutaj na forum.
Odnośnie rolet - tu Ci nie pomogę- nie mam jeszcze rolet.
Spróbuj poszukać na forum.
Jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi to załóż nowy temat - żeby nie robić bałaganu na forum.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
A jaki masz router? Często były zgłaszane problemy z TP-LINKami. Czy na pewno masz dobry zasięg Wi-Fi przy SRW-01?leszcz70 wrote: Wed Oct 30, 2019 5:57 pm […]TAK PRZY OKAZJI, CZASAMI KTÓRAŚ ROLETA (BYLE KTÓRA, NAWT DWIE) ROZŁĄCZA SIĘ, DOCZYTAŁEM SIĘ INFORMACJI ŻE MOŻE TO BYĆ PROBLEM USTAWIENIA DNS W RUTERZE
COŚ MOŻESZ MI DORADZIĆ.
Jeśli chcesz wykluczyć potencjalne problemy z DNS, to musiałbyś ustawić zamiast nazwy serwera, jego adres IP (srv22.supla.org, bo według Twoich zrzutów ekranów jesteś na tym serwerze, ma adres 51.83.41.188).
Ps.
Nie przyjmuj tego tak osobiście do siebie. Wcześniej zadałeś pytanie, czy masz usunąć spację w Twojej nazwie sieci. Skoro w nazwie (SSID) masz spację, to tak musisz wpisywać we wszystkich urządzeniach. Aczkolwiek spacja w nazwie sieci nie jest zalecana. Niektóre urządzenia mogą mieć problem z poprawnym łączeniem się do takiej sieci.leszcz70 wrote: Wed Oct 30, 2019 5:34 pm co do nazwy sieci nie potrzebuje mądrych wróżbitów kolego Robercie, napisałem na początku, że nie jestem z "branży" i nie mądrze się, zadaje pytania ogólne chcesz pomóc zapraszam nie to nie. […]
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
leszcz70
Wracając do tych DNS-ów, ruter mam tp linka, tylko gdzie zmienić te ustawienia, zasięg jest ok - mam pełną "skale" na tel. obok SRW
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ja zacząłbym od:
1. AKTUALIZACJA FIRMWARE ROUTERA
Nie wiem, jaką masz wiedzę w tym zakresie, ale nie jest to jakaś skomplikowana operacja. Należy dokładnie sprawdzić na tabliczce znamionowej routera jego oznaczenie oraz tzw. rewizję.
Na stronie https://www.tp-link.com/pl/support/download/ wybierasz posiadany model routera i pobierasz firmware. Następnie logujesz się na router i instalujesz nowy firmware. Na stronie TP-LINK dostępne są emulatory większości routerów tego producenta. Podaj swój model, to podpowiemy Ci szczegółowo, jak wykonać taki upgrade.
2. ZMIANA NAZWY (SSID) Wi-Fi NA NAZWĘ BEZ SPACJI
Jak już pisałem wcześniej, spacja w nazwie sieci Wi-Fi nie jest zalecana. O ile sama zmiana nazwy sieci to operacja bardzo prosta, lecz niestety będzie skutkować koniecznością ponownej konfiguracji wszystkich urządzeń korzystających z sieci Wi-Fi w domu (w tym także każdego sterownika SRW-01). Po zmianie nazwy sieci każdy sterownik SUPLA (SRW-01) należy wprowadzić w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk CONFIG na ok. 5 sekund (aż dioda zacznie szybko migać). Następnie z poziomu aplikacji SUPLA na smartfonie (który jest już podłączony do sieci Wi-Fi z nową nazwą) przeprowadzić proces dodawania urządzenia.
3. ZMIANA ADRESU SERWERA SUPLA CLOUD NA ADRES IP
Zmiana nie koniecznie zalecana, ale może pomóc w rozwiązaniu problemów. Dlaczego nie zalecana? Bo może zdarzyć się, że z jakiś przyczyn (np. zmiana usługodawcy VPS) zmienią się adresy IP. Nazwa NS zawsze będzie wskazywała na właściwy serwer.
Aby skonfigurować sterowniki SUPLA należy wejść w tryb konfiguracji (przycisk CONFIN na 5 s.), zalogować się smartfonem do sieci emitowanej przez sterownik w trybie konfiguracji i z poziomu przeglądarki otworzyć adres http://192.168.4.1. W polu z nazwą Twojego serwera SUPLA zmienić nazwę na adres IP (adres podawałem we wcześniejszym poście).
Daj znać, czy czujesz się na siłach wykonać te operacje samodzielnie. Jeśli nie, to część z nich mogę Ci pomóc zdalne (TeamViewer, pomoc zdalna Windows 10).
1. AKTUALIZACJA FIRMWARE ROUTERA
Nie wiem, jaką masz wiedzę w tym zakresie, ale nie jest to jakaś skomplikowana operacja. Należy dokładnie sprawdzić na tabliczce znamionowej routera jego oznaczenie oraz tzw. rewizję.
Na stronie https://www.tp-link.com/pl/support/download/ wybierasz posiadany model routera i pobierasz firmware. Następnie logujesz się na router i instalujesz nowy firmware. Na stronie TP-LINK dostępne są emulatory większości routerów tego producenta. Podaj swój model, to podpowiemy Ci szczegółowo, jak wykonać taki upgrade.
2. ZMIANA NAZWY (SSID) Wi-Fi NA NAZWĘ BEZ SPACJI
Jak już pisałem wcześniej, spacja w nazwie sieci Wi-Fi nie jest zalecana. O ile sama zmiana nazwy sieci to operacja bardzo prosta, lecz niestety będzie skutkować koniecznością ponownej konfiguracji wszystkich urządzeń korzystających z sieci Wi-Fi w domu (w tym także każdego sterownika SRW-01). Po zmianie nazwy sieci każdy sterownik SUPLA (SRW-01) należy wprowadzić w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk CONFIG na ok. 5 sekund (aż dioda zacznie szybko migać). Następnie z poziomu aplikacji SUPLA na smartfonie (który jest już podłączony do sieci Wi-Fi z nową nazwą) przeprowadzić proces dodawania urządzenia.
3. ZMIANA ADRESU SERWERA SUPLA CLOUD NA ADRES IP
Zmiana nie koniecznie zalecana, ale może pomóc w rozwiązaniu problemów. Dlaczego nie zalecana? Bo może zdarzyć się, że z jakiś przyczyn (np. zmiana usługodawcy VPS) zmienią się adresy IP. Nazwa NS zawsze będzie wskazywała na właściwy serwer.
Aby skonfigurować sterowniki SUPLA należy wejść w tryb konfiguracji (przycisk CONFIN na 5 s.), zalogować się smartfonem do sieci emitowanej przez sterownik w trybie konfiguracji i z poziomu przeglądarki otworzyć adres http://192.168.4.1. W polu z nazwą Twojego serwera SUPLA zmienić nazwę na adres IP (adres podawałem we wcześniejszym poście).
Daj znać, czy czujesz się na siłach wykonać te operacje samodzielnie. Jeśli nie, to część z nich mogę Ci pomóc zdalne (TeamViewer, pomoc zdalna Windows 10).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak