edm wrote: Fri Apr 03, 2020 5:47 pm
Super

. Jeśli to nie problem pochwal się w tym temacie swoimi kolejnymi osiągnięciami.
Póki co walczę z remontami żeby się wprowadzić. Lecz z czasem chętnie zamówiłbym kilka płytek pod rolety, 16 x relay itp. jak będziesz zainteresowany.
PS. Na co dzień programuje obrabiarki cnc (multitaski, centra obróbcze - tokarko frezarki, itp), materiały trudno obrabialne, lecz to trochę inna para kaloszy.
Pozdrawiam.
Oczywiscie możemy spróbować tylko x16 relay będzie dość spora płyta nie wiem czy moja maszyna pomieści się z obszarem roboczym. Musiałbym mieć schemat wygenerować gerbery wtedy bym widział.
Ja z cnc i takimi rzeczami nigdy nie miałem styczności maszynę mam około miesiąca. Jako, że coraz więcej wciągam się w suple i elektronikę postanowiłem, że spróbuję swoich sił z cnc i ubarwie swoje projekty w płytkę Pcb czy wycięcie obudowy pod elektronike ekranu itp.
dobo wrote: Fri Apr 03, 2020 7:38 pm
Zibi wrote: Fri Apr 03, 2020 4:09 pm
Dzisiaj robiłem próbę cienkim frezem 0.1mm 10st efekt jest zadowalający tylko trzeba uważać, bo łatwo można złamać frez.
Tak z ciekawości ile czasu zajmuje wykonanie takiej płytki?
Frezowanie PCB do szybkich nie należy, generalnie z tego czasu jak mam maszynę i robię płytki testuje to zależy od kilku czynników. Tą płytkę robiłem 40 min, ale było to na bardzo cienkim frezie i wolnym posuwie i ścieżki jechałem dwa razy. Jeśli użyjemy innego freza to wystarczy 20min jeśli dobrze zbierze pozostałości miedzi z rowków. Najważniejszym etapem moim zdaniem w frezowaniu płytek jest autolevel bez tego płytki nie zrobisz, no chyba że masz idealny prosty stół i podłogę na której stoi.